'JADNA I RASTRESENA BIH' / Milanović: 'Pahor na našu bruku i sramotu radi nešto što bi trebao naš premijer. S njim se ne da pričati'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Govori kako BiH koči izborni zakon dok se Ukrajini i Moldaviji daje prilika za članstvo u EU, a ne zadovoljavaju nikakve uvjete

23.6.2022.
10:03
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović drži konferenciju za medije na Pantovčaku.

Govorio je o BiH, a kaže kako je pitanje zašto s premijerom o tome ne može razgovarati. "Ne brojim dane koji su prošli kad sam predložio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost po pitanju BiH", tvrdi pa dodaje kako je premijer zatražio sjednicu o Ukrajini. "Ja o tome mogu razgovarati, ali mislim da to nije tema o kojoj se trenutno treba razgovarati u Hrvatskoj", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Previše je Hrvatska doprinijela, platila, mučila se i trpila. U nama nema nikakve želje za osvetom i revanšem. Duboki interes postoji, da BiH postne članica EU. Je li to moguće u perspektivi ljudskog života, karijere? Teško, ali na tome treba raditi", rekao je.

"Prije nekoliko dana ukazuje se prilika, govori, prošlog tjedna kada tri europska lidera odlaze u Kijev i u ime svih čujemo da će Ukrajina dobiti status kandidata", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odjednom se govori da te države dobivaju status kandidata, a prije tri mjeseca čitava garnitura država tome se protivila, tvrdi. U redu je da Ukrajina dobije status kandidatkinje, ali to je država kao i Moldova koja ima probleme, velike probleme sa sigurnosti, navodi. "Prilika je to da se jadnoj, rastresenoj Bih da status kandidata, samo status i ništa drugo. Kao čin nade", govori.

Image
zbog stabilnosti /

Parlament BiH traži žurni status kandidata za članstvo u Europskoj uniji: 'Svjesni smo situacije...'

Image
zbog stabilnosti /

Parlament BiH traži žurni status kandidata za članstvo u Europskoj uniji: 'Svjesni smo situacije...'

Usporedio je međunarodnu zajednicu u BiH s dementorima, likovima iz Harry Pottera koji crpe energiju i život iz svojih meta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žurno je parlamentarna skupština BiH donijela jednoglasnu odluku kojom traži da se BiH da status kandidata. Za to su glasali svi Bošnjaci, Srbi i HDZ", navodi. Smatra kako je kompletna predstavnika volja iza toga.

Osvrće se potom na pismo Boruta Pahora da se BiH dodijeli status kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrće se potom na pismo Boruta Pahora da se BiH dodijeli status kandidata. Predsjedniku Dudi, on je početkom ove godine pisao isto, tvrdi. Da nema ulaska Ukrajine u EU bez toga da se BiH da status kandidata. Kaže kako Ukrajina nema nijedan uvjet zadovoljen, a od BiH se traži novi izborni zakon. "Hajde da se od Ukrajine traži mirna reintegracija Krima", navodi.

Ističe kako premijer odbija sjednicu Vijeća i da time krši svoje obaveze. Postupa onako kako njemu odgovara. Poziva i HDZ-ovce da se umiju, da vide što se događa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"BiH je gora od kolonije", rekao je. To je zemlja prepuštena sama sebi i još moram slušati da imamo planove za komadanje BiH. Hrvatska je spasila BiH, dodaje.

"Nakon dvije godine nemogućnosti imenovanja ambasadora, Plenković šalje stalne otpremnike poslova. Zašto se to radi? Da ja ne bi imenovao asistentice, prijatelje na ta mjesta? Koje? Imenovali smo jednog veleposlanika, u Beogradu, na Plenkovićev nalog. Potpisao sam. Ne mogu kukati, potpisao sam", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slovenski predsjednik na našu bruku i sramotu radi nešto što bi trebao naš premijer. Ne može", tvrdi pa dodaje da se s Plenkovićem ne da razgovarati.

"Pitam te čovječe za koga radiš u ovom taktičkom trenutku, kada u BiH ne žele promijeniti izborni zakon da bi dominirali", ističe pa se osvrće na opaske da se BiH želi podijeliti. "Podijeliti šta?", pita se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna uprava takva kakva jest, dovela je BiH ispod ruba egzistencije, navodi.

"Kad je happy hour onda svi piju jeftinije", zaključuje aludirajući opet na priliku koja se odjednom pružila Ukrajini da postane članica EU. "Nećeš ti funkcije, kandidat. Član biblioteke pa sto godina to traje", govori. Ističe kako je nedavno bio u Sjevernoj Makedoniji i da se tamo uništava država. "Što možeš? Ništa. Slegnuti ramenima i moliti Boga", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako je ovo preko veze, ali nije bez veze.

Govorio je potom o ulasku Švedske i Finske u NATO. "Mi smo čekali sto godina", tvrdi pa zaključuje kako je to ekskluzivan klub u koji se ulazi s plaćanjem cijene. "Ja sam plaćen da predstavljam Hrvatsku, Šveđani i Finci za Švedsku i Finsku", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rat u Ukrajini za mene i sada nije bio razlog za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost jer Vijeće nije operativno tijelo", tvrdi. Govori kako prozivke premijera nisu na osobnoj razini. "Raspada se ekspres lonac po pitanju BiH", navodi. "Jedna prilika je propuštena, ali za mene druga nije propuštena. Hrvatska mora po svaku cijenu učiniti sve što je moguće, a to je sve, ma i da ostanemo sami kao 'Pale sam na svijetu', da se natjera tog polulegalnog predstavnika koji mijenja zakone kad god se osjeća da bi trebao, ali ne želi ih upotrijebiti na silu. Jer radi se o sili", rekao je.

"Garantiram da su Pahor i Plenković u Rigi razgovarali o tome. Čovjek radi na našu bruku. Ja radim sve da se to spriječi, al opet me sram brate", tvrdi. Zaključuje kako je happy hour, kako on nema ništa protiv ulaska bilo koga jer ovo je politička prilika. "Ukrajina neće ni za sto godina zadovoljiti uvjete", naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan hoće li se on protiviti ulasku Finske i Švedske u NATO, govori kako je ono što mi mislimo sporedno jer je Turska rekla da ne može. Sve i da ona kaže da može, Milanović tvrdi kako bi on i dalje štitio hrvatske interese. Istaknuo je kako te države nisu egzistencijalno ugrožene. "Znaju da prema Hrvatskoj moraju biti kao i prema drugima, a znaju da to nisu". govori potom.

"Fućka se finskoj premijerki za BiH. Ona ni ne zna da je BiH podnijela zahtjev za članstvo. A čiji je to posao bio? On se ne radi da se ne bi kompromitirali tuđi planovi", navodi. Zaključuje kako je Hrvatska 2016. godine ispunjavala sve uvjete za Schengen. "A sad će nam netko doći i učiniti uslugu?", pita se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo