Varalica s mature se upisao na fakultet

Učenik koji je na ljetnom ispitnom roku državne mature ukrao tuđi test¸- diskvalificiran je za ovu godinu s mature i poništeni su mu svi ispiti koje je do tada pisao.

24.8.2011.
22:30
VOYO logo

Potvrdio je to i ravnatelj Centra za provedbu državne mature Goran Sirovatka.

Postoji nešto što se zove preporuka Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, koja na fakultete dopušta upis građanima drugih zemalja samo na temelju uspjeha iz srednje škole, ako imaju dovoljan broj bodova. Učenik iz BiH to je pravo iskoristio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr. Željko Potočnjak ljut je jer nitko na fakultetu nije obavješten da se radi o diskvalificiranom učeniku.

"S obzirom da učenik nije imao dokumentaciju i potvrdu o maturi i nostrificirane dokumente, njemu nije izdat indeks nego je zadržan na fakultetu. Ako je točno da je njemu zabranjeno pisanje mature, mi ćemo donijeti odluku u skladu s uvjetima za upis", kazao je Potočnjak za HTV. Profesor Potočnjak smatra da svi trebaju imati položenu državnu maturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj škole: Čemu onda državna matura?

Posebno je šokiran Ante Trutin, ravnatelj gimnazije u Imotskom, u kojoj je dotični učenik i pisao ispite i, zahvaljujući kamerama, ulovljen u krađi.

"Ako se takve stvari mogu događati, onda kakva je to poruka mladima, roditeljima, cijeloj javnosti. Čemu onda sustav državne mature i upis na fakultet", pita se Trutin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao jedno od mogućih rješenja je, predlaže državni tajnik u Ministarstvu znanosti Želimir Janjić, da se učenik briše sa svih lista i da nema šanse da se upiše na fakultet, ako se nije držao pravila.

Vezani članci:

arti-201106090315006 arti-201108220088006 arti-201105180583006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo