'EU JE BUDUĆNOST BIH' / Plenković iz BiH: 'Prijedlog Schmidta uravnotežen. Milanović? Floskule su beskorisne i štetne'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Govorio je i o zahtjevu liječnika za povećanjem plaća, kaže da je učinio sve

25.7.2022.
12:52
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković tjedan je započeo u Bosni i Hercegovini gdje posjećuje gradove Mostar, Čitluk, Čapljinu, Stolac i Ravno.

Prilikom posjeta dao je izjavu za medije zajedno s Draganom Čovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković se zahvalio na gostoprimstvu pa rekao kako su razgovarali o svim aktualnostima i dogovarali daljnje korake suradnje. BiH i RH su vezane, dvije susjedne zemlje koje puno toga približava, imamo zajedničke vrijednosti i želimo pomoći BiH u njenom ulasku u EU, kaže. I premijer RH i Čović osvrnuli su se na požarnu sezonu i na činjenicu da su hrvatske protupožarne snage pružile pomoć susjednoj državi.

Osvrnuo se potom na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opće ozračje želimo da bude što mirnije, da bude demokratska debata tijekom kampanje. Žao nam je da u procesima prije izbora u Mostaru nije na razini Federacije postignut dogovor o izbornoj reformi. Smatrali smo da je dijalog najbolji način da se dođe do prihvatljivih rješenja koji je uključiti sve", rekao je. Tvrdi i kako smatra da je prijedlog Schmidta uravotežen i vodi računa o svim narodima BiH.

Image
VISOKI PREDSTAVNIK /

Hrvatski političari pozivaju Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona: 'Neka pokaže da čuva pravnu državu'

Image
VISOKI PREDSTAVNIK /

Hrvatski političari pozivaju Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona: 'Neka pokaže da čuva pravnu državu'

Kaže kako će obići brojne projekte koje je hrvatska Vlada podupirala u BiH. Istaknuo je potom tri važna projekta, a to su, govori, bolnica u Mostaru koja predstavlja život i zdravlje, a potom i dovršetak narodnog kazališta koje predstavlja identitet. "Financiramo i nastavit ćemo financirati sveučilište jer predstavlja znanje i budućnost", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o reakcijama o izbornom zakonu, Plenković kaže da su potpuno razotkrivajuće. Ponavlja kako smatra da je Schmidtov prijedlog dobar.

Posjeća potom kako su nakon velikosrpske agresije na BiH, a tada su, kaže, Hrvati potpisali za neovisnu i slobodnu BiH. Smatra kako im je time i borbom za BiH ostvareno ustavno pravo na vlast, a kako će to uvijek ponavljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba omogućiti da se izbori provedu na najbolji mogući način, a da okvir za formiranje vlasti bude dobro i korisno na BiH i na nivou središnjih tijela vlasti i Federacije, ali i odskočna daska za dobivanje članstva u EU. EU je budućnost BiH, a RH će ju uzeti pod ruku da uđe u tu zajednicu", tvrdi.

Istaknuo je i kako je Hrvatska u slučaju rata u Ukrajini osudila Rusiju i iskazala podršku s Ukrajinom. Zauzimali smo geopolitički najtočniji stav, smatra. Navodi dalje kako smo poduprli i Švedsku i Finsku u ulasku u NATO. Zaključuje da smo po vanjskim pitanjima konzistentni i na pravoj strani morala, a takvi smo, govori, i po pitanju BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čović je rekao kako Hrvati u BiH žele vratiti dobre odnose s Bošnjacima kako bi Federacija mogla funkcionirati. Plenković smatra kako ključnu ulogu tu ima povjerenje. Istaknuo je kako šest godina sjedi u Europskom vijeću pa kaže da pitaju bilo koga tamo postoji li netko tko kao Hrvatska godinama zastupa prava BiH.

Prokomentirao je na kraju i izjavu Zorana Milanovića. "Ako je ovo PR što su onda njegovi posjeti u BiH, što je napravio. Ako je PR izgradnja Pelješkog mosta, a on je bio protiv, onda je to ok pr, ako sam ja danas tu, a mogao sam ne doći, kao netko u Novu Bilu. Te njegove floskule su beskorisne i štetne. Njegova aktivnost je dominantno štetna, ako netko može mjesecma vrijeđati Visokog predstavnika on ne želi dobro Hrvatima u BiH", rekao je. Ističe kako Hrvati u BiH moraju vidjeti da Zoran Milanović njima ne želi ništa dobro nego nanosi samo štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže i kako su svi branitelji iz Dubrovnika pozvani na otvorenje Pelješkog mosta.

Upitan je i oko plaće liječnika. "Ne znam sjećaju li se svi, ali Vlada je povećala plaće u javnom sektoru kao nijedna do sada. Ako nas netko kritizira da nismo povćali plaće medicinskom osoblju, to nije istina. Ja sam mislio na drugu skupinu, kojoj smo isto povećali plaće. Ako država stane iza tog sektora, izađe s mjerama da zaštiti građane od rasta cijene energenata, a u takvim okolnostima tražiti više povrh onoga što smo dali, dopuštam si da mogu reći što mislim", navodi. "Toliko smo dali zdravstvu i ne vidim nikakav problem jer dao sam sve", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto ranije, premijer Plenković obratio se i na svom Twitter profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro opširnije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo