TEMA SE POLITIZIRA / Plenković o slučaju Zambija: 'Zgroženi smo i osuđujemo tu retoriku, neodgovorno je...Djeca su hrvatski državljani'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Kasnije u danu sastat će se s Borjanom Krišto koja je u službenom posjetu RH

16.2.2023.
8:50
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković održao je uvodni govor na sjednici Vlade.

"Dobra projekcija komisije za 2023. godinu koja govori o tome da će RH ostvariti rast od 1,2 posto. Po prognozama smo na 9. mjestu, a ujedno inflacija za koju misle da je bila na 10,7 posto, ove godine ići na snižavanje do 6,5 posto, a do 2025. do 1,6 posto. Mislim da je to ohrabrujuće", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je potom o slučaju Hrvata u Zambiji.

"Prva poruka je da će Hrvatska štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji. Radimo to od trenutka odtkako smo saznali za slučaj i nastavit ćemo i dalje. Uostalom, ustavna je obveza države štititi sve bez presumpcije krivnje", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zgroženi smo i najoštrije osuđujemo retoriku onih koji bez dokaza osuđuju, stigamtiziraju i prokazuju, neodgovorno je to i opasno ponašanje motivirano netrpeljivošću i mržnjom", kaže.

"Politizacija ove teme očito služi za osobnu promociju pojedinaca i stjecanje vidljivosti stranaka. Čine to pod krinkom zaštite prava djece u Africi i onih koji su stekli hrvatsko državljanstvo. Navodno je u fokusu dobrobit djece, sigurnost, a olako, bez dokaza se insinuira da su im roditelji trgovci ljudima. Retorika je takva da djeca na ulici, školi, doživljavaju uvredljive komentare. Smatra ih se kupljenima, otetima i da nemaju roditelje. Nerijetko su došli iz siromašnih zemalja, lošeg zdravstvenog stanja, nerijetko iz nasilnog okruženja. Njihova integracija u naše društvo u startu je zahtjevna pa pozivam Hrvate da ne dozvole da mnaipulacije, dezinfomracije budu glasniji i bitniji od dobrobiti te djece ", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je u postupcima posvojenja postojalo grešaka o tome će odlučiti nadležna hrvatska tijela, a nedostatke ćemo adresirati izmjenom zakonodavstva. U skladu sa zakonima Hrvatska će štititi prava djece, oni su hrvatski državljani. Ali štitit ćemo pravo i svakog državljana na pravično suđenje i humano postupanje i u Hrvatskoj i u inozemstvu", rekao je pa se osvrnuo na važne teme sa sjednice.

U planu je iznošenje informacija o praćenju cijena u maloprodaji te o planiranom pokretanju emisije državnih obveznica uz aktivno izravno uključivanje sektora građanstva. Vlada će donijeti odluku o pokretanju postupka traženja strateškog partnera i osnivanju Povjerenstva za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera društva HŽ Cargo, a Hrvatskome saboru će se očitovati na prijedlog 33 oporbena zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja premijeru Andreju Plenkoviću.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo