Država će nagraditi građane koji drukaju

Uvođenjem fiskalnog zakona država planira kazne za one koji nemaju račun nakon što primjerice izađu iz kafića podići s 50 na iznos od 200, pa sve do dvije tisuće kuna.

26.7.2012.
8:46
VOYO logo

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila novi Zakon o fiskalizaciji u prometu trgovinom s ciljem "uspostave što kvalitetnijeg nadzora nad izvršavanje poreznih obveza". Ovim zakonom Vlada, kako je objašnjeno, planira što više suzbiti sivu ekonomiju koja se najvećim dijelom odvija u prometu gotovinom.

Država, tako, osim što planira kazniti sve kupce koji primjerice iz ugostiteljskih objekata i trgovina izađu bez računa (sporadične porezne insekcije) kaznom u iznosu od 200 do 2000 kuna, planira i pokrenuti kampanju kojom bi motivirala građane da prijave sve one trgovce, ugostitelje i ostale koji im za svoje usluge ne izdaju račun ili im daju nevaljali račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto fiskalnih blagajni - softversko rješenje

Porezni obveznik morat će, tako, želi li izbjeći kaznu ili rizik od provjere od strane kupca validnosti izdatog računa, svaki račun registrirati u poreznoj upravi. U tu svrhu, umjesto zastarjelih fiskalnih blagajni izrađeno je softversko rješenje, koje direktno povezuje poreznog obveznika i poreznu upravu. Svaki račun i prije no što će biti izdat ići na provjeru u poreznu upravu, te će u roku od dvije sekunde biti vraćen nazad i slobodan za priloženje kupcu. U ovaj sustav u prvoj će godini biti uloženo 13 milijuna kuna, a u naredne dvije godine 15 milijuna kuna. Kasnije će biti potrebno tek ulagati u njegovo održavanje. Od ovoga država očekuje prihod od oko 600 milijuna kuna u 2013. godini, a u narednoj godini milijardu kuna. Softver za ovaj sustav proizvod je Vlade, dok će za održavanje softvera i hardvera sam poreznik obveznik birati osobu i plaćati je. Ukupni troškovi za uvođenje ovog sustava za poreznog obveznika mogu iznositi i do dvije i pol tisuće kuna. Pilot projekt za provođenje ovog zakona kreće krajem listopada.

Proizvodnja građana drukera

Za što efikasnije provođenje ovog zakona, Vlada se oslanja na veliku pomoć građana. "Nama su bitni oni građani koji nađu račun koji nije došao do porezne uprave", objasnila je ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec ističući kako će svi oni građani koji pronađu takve račune biti nagrađeni, odnosno ući u nagradnu igru, a ideja je da budu nagrađeni novčanom nagradom. Mogu iznos te nagrade je i do 500 kuna, kazala nam je Čavlović Smiljanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kampanja će se bazirati i na tome da se motiviraju građani da uzimaju račune, a njihovu registraciju u poreznoj upravi moći će provjeravati putem SMS-a ili web portala Porezne uprave.

'Ugostitelji kradu oko 70 posto prometa'

Vlada se odlučila na ovaj zakon nakon što je analizom procijenila da se tek oko 30 posto gotovinskog prometa u Hrvatskoj iskazuje realno, odnosno da se oko 70 posto prometa krade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naime, prosječni promet u ugostiteljstvu i trgovinama je 650 kuna, a prosječni dohodak je na razini 100 kuna dnevno. Krade se znači oko 70 posto prometa. Kultura izdavanja računa je u Hrvatskoj usvojena, ali se na kraju dana brisao dnevni promet i to je veliki problem", kazala je ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.

Ovaj projekt provodit će se u tri faze: 1. faza počinje 1. siječnja i obuhvaća ugostitelje, te srednje i velike porezne obveznike; 2. faza počinje 1. travnja i obuhvaćat će trgovce i slobodna zanimanja (stomatologe, liječnike, javne bilježnike, odvjetnike...); 3. faza kreće 1. srpnja i obuhvaća sve ostale. Kazna za poreznog obveznika koji ne uvede ovaj sustav ili provodi malverzacije u tom sustavu iznosit će od 5.000 do 500.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike