'TO JE JEDNA HIROŠIMA' / VIDEO Pojavio se tzv. 'vatreni tornado'; Oglasio se vatrogasni zapovjednik: 'Ovo nikad nismo vidjeli'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXELL

'Vladamo situacijom i možemo sada reći da je požar pod kontrolom', rekao je Pakšec

5.10.2023.
18:35
Davor Javorovic/PIXELL
VOYO logo

Vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec za RTL Danas komentirao je kakvo je stanje na požarištu.

"Prošle su noći dečki gasili rubne dijelove požara. Svi vatrogasci hlade ovaj požar i zatrpavaju ga zemljom. Ako će biti mirno vrijeme i sve kao što je i sada sutra bismo mogli proglasiti kraj požara", kazao je Zoran Pakšec, vatrogasni zapovjednik Osječko-baranjske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na terenu je trenutno 20 vatrogasaca i 14 vozila.

"Vladamo situacijom i možemo sada reći da je požar pod kontrolom. Držimo se rubnih dijelova požara i nadamo se da će sve biti u redu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo su prizori dramatičnog požara u Osijeku iznutra! VAtrena stihija je gutala sve pred sobom

'To je jedna Hirošima'

Upitan jesu li vidjeli nešto sumnjivo što bi moglo ukazivati na uzrok požara, kazao je da je šteta od požara velika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono gdje mi smijemo ulaziti tamo je sve izgorjelo. To je jedna Hirošima. Nadamo se da ćemo pomoći kolegama i sačuvati neke tragove koji su njima potrebni. Ima li još u ovom trenutku ne znamo".

"U mojoj dugogodišnjoj karijeri, a i moji kolege tvrde isto, nikad nismo vidjeli takav požar. Majka svih požara dogodila se u Osječko-baranjskoj županiji", rekao je Pakšec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatreni tornado

Osječki vatrogasci danas popodne su svjedočili rijetkoj, ali opasnoj prirodnoj pojavi poznatoj pod imenom Vatreni tornado, prenosi Danas.hr. Plamen koji vidite na snimci može se pojaviti kada se intenzivna toplina i burni vjetar kombiniraju u obliku rotirajućeg vrtloga zraka. Vatreni tornado, poznat i pod imenom Vatreni đavo, se rijetko viđa u prirodi, ali ne zato što se rijetko pojavljuje, već zato što se gotovo uvijek pojavi na mjestima koje zaobilazimo po svaku cijenu kao što su požari nastali prirodnim katastrofama, objašnjavaju na stranici pixselizam.

Temperature u središtu ovog tornada mogu doseći 1090 ° C – što je dovoljno vruće da se ponovo zapali pepeo isisan iz zemlje. Takav tornado često nastaje kada je požar već formiran, a ponekad i sam tornado može izazvati požar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo