Ako se prije konzumacije termički ne obradi, sirovo mlijeko poput onog iz mljekomata može biti velik rizik za djecu, starije, trudnice i one s narušenim imunitetom, piše Dubrovački vjesnik.
Nakon termičke obrade rizik zanemariv
Naime, Hrvatska agencija za hranu zbog sve je češće pojave mljekomata provela istraživanje kvalitete mlijeka u njima. Na svojim su stranicama objavili da je za zdrave odrasle osobe rizik od konzumacije ovakvog mlijeka dok ga se termički ne obradi, umjeren. Kada se ono malo prokuha prije konzumacije, rizik je gotovo zanemariv.
HAH upozorava potrošače da se informiraju i da ne zaključuju naprečac da se mlijeko iz mljekomata bez rizika za zdravlje može konzumirati termički neobrađeno.
Mlijeko kontaminirano patogenim organizmima i lijekovima
Naime, stručnjaci koji su proveli ovo istraživanje kažu da se na mljeku iz mljekomata ne navode vrijednosti mlječne masti, bjelančevina, laktoze i suhe tvari pa postoji opasnost od neujednačenih nutricionističkih vrijednosti.
Mikrobiološke analize su pokazale da je takvo mlijeko često kontaminirano patogenim organizmima koji mogu biti rizik za zdravlje ljudi, kao što su L. mononcytogenes, S. aureus i C. burnetti.
Prilikom analize u mlijeku su pronađeni i ostaci antimikrobnih lijekova, no rizik za to nije precizno procjenjen. Ipak, postoji mogućnost da je prisutnost takvih lijekova u mlijeku puno veća od propisane.