'to je tek dio' / Tomašević nakon vladine odgode o poskupljenju vode: 'Nužna je, smanjit ćemo, ali...'

Image
Foto: RTL

Premijer Plenković je na sjednici Vlade rekao da se odgađa primjena uredbe o naknadi za korištenje voda za godinu dana, a gradonačelnik kaže da je ministru objasnio svoju perspektivu

1.12.2022.
12:40
RTL
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević prisustvovao je svečanosti u povodu 102. obljetnice i Dana Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pa se obratio medijima.

Govorio je o najavljenom poskupljenju vode pa se osvrnuo na to da je premijer Plenković na sjednici Vlade rekao da se odgađa primjena uredbe o naknadi za korištenje voda za godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević kaže da to neće utjecati na najavljena poskupljenja na način da ih neće spriječiti. Govorio da je manji dio te odluke grada bio vezan za vladinu uredbu, dio za operativne troškove koji su poskupili zbog inflacije i ima velike gubitke, a najveći dio za investicije. "Sigurno ćemo smanjiti povećanje cijena, odgoditi koliko možemo, sigurno neće stupiti na snagu 1. siječnja, a hoće li biti u veljači ili ožujku, pokušat ćemo apsorbirati to povećanje", govori.

Tvrdi da će sigurno za bar četvrtinu biti manje nego ja najavljeno u ponedjeljak, a to je efekt odgode vladine uredbe, no ta četvrtina je za to vezana, tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćemo što možemo da apsorbiramo financijske gubitke te ćemo vidjet koliko će biti povećanje i kad će doć, dat ćemo svoj doprinos, neminovno je povećanje cijena jer je nužno da dode do novih investicija u vodoopskrbnoj mreži. Ne znam nijedan grad u kojem su toliko pucale magistralske cijevi bez obzira na inflaciju i moramo to napraviti, to ne može tako dalje", tvrdi.

Govori kako do investicija mora doći, kako to mogu činiti kroz porez što je prihod grada ili cijenom vode, što je prihod gradskih poduzeća. Dodaje i kako će povući i EU fondoce, ali i to je potrebno sufinancirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da su vladine mjere od rujna vezane za električnu energiju direktno doprinijele tome da ne dođe do puno većeg poskupljenja vode u gradovima, ali to su mjere za električnu energiju. Druge su stvari poskupjele. Tri četvrtine poskupljenja je za investiciju za vodoopskrbnu mrežu", rekao je.

Dodaje kako je vladina odgovornost da se bori s inflacijom i gradovi moraju doprinijeti, no on je, kaže, odgovoran za gradska poduzeća i infrastrukturu. "Ja sam taj koji u pet ujutro ide na mjesto puknuća cjevovovda. Svima je jasno da su potrebne nove investicije", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako EU sredstva neće biti dovoljna jer se desetljećima nije ulagalo. Dodaje i kako pozdravlja odluku Vlade i odmah će reagirati, ali podsjeća, to je samo manji dio odluke o poskupljenju.

Upitan zašto ljudi čekaju brojilo ili priključak sedam godina pa govori kako se hrpa toga rješava, kako je bilo problema s javnim nabavama, ali i da je puno toga riješeno u zadnjih godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz rebelansa proračuna se plaća prikljucak, povećali su, navodi, iznos duplo.

"Ne mogu u godinu i pol s istim resursima rješavati te probleme, ovo stanje je neodrživo, više od godinu dana nijedna komunalna usluga u gradu nije poskupila iako je Holding bio na rubu bankrota, radili smo sve uštede koje smo mogli prije ovog. Neusporedivo je stanje vodovoda u Zagrebu i drugom velikom gradu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li pričao s Filipovićem, kaže da jest, da razumije njihovu perspektivu, ali i da mu je objasnio svoju.

Osvrnuo se potom i na navode da ne povlači EU sredstva pa kaže da se ista povlače cijelo vrijeme, da se prijavljuju i na NPOO, ali da su te mjere nedovoljne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam najavio da minimalno moramo uložiti četiri maksmirska nova stadiona pod zemlju, zašto to nitko nije radio? Jer se ne vidi, jer političari vole samo ono da se vidi", zaključuje.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo