SABOR ODBIO SDP-OVU INTERPELACIJU: / 79 zastupnika uz Vladu, 43 protiv

Image
Foto: N1 screenshot

Troje zastupnika bilo je suzdržano

15.2.2019.
12:10
N1 screenshot
VOYO logo

Hrvatski sabor u petak nije prihvatio SDP-ovu Interpelaciju o radu vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 Barak od Izraela, protiv nje se izjasnilo 79 zastupnika, troje je bilo suzdržano, dok ju je podržalo 43 zastupnika.

Interpelaciju je potpisalo 16 SDP-ovih saborskih zastupnika tražeći od Vlade da u parlamentu pred zastupnicima sumira sve ono što se dogodilo u procesu pokušaja kupnje aviona, koja je u konačnici propala te postoji li odgovornost ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića i premijera Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podnositelji interpelacije smatraju da Vlada, a posebno Ministarstvo obrane, nisu postupali transparentno i nisu vodili računa o ukupnim interesima Hrvatske kao i da je njime ugrožena sigurnost Hrvatske i njen vanjsko-politički položaj.

Od Vlade su zatražili objašnjenje cijelog postupka nabavke eskadrile, a posebice o upozorenjima i uputama koje je davala Vlada SAD-a kao i da prije pokretanja novog postupka nabave aviona Ministarstvo obrane mora dobiti prethodnu suglasnost Odbora za obranu Hrvatskog sabora. Vlada je interpelaciju odbacila ocijenivši da su navodi iz nje neosnovani i neutemeljeni. Uoči glasovanja više je saborskih klubova zatražilo stanku za konzultacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Plenkovićeve besramne laži'

"Tražim stanku kako bismo se konzultirali oko besramnih laži izgovorenih odstrane predsjednika vlade Plenkovića i ministra Krstičevića. Osim što je vlada lagala da nije dio skupine Borg, a bili su, lagali su da će vratiti Inu u hrvatske ruke, da nikada neće dopustiti zatvaranje sisačke Rafinerije čak su govorili da onaj tko to učini je nacionalni izdajnik, lagali su da nisu bili upoznati s uvjetima kupnje aviona, ali ih je demaskirao američki veleposlanik”, navodio je SDP-ov predsjednik Davor Bernardić.

Mišljenja je i kako Sabor više ne odražava volju birača te kako bi bilo najbolje raspisati prijevremene izbore. HDZ-ov Branko Bačić mu je uzvratio kako je postupak nabave višenamjenskih borbenih aviona bio zakonit i transparentan, kako su s time bile upoznate sve državne institucije uključujući i saborski Odbor za obranu u kojem je i SDP-ov Igor Dragovan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema odgovornosti na strani vlade, a odgovornost za dostavu odobrenja od strane SAD-a je bila na strani države Izrael koji se ispričao jer nije ishodio potrebno odobrenje”, rekao je Bačić ustvrdivši kako za RH nije bilo materijalne štete i rashoda. Rekao je i kako, ako je ikad resorno ministarstvo doživjelo blamažu na međunarodnoj razini, to je bila ona s remontom MIG-ova koje je provodila SDP-ova vlada.

"U Hrvatskoj svjedočimo da nema odgovornosti, može se raditi što se hoće i provoditi koruptivne radnje, pljačkati proračun i sramotiti državu”, zamjerao je i Branimir Bunjac (Živi Zid). I Goran Beus Richembergh (Glas) ustvrdio je kako nam se pokušava prikazati da nema problema te uvjeriti da je posao bio najtransparentniji i posve ispravan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo