SERIJAL VRUJA, EPIZODA TKO ZNA KOJA / Zvonimir Medvedović raskrčio zaštićeni rezervat Malostonskog zaljeva: 'Ja sam Tuđmanov ministar'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U posebnom rezervatu nisu dozvoljeni nikakvi zahvati no to nije spriječilo Zvonimira Medvedovića

9.8.2021.
15:17
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

U vrhu Malostonskog zaljeva postoji posebni rezervat u kojem su strogo ograničene sve djelatnosti. Tako se, primjerice ne smije kopati dublje od 30 centimetara, što je dovoljno za okapanje maslina i drugih poljoprivrednik kultura.

No, prije dvije godine je poduzetnik Zvonimir Medvedović upravo ondje kupio zemljište, doveo bager i sve raskopao. Tijekom 2018. i 2019. intenzivno se radilo i kopalo, a onda je došla pandemija, pa je sve stalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nije došla ova korona, u Malostonskom zaljevu bi imali drugu Vruju. Evo, pogledajte, koliko je terena 'skršeno' tik uz more. Od mora do magistrale. Ima tu brat bratu 30.000 kvadrata", govore Stonjani za Slobodnu Dalmaciju.

Tuđmanov ministar

"Ja sam Tuđmanov ministar", hvalio se Medvedović kada je dolazio u Ston, očito aludirajući da mu nitko ništa ne može, dodaju žitelji Stona. Istina, on je bio ministar u prvoj hrvatskoj Vladi, koju je vodio Stjepan Mesić, a bio je i u sastavu Vlade sljedećeg premijera Josipa Manolića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito mu je to bila dovoljna referenca da preore desetke tisuća kvadrata zaštićenog rezervata u okjem se uzgajaju mušule i kamenice te da počupa sva autohtona stoljetna stabla i drugo bilje. Radovi su stali, pa je priroda počela sve preuzimati natrag sebi samoniklim korovom, dračom i posebno invazivnim pajasenom.

Image
MINISTARSTVO PREBACUJE KRIVNJU /

DORH istražuje devastaciju Vruje, za sve je kriva referentica? 'Nikad ne bih tamo dopustila da se išta gradi, ali morala sam'

Image
MINISTARSTVO PREBACUJE KRIVNJU /

DORH istražuje devastaciju Vruje, za sve je kriva referentica? 'Nikad ne bih tamo dopustila da se išta gradi, ali morala sam'

"Ma to vam je bilo strašno. Bageri su rovali dan i noć. Nitko mu ništa nije mogao. Rugao se s pravnom državom. Eno vidite i onaj postavljeni pano. K'o šaka u oko", govore Stonjani pokazujući na limenu grdosiju koji metar od mora. "Ovo je najveća devastacija prostora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Pa našim školjkarima ne daju saliti malo betona da imaju gdje složiti školjke kad ih izvade, a ovo je prevršilo svaku mjeru", dodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imao je i 'poguranac'?

Osim panoa za jumbo plakate, kojeg skoro da plima doseže, Stonjani su ljuti i zbog toga što je maslinik uz rub mora opasao betonskim zidom. Sve je to učinio u rezervatu prirode u kojem je zabranjeno, ponovit ćemo, kopanje na dubini većoj od 30 centimetara, a kamoli betonizacija, krčenje ili bilo kakva druga gradnja.

Medvedović je išao toliko daleko da je kazneno prijavljivao žitelje koji su mu stali pred bagere. No, sve prijave protiv njih su odbačene. Nitko od njih nikad nije vidio inspekciju zaštite okoliša na terenu, no pročulo se da je tadašnje Ministarstov zaštite okoliša i energetike zabranilo daljnje radove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, pročulo se da je Medvedović uz blagoslov nekoga upravo iz tog ministarstva prenamijenio zemljište iz šumskoga u poljoprivredno što je i provedeno u katastarskim operatima. Čudno je to, jer se u Dalmaciji zemljište s nekoliko stabala ili niskim raslinjem već proglašava šumskim.

Sve je to poprilično čudno jer je u Dalmaciji na djelu obrnuti trend, poljoprivredno zemljište na kojem ima malo šume ili kakvog raslinja proglašava se šumskim. No, proglašavanje zemljišta u Malostonskom zaljevu poljoprivrednim, moglo bi imati teške posljedice po okoliš. osim sadnje maslina ili loze, posljedično bi se krenulo u gradnju postrojenja za obradu, kušaonica, podruma, konoba, restorana, pa zatim apartmana, hotela, pa cijelog turističkog naselja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik kaže da nema devastacije

Građane smeta što se njima gleda svaka sitnica, a Medvedoviću se dozvolila devastacija. U Općini Ston tvrde da ne znaju da njegove aktivnosti. Načelnik Vedran Antunica tvrdi da nije došlo do devastacije, jer se godinama ništa ne radi, a i područje se zazelenilo.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije odgovorilo na upit, kao ni Medvedović, koji je medijima ranije ipak dao do znanja što će tamo raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema govora o krčenju šume, a pogotovo ne o gradnji, što je tim ljudima? Lažu da ću nešto graditi. Namjeravam obnoviti maslinike, potpuno su bez veze te priče o apartmanizaciji u Malostonskom zaljevu", rekao je Medvedović u razgovoru za Dubrovački vjesnik.

Iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije poručuju da su imali nekoliko inspekcijskih nadzora te su o svemu obavijestili Državni inspektorat. Dodaju kako je to sve što su mogli učiniti, a da dozvole za zahvate u zaštićenim rezervatima izdaje resorno ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medvedović je inače punio novinske stupce 2017. kada je sa svojom suprugom nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora uz obvezu uplate 20 milijuna kuna u državni proračun, zbog toga jer je na ime fiktivnog duga supruzi i sebi prebacio novac s računa tvrtke Medfin, bivše Zagrebačke štedionice.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo