Općina Mljet / Vatrogascima prijeti smanjenje plaće: 'Mi smo jedina služba koja radi 24 sata, sedam dana u tjednu'

Image
Foto: Shutterstock

Nezadovoljni preporukama o smanjenju plaća Općine Mljet poslali su upozorenje

10.4.2020.
19:40
Shutterstock
VOYO logo

Općina Mljet prije nekoliko dana donijela je Obveznu preporuku o smanjenju plaća i naknada u iznosu od 30 posto u trgovačkim društvima i ustanovama u stopostotnom vlasništvu Općine, što se odnosi i na vatrogasce, prenosi Jutarnji list.

Vatrogasci preporuku nisu dočekali s oduševljenjem. Na Facebook profilu su istaknuli da oni, za razliku od općinskih uprava i tvrtki u vlasništvu Općine koje ili manje rade ili ne rade uopće, i dalje obavljaju svoje dužnosti usprkos prijetnji koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo jedina služba koja radi 24 sata sedam dana u tjednu, a obavljamo i dužnosti koje nisu u našoj nadležnosti. Obavljamo sve zadaće koje nam naloži Stožer civilne zaštite Mljet, obavljamo dio poslova koji bi trebali biti u nadležnosti policije i MUP-a jer na otoku nema policije! Vršimo i pogrebne usluge jer na otoku nema pogrebnog poduzeća", rekli su mljetski vatrogasci.

Dodatno su iznenađeni jer su od kolega iz drugih dijelova Hrvatske doznali da se takve odluke lokalnih vlasti nisu odnosile na vatrogasce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjesni smo novonastale situacije, međutim smatramo da se spomenutom odlukom, ako se ista bude odnosila na nas, omalovažava i ne poštuje naš rad. Mi se zbog našeg posla svakodnevno izlažemo mogućnosti zaraze pomažući drugima kako bi ti isti bili sigurniji. Samim našim izlaganjem, izlažemo i naše obitelji, našu djecu, starije članove obitelji", objasnili su vatrogasci.

Upozorili su da će, ako se odluka primijeni i na zaposlenike JVP Mljet, biti prisiljeni obavljati samo one dužnosti koje su propisane Zakonom o vatrogastvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nam nikako nije cilj niti želja. Naš otok i naši otočani su nam uvijek bili i bit će ispred naše sigurnosti, a naše reagiranje na ovu odluku nema za cilj omalovažiti ili umanjiti vrijednost i važnost ostalih zaposlenika navedenih u ovom dopisu", poručili su.

Đivo Market, načelnik Općine Mljet, objasnio je da se svi nalaze u kompliciranoj i nezahvalnoj poziciji, ali da se s rezovima mora krenuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjesni smo da je najgore kada se dira nečija plaća, pa makar i za kunu. Općinsko vijeće dalo je okvirnu preporuku komunalnim tvrtkama, Turističkoj zajednici i JVP-u Mljet da se plaće smanje za 30 posto. Bune se i u komunalnim tvrtkama. Oni se ne slažu da se plaća njima smanjuje u istom postotku jer su plaće vatrogasaca znatno veće nego njihove. A smeća ove godine ima dvostruko više nego lani. Dosta je ljudi došlo koji žive na kopnu, sada su tu, čiste, uređuju pa ima i više smeća. Razmotrit ćemo situaciju. Imamo 23 profesionalna vatrogasca. Odluku o plaćama donijet će Upravno vijeće JVP Mljet poslije Uskrsa", rekao je Market, a prenosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo