POSJET ISTRI / Milanović: 'Djelujem kao ucviljena šiparica, ali tretiraju nas kao zemlju trećeg reda zbog HDZ-a'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Milanović je jučer uputio dopis predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću u kojemu mu predlaže sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost

5.5.2022.
13:03
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović je jučer uputio dopis predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću u kojemu mu predlaže sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Predsjednik Republike predlaže sazivanje sjednice VNS-a zbog opasnosti da Hrvati u BiH neće moći birati svoje predstavnike u tijela vlasti te izgubiti ravnopravnost i ustavna prava budući da se izbori u toj državi planiraju provesti po postojećem diskriminatornom Izbornom zakonu koji će Hrvatima onemogućiti legitiman izbor svojih predstavnika u tijela vlasti", stoji u priopćenju s Pantovčaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Pule povodom Dana oslobođenja i Dana grada Pule u Istarskom narodnom kazalištu.  

Nakon svečanosti predsjednik je dao izjave za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon intervjua za RTL Danas /

Milanović zbog izbora u BiH razgovarao s Čovićem: 'Hrvatska neće odustati'

Image
nakon intervjua za RTL Danas /

Milanović zbog izbora u BiH razgovarao s Čovićem: 'Hrvatska neće odustati'

Upravo je o političkoj situaciji u BiH i posljedicama održavanja izbora po starom modelu za položaj Hrvata u BiH predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao u srijedu navečer s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem.

Milanović je informirao Čovića i o svojoj inicijativi da Hrvatska učini dodatne napore prema partnerima u EU i NATO-u kako bi se osiguralo pravo Hrvata u BiH da biraju svoje predstavnike u tijela vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je moja solo igra'

"Predsjednica Europske komisije dolazi u Mostar, to je valjda Plenković dogovorio. Kao da dolazi na grob. Zašto dolazi Ursula u Sarajevo i Mostar? Jučer su raspisani izbori od strane uzurpatora, ili da podrži hrvatski narod i sabor? Ona je trebala tu biti prije dva mjeseca, prije godinu dana. Sad se dolazi smijati ljudima u lice", započeo je Milanović press konferenciju. 

''Ovo je trenutak nacije: Ili jesmo ili nismo. Tretira nas se kao krušne mrvice'', kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bakir Izetbegović je od kontrolom Ankare. Ovo ispada kao moja solo igra, ja mogu ovako i onako'', poručio je Milanović.

Naglasio je da je premijeru očito nije stalo i dodao da se moraju naći i porazgovarati i istaknuo da je potrebna sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče veta na ulazak Finske i Švedske u NATO, Milanović je rekao da on to ne može sam, već da može dati naputak veleposlaniku da bude protiv. 

"Tu su veće igre u dijelu, tu je Turska, tu je potreba Amerike da se Tursku ne dira. Svjesni su oni da je ovo pogrešno, ali neće stati na našu stranu. Kad je trebalo ući u Banja Luku, Hrvati su bili tu. Jučer su raspisani izbori u BiH po kriminalnoj proceduri. I sad će, što? Doći predsjednika Europske komisije? Radije neka vijenac pošalje", objašnjava Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Djelujem kao ucviljena šiparica, ali neću prestati upozoravati. Tretiraju nas kao zemlju trećeg reda, zahvaljujući HDZ-u'', rekao je.

''U ovom trenutku je Dodik za nas partner, on nije četnik, a Putin ni ne zna da Dodik postoji'', tvrdi Milanović i dodaje: "Srbi su nam blizak narod, u ovoj situaciji su nam saveznici''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su uzvratili Milanoviću i istaknuli da je Republika Srpska nastala na zločinu, Milanović je samo odgovorio:''Helou, Helou! I Amerika je nastala na zločinu, puno država je nastala na zločinu''.

Rekao je i da se visoki predstavnik u BiH Schmidt ponaša kao "mali Švabo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo