DOTAKNUO SE I ŠTRAJKA LIJEČNIKA / Plenković opleo po Milanoviću pa poručio Dobroniću: 'Osvrnite se na retoriku onih koji zaista obezvrijeđuju sudbenu vlast'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Dotaknuo se i susreta s predstavnicima liječničkih udruga. 'Po meni smo na jedan otvoren i konstruktivan način dogovorili korake koji su pred nama. Imamo čvrsto razumijevanje da ćemo u okvirima mogućnosti, vodeći računa o našem financijskom položaju, napraviti daljnje iskorake koje se odnose i na liječnike i na druge zdravstvene djelatnike. Štrajkovi liječnika nisu uopće potrebni', kazao je premijer

13.4.2023.
10:31
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se 208. sjednica Vlade, a premijer Andrej Plenković uvodno će se obratiti.

Teme na dnevnom redu dotaknut će se informacija o aktualnom stanju vezanom za potres, ali i nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Vlade naći će se i prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Image
to nije cilj /

Plenković potvrdio da neće uvesti porez na nekretnine: 'Da smo htjeli, odavno bi to učinili'

Image
to nije cilj /

Plenković potvrdio da neće uvesti porez na nekretnine: 'Da smo htjeli, odavno bi to učinili'

Prvo se osvrnuo na sva aktualna zbivanja koja su se događala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi skupa smo lijepo proslavili Uskrs i usrkšnje blagdane i bili smo na misi koju je držao kardinal Bozanić i zaista poslao važne poruke kršćanske solidarnosti. Zato sam i nakon mise kazao da je upravo ta poruka solidarnosti ključna u ovim vremenima krize u protekle tri godine i sve što činimo, činimo zato da održimo socijalnu koheziju u hrvatskom društvu i pomognemo onima kojima je najteže."

Čestitao je i Uskrs vjernicima koji ga slave po julijanskom kalendaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O susretu s liječnicima

Osvrnuo se na jučerašnji aktualac u Saboru, odgovarali smo na pitanja opozicije, mislim na kvalitetan način. Naznačili smo ostvarene ciljeve i najavili one ključne ciljeve", rekao je premijer na početku sjednice Vlade.

Dotaknuo se i susreta s predstavnicima liječničkih udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po meni smo na jedan otvoren i konstruktivan način dogovorili korake koji su pred nama. Imamo čvrsto razumijevanje da ćemo u okvirima mogućnosti, vodeći računa o našem financijskom položaju, napraviti daljnje iskorake koje se odnose i na liječnike i na druge zdravstvene djelatnike. Štrajkovi liječnika nisu uopće potrebni", kazao je premijer.

Govorio je i kruzeru Eclipse nazvavši ga sjajnim proizvodom i dodatnom vrijednošću hrvatskoj brodogradnji. Podsjetio je da je ovo četvrti veliki brod koji je isporučen u zadnjih nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na partnerstvo s HNS-om.

"Susreli smo se zajedno sa ministricom Brnjac i s izaslanstvom HNS-a dogovorili da će kroz suradnju i s potpredsjednikom Bačićem, Vlada ustupiti zemljište nogometnog kampa, u blizini postojećeg stadiona Velike Gorice."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je i da su donijete nove odluke o cijenama goriva.

"Mislim da smo i tu u okvirima koji su dobri…", pa se osvrnuo na revidirane prognoze rasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U godini smo koja će bez dileme biti - najbolja'

Osvrnuo se na prognoze o BDP-u. Rekao je da su mnoge institucije dale bolje prognoze nego Vlade i da su bili optimističniji.

"Prema Eurostatu, dosegli smo 73 posto prosjeka razvijenosti EU. Prije sedam godina smo bili tek na 61 posto što znači da Hrvatska snažno ide naprijed i koristi svoj međunarodni položaj na snažan način. Sezona će biti bolja i od 2019. godine, odnosno i od 2022. godine. Vidjeli smo da je do 11. travnja ostvareno 6 posto više dolazaka, i 20 posto više noćenja nego rekordne 2019. godine. Mi smo u godini koja će biti bez dilema najbolja", kazao je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Milanoviću, Dobroniću i paležima automobila

Dotaknuo se i sigurnosne situacije. Osudio je palež automobila sutkinje u Osijeku.

"Mi uvijek osudimo ovakav čin, a osobito ako ima nekakav pritisak na pravosuđe. Policija je uhitila počinitelja, pozdravljam brzu reakciju policije. Vlada poštuje neovisnost i samostalnost pravosudnih tijela i dignitet sudaca. Vodimo računa o tome da se ne kritiziraju presude, ne radimo pritisak na DORH, niti vrijeđamo pravosudne dužnosnike na profesionalnoj i osobnoj razini. Upravo suprotno, mi redovito upozoravamo na takvu vrstu ponašanja koja nerijetko dolazi od predsjednika RH i od oporbenih stranaka pa stoga pozivamo predsjednika Vrhovnog suda da kada se javno očituje, da se osvrne na retoriku onih koji zaista obezvrijeđuju sudbenu vlast i doživljavaju ju kao trećerazrednu i narušavaju njezin ugled u javnosti. To sigurno nije Vlada. Ovo govorimo da markiramo pozicije i da slušamo priopćenja koja nisu utemeljena. Ja sam se o svemu jasno očitovao u utorak navečer", rekao je Plenković i dodao još jednom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne radimo pritisak na pravosuđe, niti na DORH i od drugih političkih aktera očekujem isto".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo