pišu ih komunalni redari / Tomašević o kaznama za otpad: 'Podijeljene su stotine, ali i nekoliko tisuća upozorenja'

Image

Zagrebački gradonačelnik održao je redovitu press konferenciju za novinare u obnovljenom Arheološkom muzeju. Na pitanje o kaznama za otpad kazao je da će neke kazne korisnici dobiti u veljači za siječanj i to 65 eura za građane, a za pravne osobe 130 eura

7.2.2023.
11:09
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet posjetili su Arheološki muzej, gdje su u tijeku radovi na završnoj fazi obnove nakon potresa. Nakon toga, na istoj lokaciji, gradonačelnik Tomašević se obratio javnosti na redovnoj konferenciji za medije. 

Na početku ravnatelj muzeja Sanjin Mihelić rekao je kako je prvi kat Arheološkog obnovljen i otvoren za javnost, a da će se drugi kat obnoviti do svibnja, a otvoriti do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijela zgrada je bila oštećena više manje ravnomjerno. Treći kat je bio najoštećeniji. Na početku nam se učinilo da je sve uništeno, ali otprilike stotinjak predmeta je imalo teška oštećenja, neka smo već obnovili. Sad se vraćamo kompletno novi i jači ", kazao je Mihelić.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazio je na početku sućut svim stanovnicima Turske i Sirije koje je jučer pogodio razoran potres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osvijetlit ćemo fontane večeras sa turskom i sirijskom zastavom. Za novčanu pomoć dogovorit ćemo na Skupštini, Zagreb će pomoći. Građani mogu pomoći uplatama Crvenom križu", kazao je.

Istaknuo je da je dva milijuna eura za obnovu Arheološkog pokriveno iz police osiguranja pa će za obnovu biti potrebno povući manje novca iz proračuna i EU fondova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" No Grad će financirati obnove fasade i svega što bude potrebno", kazao je gradonačelnik.

O kaznama za one koji pravilno ne odlažu otpad

Na novinarsko pitanje o kaznama za otpad kazao je da je podijeljeno nekoliko stotina kazni i nekoliko tisuća upozorenja.
"Kazne pišu komunalni redari koji su se zatekli na tom mjestu. Korisnici koji pravilno ne odlažu po prvi će puta uskoro to osjetiti na svojim računima. Isto je i u drugim europskim gradovima. I to je najnormalnija stvar. Neke kazne će korisnici dobiti u veljači za siječanj, 65 eura za građane, a za pravne osobe 130 eura", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće su, istaknuo je, i kolektivne kazne po zakonu, no još uvijek će se isključivo kažnjavati individualna kućanstva koja pravilno ne odlažu otpad.

Metode utvrđivanja su različite, od kamera, ispitivanja sadržaja vrećice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Fokus komunalnih redara je odlaganje glomaznog otpada na zelenim površinama, a radnici Čistoće provjeravaju poštuje li se pravilo odlaganja u ZG vrećicama", objasnio je.

I dalje ostaje, tvrdi Tomašević, da će napraviti dubinsku kontrolu, vidjeti što se može napraviti unutar Holdinga, a što unutar gradskog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li poskupiti Čistoća, parking, zagrebačke tržnice, upitala je novinarka.

"Kad donesemo odluku onda ćemo prezentirati javnosti. Neću komentirati nagađanja", kazao je te dodao kako žele prevrnuti maksimalno svaku kunu iz ušteda Zagrebačkog Holdinga i ZET- a te gradskog proračuna. ostatak ide u povećanje cijena. To će se dogoditi u sljedećih nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo