VEĆ GODINAMA MJEŠTANI OVIH DVAJU NASELJA NE SPAVAJU MIRNO: / 'Idu u Srbiju jedan za drugim, a ovdje im uopće nije mjesto...'

Image

Vozačima kamiona je manji granični prijelaz u Tovarniku prihvatljiviji zbog kraćeg čekanja na granici pa svi prolaze kroz to naselje, umjesto da voze autocestom

19.10.2020.
7:21
VOYO logo

Već pet godina mještani Ilače i Tovarnika na samom istoku Hrvatske, nadomak granice sa Srbijom, muku muče s kolonama kamiona koji danonoćno prolaze kroz njihova mjesta, iako im ondje uopće nije mjesto. Naime, kamioni bi u susjednu Srbiju te iz nje trebali ići autocestom, a ne običnom cestom kroz naseljena mjesta.

No, vozačima je manji granični prijelaz u Tovarniku prihvatljiviji zbog kraćeg čekanja na granici, piše RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Non-stop jedan za drugim, ne možeš se odmoriti...'

Kolone kamiona su, takoreći, nepregledne i izluđuju mještane koji zbog njih noću jedva mogu oči sklopiti.

"Non-stop, jedan za drugim, jedan za drugim. Ne možeš se odmoriti. Ja spavam, a pogledajte koliko imam do ceste", kazala je za RTL Marija iz Ilače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani shvaćaju da i prijevoznici moraju raditi, ali ističu da su autocesta i granični prijelaz udaljeni svega desetak kilometara zračne linije. No vozačima kamiona granični prijelaz u Tovarniku puno je prihvatljiviji, stoga tik pred granicu silaze s autoceste.

"Zašto on mora ići s pet kamiona koji tovari devet ili deset automobila i vozi za Bugarsku, Tursku", pita se Mijo iz Ilače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istu scenu gledaju već pet godina

Vozač kamiona Ivica Jošević na pitanje zašto ide tim putem, a ne autocestom, kaže: "Pa uglavnom bude manja gužva na graničnom prijelazu, i to je to". U Tovarniku istu scenu gledaju već pet godina.

"Kako se bliži Božić i praznici, to će biti ista slika. Kolona kamiona između Ilače i Tovarnika nekih 4,5 kilometara dužine i tu je problem i za prometovanje i za poljoprivrednike i za ove što održavaju cestu. Znači, problem za sve", kazao je zamjenik načelnice Tovarnika Jasmin Budimski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjed mještana nije dao rezultata pa su se obratili Ministarstvu prometa tražeći da sa susjednom Srbijom dogovori brži prolazak kamiona na graničnim prijelazima.

"Obećano nam je da će se ti razgovori intenzivirati i da ćemo biti izviješteni o rezultatima tih razgovora. Međutim, više od godinu dana je prošlo, ne znamo jesu li ti razgovori obavljeni, a mi nismo dobili nikakve informacije", kaže Budimski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo