bukte tri velika požara / Vatrogasni zapovjednik Simović: Ovo je upozorenje, požarna sezona će idućih godina trajati duže

Od tri požara na području Dubrovačko-neretvanske županije najsloženije stanje je kod naselja Desne

26.9.2018.
19:33
VOYO logo

Stjepan Simović, vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije za RTL Danas je otkrio kakva je situacija na požarištima u toj županiji.

„Svi smo očekivali kraj sezone, ali ona je došla na kraju. Jaka bura, kraj ljeta je bio jako sušan, trenutak nepažnje i katastrofa je na pomolu. Dogodila se u dubrovačko-neretvanskoj županiji, na tri lokacije veliki požari, iziskivaju dodatne snage i puno energije. Svi moramo biti svjesni da će nas možda ovo upozoriti da ćemo sljedećih godina imati dužu požarnu sezonu“, kazao je Simović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Koliko vam je pomogao novi sustav umreženosti vojske, policije, vatrogasaca u odnosu na primjerice šest godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Komunikacije je brža, brže dižemo kanadere, prebacujemo ih s lokacije na lokaciju, dižemo dodatne snage, to je jako važno u gašenju ovakvih požara. To je jedan iskorak koji je napravljen da nemamo papirologiju koja nam je i previše vremena oduzimala, a kanader kad se pola sata prije digne, to jako puno znači u ovakvim intervencijama.“

Uzrok požara je iskrenje dalekovoda, kao i prije šest godina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Normalno da apeliramo na HEP i ostale službe da to otklone. Oni očiste ispod dalekovoda, ali mi isto tako apeliramo – vi to ostavite, to se osuši i gore je u stvari nego da je čišćeno. Još jedan apel da svi to dignu, moramo svi skupa postati odgovorni. Ova današnja intervencija u Orebiću  je intervencija u kojoj je bilo preko 300 gasitelja, avioni, kanaderi… i još će trajati, sami su svjesni koliko to košta“, zaključio je Simović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo