Veća proslava za Haradinaja nego za Dan zastave (VIDEO)

U centru Prištine građani uz vatromet i vatreno oružje pozdravili oslobađajuću presudu Haškog tribunala

29.11.2012.
14:10
VOYO logo

Kosovski Albanci dočekali su danas na trgu Majke Tereze u centru Prištine, uz suze i vatromet, oslobađajuću presudu bivšem vođi Oslobodilačke vojske Kosova Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom.

Na centralnom trgu, gde je Haradinajeva partija Alijansa za budućnost Kosova organizovala direktan prenos izricanja presude njemu i još dvojici njegovih sardanika Idrizi Baljaju i Lahi Brahimiju, u trenutku proglašenja odluke prolomili su se uzvici i započeo je vatromet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javljaju Tanjugovi izveštači, vatromet je trajao duže nego prethodnog dana na proslavi Dana zastave i stote godišnjice države Albanije koja je održana na istom mestu. Tokom slavlja čuli su se i pucnji iz vatrenog oružja. Građani nose majice sa Haradinajevim likom i natpisima "lider koji drži reč" i "čistog obraza".

Savetnik Haradinaja i član predsedništva Alijanse, Besnik Tahiri rekao je Tanjugu da su prezadovoljni presudom i najavio svečani doček i uključivanje Haradinaja u politički život Kosova na veoma odgovornom nivou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haški tribunal oslobodio je danas Haradinaja po svim tačkama optužnice. Sudsko veće je naložilo da Haradinaj bude momentalno pušten na slobodu, kao i njegovi bivši pomoćnici Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj, koji su takođe proglašeni nevini po svim tačkama optužnice.

Optužnica za Haradinaja ticala se zločina koji su počinjeni od 1. marta do 30. septembra 1998. u vreme kad je on bio komandant takozvane operativne zone Dukađin (Metohija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo