'jedan od najiskusnijih' / Plenković predstavio Bačića, najavio promjene, spajanje ministarstva i ureda: 'Ubrzat će se'

Image

U ožujku prošle godine premijer je na isti način predstavio i Ivana Paladinu kojeg je pak s te pozicije smijenio ni godinu dana kasnije

16.1.2023.
9:10
VOYO logo

Na zajedničkoj sjednici Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i Odbora za gospodarstvo predstavljen je Branko Bačić, kandidat za potpredsjednika vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Na početku sjednice Grmoja je tražio stanku, a kako mu nije odobrena tražena je i povreda poslovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednica Odbora kaže da se ponašaju kao da biraju tjedni meni, a ne novog čelnika resora. Tvrdi kako je u hodnicima čula da se održava sama sjednica. Grmoja ustraje na tome da ima pravo na stanku jer ako ne postoji poseban poslovnik za navedeni odbor, mora se, navodi, poštovati onaj Hrvatskog sabora.

Žalili su se i na dokumentaciju prilikom sazivanja sjednice, odnosno na činjenicu da nisu dobili program rada budućeg ministra. Što se tiče ministra Paladine, navode kako su ga na odboru zaprimili jednom kada se predstavljao, a onda i jednom zbog izvještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno je kritika i na vođenje odbora od strane predsjednika Predraga Štromara.

Riječ je potom preuzeo premijer Andrej Plenković. Kaže kako mu je zadovoljstvo predstaviti Branka Bačića kao ministra i potpredsjednika Vlade. "Kako smo kazali, Bačić, koji je dosadašnji šef kluba zastupnika HDZ-a, vaš kolega jedan je od najiskusnijih u Saboru", govori. Ističe kako se dobro razumije u nadležnosti i funkcioniranje ovog ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Političkim autoritetom će zasigurano kvalitetno obavljati i koordinativne aktivnosti koje podrazumijeva ova zadaća", navodi pa se osvrće na sam životopis Branka Bačića. Rekao je i kako je sudjelovao u velikim projektima, kakva je recimo izgradnja Pelješkog mosta.

"Što se tiče obnove, da konstatiramo da dio koji se odnosi na nekonstrukcijsku obnovu, izgradnju višestambenih zgrada, to napreduje dobro. Ogroman je broj ljudi koji je natrag u svojim kućama i živi normalno. Onaj dio koji moramo ubrati, a to su zadaće Bačića, je izgradnja zamjenskih kuća i konstrukcijske obnove. "Politički ciljevi imaju dva pravca, a to su iskoristiti sredstva europskog fonda solidarnosti te ubrazanje izgradnje zamjenskih kuća i osiguranje smještaja za sve u privremenim rješenjima, onima koji su u kućicama ili kontejnerskim naseljima", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče zakona, ističe kako će uslijediti institucionalne promjene, a to znači spajanje s ministarstvom graditeljstva i središnjeg ureda za obnovu kao i spajanje fonda za obnovu Zagreba. "To znači veću uključenost agencije za promet nekretninama, bit će čvršća koordinacija, a značit će pojednostavljivanje administrativnog dijela obnove, u skladu sa zakonom, s antikorupcijskim filterima", naveo je.

Osvrnuo se i na samoobnovu, a ističe kako je sve više iskoraka u praksi, ali taj segment može i bit će učinkovitiji, govori. "Bačić će imati snažnu potporu, suradnju na dnevnoj bazi, vjerujem da će promjena dovesti do ubrzanja procesa", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidović Krišto je rekla da se postavljanjem Bačića na ovo mjesto šalje poruku da se lopovluk isplati, a poštenje ne isplati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo