nakon Predsjedništva HDZ-a / Plenković: 'Završili smo paket mjera. Nema razloga za paniku, objavit ćemo ga u četvrtak'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Na sastanku Predsjedništva premijer je predstavio paket mjera pomoći građanima

5.9.2022.
18:41
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković je paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu za ublažavanje rasta cijena energenata predstavio danas poslijepodne u stranci na širem Predsjedništvu HDZ-a, a sutra će ih prezentirati i koalicijskim partnerima.

Bolnice, škole, vrtići i javne institucije struju bi trebali plaćati kao i kućanstva, a razmatra se i uvođenje subvencionirane cijene struje za obrtnike i male poduzetnike. Na stolu je i prijedlog novih mjera potpora za očuvanje radnih mjesta preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, po uzoru na one zbog ekonomskih posljedica koronakrize. Spominju se i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju čime bi se dodatno povećale minimalne mirovine od najavljenih 1,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će potpore ponovno primiti i poljoprivrednici i ribari, kao i pomoć lokalnim jedinicama kako ne bi došlo do povećanja cijene grijanja i za 50 posto.
U mjerama se, koliko je zasad poznato, govori samo o cijenama struje, naime, kada je riječ o plinu, za građanstvo je cijena regulirana do travnja 2023.

Subvencionira se i mikro, male i srednje poduzetnike, a Vlada je paketu mjera pomoći u veljači snizila PDV na plin i toplinsku energiju s 25 na pet posto dok bi se u rujnu manji PDV trebao odnositi i na brikete, pelete, sječku i ogrjevno drvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TOP 5 TEMA TJEDNA /

Stručnjak za Stanje nacije za RTL.hr: 'Evo bez sarkazma - ja da sam na mjestu Plenkovića dao bih ostavku'

Image
TOP 5 TEMA TJEDNA /

Stručnjak za Stanje nacije za RTL.hr: 'Evo bez sarkazma - ja da sam na mjestu Plenkovića dao bih ostavku'

U međuvremenu čeka se i što će Vlada napraviti oko novih cijena goriva koje bi trebale vrijediti od sutra na benzinskim postajama. Na prošlotjednoj telefonskoj sjednici donijela je samo odluku prema kojoj će se do kraja rujna produljiti smanjenje visine trošarina na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo.

Nakon Predsjedništva je dao izjave za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljni smo o rezultatima turističke sezone, razgovarali smo i o tome. Imali smo i rast BDP-a od 7,7 posto. Očekujemo da će rast BDP-a na razini godine biti i bolje nego što smo očekivali. Osvrnuli smo se i na slučaj s INA-om. Riječ je o aktivnostima skupine pojedinaca koje su institucije RH registrirale na temelju banaka", kazao je premijer. 

"Dobro da je dio novca transferiran, ponovit ću tri su dimenzije, kazneno pravna, druga je upravljačka, tu ćemo povlačiti poteze, a treća je politička dimenzija. Oporba nastoji profitirati na aferi. No riječ je o pojedincima", rekao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o protuinflacijskim mjerama. "Predstavit ćemo ih u četvrtak, neću govoriti o detaljima. Dogovorili smo se za iduće zasjedanje Sabora. Nećemo licitirati o tome koliko će biti težak paket mjera, ali bit će sveobuhvatan. Večeras smo predstavili konture. Akte i brojeve, dobit ćete u četvrtak", rekao je. 

"Što se tiče očuvanja radnih mjesta, ona nisu ugrožena. Nama je cijelo vrijeme najbitnije da bude visoka zaposlenost, da nema ugroženosti", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema razloga za paniku, bit će sveobuhvatne, svaka naša intervencija je na korist gospodarstva", dodao je.

Kazao je da troškovi ovog paketa neće biti toliko visoki kao kod pandemijskog paketa mjera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je anketu prema kojoj popularnost HDZ-u pada. "To je anketa koja se radila telefonski usred afere. Pokušava se napraviti ono što oporba želi. Želi se nalijepiti ovo HDZ-u. Ovo u Ini je napravila skupina pojedinaca, na žalost neki su bili članovi HDZ-a, oni su nas osramotili. Ali ista antivksterska ekipa, planira organizirati i ovaj sad najavljeni prosvjed", rekao je. 

Kaže da oporba želi raspustiti Sabor i srušiti Vladu na temelju kaznenog dijela nekoliko pojedinaca, napomenuo je. "Pitajte češkog premijera tko je njima dogovarao prosvjede. Vidi se tko organizira prosvjede, to smo već gledali". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na najavljeni prosvjed ispred zgrade HDZ-a.

"Prosvjede organizira ista ona antivakserska ekipa koja je prosvjedovala protiv COVID mjera. Toga moraju biti svjesni svi koji namjeravaju participirati", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo mi prihvatiti da nam svaka šuša lijepi etikete zbog nekog drugog. Nećemo mi pjevati po notama oporbe. Što se tiče prosvjeda, znamo dobro tko to organizira. Tu ekipu smo vidjeli", kazao je. 

Ponovo se osvrnuo na mjere. Na pitanje hoće li novac doći tamo gdje treba odgovorio je: "A kad nije došao? Ovisi kako će se situacija razvijati, prema tome vidjet ćemo je li to zadnji paket mjera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paket mjera neće biti 40 milijardi kuna, kazao je. Proljetni paket mjera bio je pet milijardi kuna, pojasnio je Plenković, no nije želio govoriti o tome koliko će on koštati. 

Na pitanje je li povjerenje u Ini izgubila Uprava INA-e, Plenković je odgovorio potvrdno. Komentirao je izjavu Grbina koji je rekao da se mjere donose kako bi se prikrila odgovornost HDZ-a u aferi u INA-i: "On ne zna gdje stanuje, ne zna ništa o supruzi, to mu valjda govori netko iz Kragujevca", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo