ZASTUPNICI IZREŠETALI PLENKOVIĆA: / 'Do kada ćete vi i Bandić maltretirati Zagrepčane? Grad se guši u smeću, a on čisti oko vaše kuće'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon aktualnog prijepodneva u Saboru,

15.1.2020.
8:57
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon jednomjesečne stanke, zastupnici su se vratili na svoja mjesta u Hrvatski sabor, koji počinje novu radnu sezonu i novu sjednicu koja će potrajati do početka travnja. Sjednica je počela uobičajenim 'aktualnim prijepodnevom' tijekom kojega će premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima pitanja postaviti 40 zastupnika.

Poslijepodne će Sabor raspravljati o prijedlogu 31 oporbenog zastupnika da se pokrene postupak izglasavanja nepovjerenja ministrici znanosti i obrazovanjaBlaženki Divjak. Taj je zahtjev pokrenuo SDP, a potpisima ga podržali zastupnici HSS-a, HSU-a i Živog zida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SDP JE SKUPIO POTPISE ZA PROCEDURU OPOZIVA BLAŽENKE DIVJAK: /

'Imali smo najdulji štrajk u povijesti, a ona je optužila premijera...'

Image
SDP JE SKUPIO POTPISE ZA PROCEDURU OPOZIVA BLAŽENKE DIVJAK: /

'Imali smo najdulji štrajk u povijesti, a ona je optužila premijera...'

"Ustav definira da je svaki ministar odgovoran za stanje u svom resoru, a ministrica Divjak je stanje u svom nazvala potpunom blokadom. Imali smo najdulji štrajk u povijesti za koji je ministrica optužila premijera da se igra igara moći sa sindikatima", objasnio je SDP-ov Arsen Bauk. "Smatramo da je ministrica ustavno osobno odgovorna, a ako je Vlada odluči braniti, onda je to znak da su prihvatili svoju odgovornost za štrajk, pa bi bio red da i oni odu", kazao je Bauk. Vlada je u cijelosti odbacila oporbeni prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijek sjednice...


Tekst se nastavlja ispod oglasa

NOVO 13.30Krešo Beljak (HSS) postavio je pitanje premijeru Plenkoviću o sudbini nekadašnjeg kupališta Šmidhen u Samoboru.

"Rezultat dugogodišnjih problema mogla bi biti šteta za proračun u iznosu više od milijardu kuna. Navodno oštećena strana je spremna doći i osobno i objasniti o kakvim se kriminalnim radnjama radi. Možete li kao premijer napraviti bilo što, osnovati neku komisiju i pomoći položajem da se stvar raščisti", upitao je Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu primiti koga god, ali ovo je pitanje u pravnoj domeni i tu ja ne mogu pomoći. Evo nakon vašeg apela zatražit ću ministra državne imovine da vidi u kojoj je fazi slučaj", odgovorio mu je Plenković.

No, premijer se osvrnuo i na Beljakovu skandaloznu objavu na Twitteru koju je kasnije obrisao, a u kojoj je napisao da UDB-a nije ubila dovoljno ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidim da ste se ispričali, nastojite reći da ste bili nervozni, vaši koalicijski partneri nastoje to sakriti. Ovo što ste napisali ima drugu dimenziju. Poslali ste poruku koja je opasna i loša, bili ste apologet ubojstava. Ovo što ste napravili pridonosi podjelama u društvu, uzburkali su se ljudi na našu vašu izjavu, povucite to malo čvršće", savjetovao je Plenković Beljaku rekavši kako to čini dobronamjerno.

Beljak je Plenkoviću kazao kako je svjestan težine onoga što je učinio te mu zahvalio što je reagirao normalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se već dugo nije vidjelo od vas. Ne zamjeram vam, uhvatit ćete se za bilo što jer ste izgubili izbore. Volio bih da ste ovakvu ispriku kao što ste čuli od mene zatražili od onih koji su podržavali teroriste koji su ubijali u ime Hrvatske, umjesto da ste ih pustili da na svojim službenim stranicama podržavaju vašu kandidatkinju. Da ste to napravili vjerovao bi u vašu dobronamjernost, ovako to ispada samo licemjerje", kazao je Beljak.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:28 I Peđa Grbin (SDP) postavio je pitanje premijeru Plenkoviću vezano uz sigurnost u Hrvatskoj, ističući da se policajce šalje na granicu "da bi maltretirali izbjeglice, umjesto da se bave suzbijanjem organiziranog kriminala".

"Govorite o sigurnosti, a građani u Hrvatskoj nisu sigurni nigdje - od ulice do staračkog doma. Govorite o anarhiji, a za nju ste krivi samo vi. Hoćete li sići s oblaka na kojem se nalazite i nešto poduzeti u rješavanju problema građana ili ste taj problem, vi, HDZ i Vlada", upitao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče vaših aluzija na kaznena djela, tu postoje načela. Svatko tko napravi kaznena djela mora odgovarati. U svakom slučaju, za svako od tih djela vodili su se procesi. Sustav funkcionira, nema anarhije", odgovorio je Plenković Grbinu.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:37 SDP-ov zastupnik Gordan Maras u pitanju upućenom premijeru Plenkoviću ustvrdio je da dok se Zagreb guši u smeću, gradonačelnik Milan Bandić istodobno daje nalog da se čisti oko premijerove kuće. Doveo je to i u vezu s donošenjem Generalnog urbanističkog plana (GUP) u Zagrebu nazvavši to "otimačinom javnog prostora".

"Do kada ćete podržavati najvjernijeg suradnika Bandića? Do kada ćete maltretirati građane Zagreba, vi i Bandić", pitao je Maras Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je sugerirao da je Plenković "posjeo Bandića i glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića da ćaskaju za vrijeme koncerta u HNK" kako bi se Bandić izvukao iz korupcijskih afera. Plenković, koji s Marasom već ima dugu povijest saborskih sukobljavanja na Aktualnim prijepodnevima, odgovorio mu je da za svoje pitanje postavi u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

"Ovo je već jubilarni 20. put da vi na Aktualnom satu želite razgovarati o predstavničkom tijelu koje nije Sabor. Imate Gradsku skupštinu. Do kada ćete vi surađivati s Beljakom? Hajde da to čujemo od SDP-a s obzirom na ono što je čovjek napisao na Twitteru, ne čak na "pidgeon english" nego na engleskom koji ne priliči političaru. Što se tiče aluzije da je Bandić dao nalog da se čisti oko moje kuće, s obzirom na ovo što govorite bilo bi bolje da se počisti oko vas. Govorite gluposti", oštro je uzvratio Plenković Marasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maras mu je na to rekao da "kopira Milijana Brkića".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:25 Zastupnik Mosta Nikola Grmoja u svom je zastupničkom pitanju prozvao Plenkovića za "zataškavanje kriminala iz Milanovićeve vlade".

"Neću generalizirati ili govoriti o percepciji, već o konkretnom slučaju i dokumentima. Nitko nije odgovarao za protupravno potrošene milijune u Sydneyu i Washingtonu iako imamo nalaz državne revizije i svjedočenje s antikorupcijskog vijeća Sabora. Vaš veleposlanik Joško Paro isplaćivao je novac osobi koja nije zadovoljavala uvjete za rad u Washingtonu. Vi ste 2018. na moje pitanje izjavili da najčešće ničemu ne vode predstavke poput one kojom je prijavljeno protupravno trošenje milijuna kao i zataškavanje u inspektoratu Ministarstva vanjskih poslova. Na dan vaše skandalozne izjave odbačeno je rješenje kaznene prijave, koju DORH nije bio u stanju riješiti godinu dana. Međutim, prošli tjedan je u Sabor došao novi dokument, zbog kojeg je lakše shvatiti zašto je DORH odbacio prijavu i zašto mu je trebalo godinu dana. Taj novi dokument otkriva da je glavni inspektor Ministarstva Božić, 2016. godine pojedine diplomate pisano upozorio da šute o informacijama iz prijave diplomata Sabljaka o kršenju zakona u Sydneyu. Ovo je osobito neugodno jer je inspektor Božić na drugom svjedočenju pred Antikorupcijskim vijećem utvrdio da Sabljakovu prijavu nitko nije vidio. Međutim, odmah ju je vidio, a nije proveo inspekciju već je upozorio ostale da šute o tim informacijama. Odobravate li da ovakav inspektor nastavlja obavljati zadaću u Ministarstvu", upitao je Grmoja, prenosi RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam o kojem se dokumentu radi, ovo su detalji o kojima ćete dobiti pisani odgovor", odgovorio mu je Plenković.

"Pretpostavio sam da premijer ništa neće odgovoriti kad ga se suoči s činjenicama. Ovo je trebala biti afera Zorana Milanovića i Vesne Pusić. Ove pronevjere i muljaže su se događale u njihovo vrijeme, ali svjesno ste ih odlučili štititi. Na dan vaše intervencije, DORH je odbacio prijavu, a iz službe je uklonjen samo Sabljak, koji je 2016. prijavio kršenje zakona. Ali tada sam rekao što se dogodilo. Svjesno ste se odlučili za zataškavanje kriminala iz Milanovićeve vlade. Uručit ću vam dokument i e-mail pa nećete moći uvjeravati javnost da karijeru temeljite na antikorupciji i poštenju", kazao je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


11:19 zastupnik i predsjednik stranke Blok za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović pitao je ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek što kani poduzeti oko namjere da se na riječki neboder, kao umjetnička instalacija, postavi 'petokraka', a u sklopu manifestacija kojima je ove godine Rijeka europska prijestolnice kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hoćete li svojim nečinjenjem dopustiti postavljanje petokrake na spomenik kulture", pitao je Hasanbegović.

Ministrica Obuljen Koržinek odgovorila je da smo "kao društvo odlučili živjeti u državi koja je demokratska i koja neće cenzurirati umjetnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O tome što će koji umjetnik misliti, raditi, djelovati, o tome će odlučivati umjetnik, a ne neki ministar ili komesar. O tome hoće li se nešto raditi na spomeniku kulture, kada dobijemo zahtjev onda ćemo odlučiti. Ne bavimo se nečinjenjem, nego se bavimo donošenjem odluka", kazala je ministrica kulture.

Hasanbegović nije bio zadovoljan odgovorom ministrice kulture.

"Niste mi odgovorili na banalno pitanje: može li se na zaštićeno kulturno dobro postaviti višemetarska petokraka. Molim da to učinite iz dokumentarnih razloga. Ne u pismenom, nego pisanom obliku. Nadam se da ćete onemogućiti budalaštinu iz dvaju razloga. Prvo, zbog premijera, koji se nalazi u polugodini najvećeg životnog i političkog uspjeha. Drugo, zbog kolege zastupnika Radina koji bi postavljanjem tog simbola sigurno napustio Vladinu većinu", kazao je Hasanbegović.


10.59 - Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević ustvrdio je da se od početka mandata vlade Andreja Plenkovića bilježi konstantni pad društvenog standarda dok on i njegovi ministri tvrde da je standard sve bolji, a da institucije rade svoj posao.

"Vidite li u tom percepcijskom raskoraku nekakvu poveznicu između nestanka povjerenja građana u institucije i načina kako te institucije funkcioniraju ili smatrate da u društvu naprosto vlada nekakva neopravdana paranoja", pitao je Glavašević.

Plenković mu je odgovorio, ali njegov odgovor vše je bio upućen šefu SDP-a Davoru Bernardiću.

"Umjesto da kao lider opozicije budete ponosni i date neki doprinos, vi na te rasprave koje se tiču Europe nikada ne dolazite i pitam se kako bi to izgledalo da ste vi na mom mjestu. Normalno je imati skupinu koja je danas u stanju pisati onakve nepismene objave na engleskom na Twitteru, kojih bi se zgrozio svatko tko ima dvije čiste", kazao je Plenković aludirajući očito na nedavnu objavu na Twitteru šefa HSS-aKreše Beljaka.

Plenković je još Glavaševiću odgovorio da je Hrvatska danas bolja nego prije, da ima jak gospodarski rast, veću zaposlenost te jači sigurnosni i obrambeni sustav.


10:28Davor Bernardić (SDP) pitao je premijera Plenkovića što Vlada konkretno poduzima da zaustavi, kako je rekao, kaos, nered i bezakonje u Hrvatskoj. Pitanje je postavio potaknut slučajem trostrukog ubojstva u Splitu prošle subote.

"Građani vide da im institucije ne mogu pružiti sigurnost, izgubili su povjerenje u policiju, DORH, pravosuđe i ovu Vladu. Ne mogu gledati nasilnike i silovatelje koji šeću gradom. Što konkretno poduzimate da zaustavite ovaj kaos i nered", pitao je Bernardić premijera.

"Takva generalizacija ne stoji", uzvratio mu je Plenković, pozivajući se na statistiku koja pokazuje da je Hrvatska među sigurnijim članicama EU-a. "Ne dopuštam da se Hrvatskoj kakva je danas, lijepi etiketa anarhije, neuređenosti i nepovjerenja u sustav. To jednostavno nije točno", rekao je premijer Bernardiću koji je, referirajući se na višestruko ubojstvo u Splitu i pokušaj iznude bivšeg policajca kod Karlovca, ustvrdio kako ti slučajevi ukazuju na ogroman problem Hrvatske, nepovjerenje u institucije.

Bernardiću je spočitnuo da izdvaja iz konteksta slučaj u Splitu, te da na određeni način "kao da iskazuje razumijevanje za pokušaj anarhije, uzimanja pravde u svoje ruke".

"Kao vlada i kao institucije države, to nećemo dopustiti. U Hrvatskoj anarhije biti neće", ustvrdio je premijer koji je naveo kako je hrvatska policija, nerijetko ispod radara, obavila niz operativnih akcija koje su završile uhićenjima, optužnicama niza kriminalnih skupina. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo je 1823 zapljene droge, naveo je.

Policija je i ovaj slučaj riješila za svega nekoliko sati, naglasio je, suglasan kako rad institucija mora biti pojačan, pa i na preventivnom dijelu.

Suglasivši se kako nije dobro kad ljudi uzimaju pravdu u ruke, Bernardić je ustrajao da premijer nije rekao što se konkretno radi i to zato što "ne radi ništa".

Premijeru je poručio da pogleda što misli narod, umjesto da se skriva po Bruxellesu i Strasbourgu. Ljudi su izgubili povjerenje u institucije, ne mogu gledati kaos, zato iseljavaju cijele obitelji, dominantno iz sredina gdje je HDZ na vlasti, kao u Slavoniji, kazao je Bernardić.

"Građani se s pravom osjećaju nesigurni, vaš mandat u četiri godine može stati u dvije riječi - kaos i korupcija", ustvrdio je.

Image

15.01.2020., Zagreb - Aktualnim prijepodnevnom pocela je 16. sjednica Sabora. Photo: Patrik Macek/PIXSELl

10:15Ante Bačić ( HDZ) pitao je ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića o novom zakonu o pomilovanju. Ovaj mu je odgovorio da bi tim zakonom u postupak trebali biti uključeni stručnjaci, odnosno stručno povjerenstvo koje bi davalo mišljenje predsjedniku Republike, kao onome koji daje pomilovanja. Također je rekao da bi taj postupak trebao biti transparentniji. "Naravno, pitat ćemo i novog predsjednika za mišljenje", kazao je Bošnjaković.


10:11 Zastupnik stranke Start Tomislav Žagar postavio je pitanje premijeru Plenkoviću o požaru u Domu za starije i nemoćne osobe u Andraševcu pri čemu je smrtno stradalo šestero ljudi. Pitao ga je kada će država početi graditi i otvarati javne domove za stare osobe.

"Prvo, kroz novi zakon o socijalnoj skrbi i kroz učinkovitiji inspekcijski nadzor moramo vidjeti ima li još ovakvih slučaja kao što je Andraševec. Odgovara li broj odobrenih smještajnih kapaciteta stvarnom stanju, jesu li objekti izgrađeni, uređeni i prilagođeni prema pravilima. Kada to utvrdimo, a takvih domova u Hrvatskoj ima više od 700, tada ćemo nakon snimke stanja moći poboljšati i zakonski okvir i operativnu kontrolu domova", kazao je premijer odgovarajući na upit Tomislava Žagara o skrbi za starije.

"To je je pouka iz ove velike tragedije", rekao je Plenković dodavši kako će napraviti sve da se ovakva situacija više ne ponovi. Plenković je još jednom izrazio sućut obiteljima stradalih u domu u Andraševcu.

Žagar nije bio zadovoljan jer nije dobio odgovor kada će se početi graditi javni domovi za starije u Hrvatskoj, podsjetivši na starenje hrvatskog stanovništva, veliki nedostatak javnih domova kao i velike liste čekanja, ustvrdivši kako tržište ne može pružiti kvalitetnu skrb za starije i nemoćne.

Image

15.01.2020,Zagreb - Aktualnim prijepodnevom pocela je 16. sjednica Sabora. Andrej Plenkovic Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

9:49 Ivan Pernar pitao je premijera Plenkovića zašto još nije obavljena obdukcija tijela Siniše Palma, bivšeg pročelnika za financije u Gradu Virovitici koji je ljetos počinio samoubojstvo nakon što se saznalo da 17 milijuna kuna nedostaje iz gradskog proračuna. Pernar je kazao da virovitička javnost sumnja da je Palm ubijen. Kako je moguće da se sva krivnja svali na jednog čovjeka - pitao je Pernar. Plenković mu je odgovorio da je to posao za istražna tijela, odnosno nadležno državno odvjetništvo.

Pernar je kazao kako nije zadovoljan odgovorom pa se zapitao kada HDZ misli vratiti 24 milijuna kuna ukradenih preko Fimi medije.

U međuvremenu je Jandroković upozorio na neprimjereno ponašanje Nikolu Grmoju (Most) i Krešu Beljaka (HSS). Beljak je došao do Grmojinog mjesta i upustio se s njim u raspravu, ali ne zna se o čemu. "Kolega Beljak, vratite se na svoje mjesto. Nepristojno se ponašate", upozorio ga je predsjednik Sabora.

Image

15.01.2020,Zagreb - Aktualnim prijepodnevom pocela je 16. sjednica Sabora. Ivan Pernar Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

9:40 Nakon intoniranja državne himne i minute šutnje za poginule branitelje, predsjednik Sabora Gordan Jandroković podsjetio je da se danas obilježava 28. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Također je zahvalio predsjednici Kolindi Grabar Kitarović na dosadašnjoj suradnji sa Saborom te čestitao novoizabranom predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo