'PRIRODNA KATASTROFA' / Tomašević: 'Hitne službe primile 11 tisuća poziva, palo više od tisuću stabala. SRUUK? Nikad nije bilo ovako'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Tijekom večeri, nakon nevremena, gradonačelnik je uhvaćen tijekom čišćenja zagrebačkih ulica. 'Grad je pogođen, šteta je jako velika, što se tiče privatnih što javnih ustanova. To će se ovih dana utvrditi šteta'

20.7.2023.
11:06
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević trebao je obići radove na cjelovitoj obnovi Specijalne bolnice za plućne bolesti Rockefellerova, no nakon nevremena svoje je planove promijenio te se medijima obratio ispred JVP Zagreb.

Govorio je o četiri prioriteta jučer, a to je spašavanje ljudi i imovine, a onda i čišćenje prometnica i grada, treći čišćenje sustava oborinske vode, a četvrti uspostavljanje javnog prijevoza danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučer sam obišao cijeli grad, od Podsuseda do Sesveta… I doista je, postoji razlika u nekim dijelovima grada, ali grad je pogođen, šteta je jako velika, što se tiče privatnih što javnih ustanova. To će se ovih dana utvrditi šteta".

"Glavna ifnromacija je da su i dalje danas zakrčene telefonske linije 112 i 193 na koje građani zovu hitne službe, od jučer popodne do danas primljeno je 11 tisuća poziva. Molim da i dalje zovu isključivo ukoliko prijeti neposredna opasnot od nove štete koja može nastati na imovini ili opasnost od ozljeda ljudi", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DHMZ UPOZORAVA /

Upaljeni narančasti i žuti meteoalarmi. Negdje prijeti grmljavina, negdje toplinski val, a negdje oboje

Image
DHMZ UPOZORAVA /

Upaljeni narančasti i žuti meteoalarmi. Negdje prijeti grmljavina, negdje toplinski val, a negdje oboje

Ističe kako je najveću štetu u gradu napravio pad stabala. "Najveći problem s obzirom na užasno jak vjetar kojeg ne pamtim, a živim u Zagrebu od rođenja, prema našim procjenama, palo je, srušeno preko tisuću stabala. Treba isto tako reći da Zrinjevac održava na javnim površinama 140 tisuća stabala", navodi.

Govorio je o javnom prijevozu koji je djelomično ponovno vraćen u sustav, a ističe i da žičara ide u detaljan pregled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dat ćemo svima broj na koji građani mogu prijaviti bilo kakve prigovore, prijedloge, prijaviti da nešto ne funkcionira s javnim prijevozom", kaže pa govori da je na šest tramvaja nastala ozbiljna šteta, na tri autobusa. Tri su vozila izvan funckije. Velika većina voznog parka je izašla. Apeliram na građane da više koriste javni prijevoz, a manje automobile kako bi službe mogle sve počistiti.

Vodoopskrba nema oštećenja, a VIO je čistio slivnike i nastavit će dalje kako ne bi bilo urbanih poplava. Čistoća sada radi i na raščišćavanju terena pa grdonačelnik moli građane za strpljenje. "Iz sata u sat situacija je bolja. Radnici ostajali u dvije smjene za redom da bi se grad stavio u funkciju", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govori i kako ima jedan ozbiljan problem s jednim semaforom i tu će biti potrebni neki ozbiljniji popravci te će potrajati.

Kaže i da će se morati sanirati i prometnica na koju je pao kran koji se trenutno uklanja, a zamolio je građane da izbjegavaju taj dio grada jer nastaju gužve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dat će i poseban broj za građane koji će prijaviti sva stabla koja blokiraju kolnike, ceste. Navodi kako je ti prioritet, a ne parkovi. Zahvalio se građanima koji sami pomažu, a navodi da svatko može pomoći ako na jednu hrpu stave grane.

Ukoliko ne morate, ne posjećujte groblja, ukopi idu kako je planirano, navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj ozlijeđenih je više desetaka, nije se mijenjala ta brojka. Tri su hospitalizacije na KB Sveti Duh, teško ozlijeđeni.

Kaže i da su na 40 škola imali različite prijave škole, tri su dosta stradale. Govorio je onda i o naknadi štete građana, a kaže da su u pregovorima s Vladom oko proglašenja prirodne katastrofe koja bi omogućila znatnija sredstva kako bi se građanima koji nisu osigurani, u naknadi štete. Osim toga, iz proračuna će izdvojiti znatna sredstva za naknadu šteta. Uskoro će objaviti web formular ili broj telefona da prijave nastalu štetu kako bi krenuli u obilaske. "Nema roka, to će trajati danima i tjednima. Bit će to brzinski pregledi, nema detaljne procjene. Bit će fiksni iznos", rekao je pa zahvalio svima na pomoći, svima koji su ostali i izvan radnog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarao je i na pitanja novinara, a što se tiče izostanka SRUUK poruke, navodi kako nije on tu da procjenjuje. "Nije dobro da nismo imali bolje upozorenje, Isto tako ne znam je li netko očekivao ovako razornu oluju. Mi često imamo crveni alarm, ali nikada ovakva šteta nije nastala u ovom gradu zbog olujnog vremena", kaže.

Ističe i da će napraviti detaljnu analizu kako se to više ne bi ponavljalo. U budućnosti ćemo, govori, imati sigurno ovakve situacije i nećemo više dopustiti da se ovo ponovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO:

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo