u Rijeci / Milanović: 'Na kraju ću ja sam Vučića za ruku odvesti u Jasenovac. Ustaša ima malo, a četnika koliko hoćeš'

Image
Foto: RTL.hr

Pozvao je Visokog predstavnika BiH da ukine sve mjere njegovih prethodnika koje su donesene na štetu Hrvatima

25.7.2022.
12:05
RTL.hr
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanom otvorenju osmog izdanja ELSA Ljetne pravne škole na temu Diplomacije i prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Prigodno se obratio, a zatim dao izjavu za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković tjedan je započeo u Bosni i Hercegovini gdje posjećuje gradove Mostar, Čitluk, Čapljinu, Stolac i Ravno, njegov posjet komentirao je i Milanović.

"Njegov posjet ne znači ništa. Kod njega je sve u funkciji PR-a i dojma. Apsolutno sve. Naravno da itko od nas nije imun na to. Trudiš se ostavit nekakav dojam. Međutim, koji je smisao ovog posjeta? Dobrodošao i ne mogu se uplitati na bilo koji način. Logično je da hrvatski premijer ide tamo", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SKANDALOZNA IZJAVA /

Komšić se obrušio na Milanovića: 'Zagovara vulgarni fašizam'

Image
SKANDALOZNA IZJAVA /

Komšić se obrušio na Milanovića: 'Zagovara vulgarni fašizam'

"Ali sada nakon što je visoki predstavnik najavio nekakve promjene. Ipak se može. Mjesecima se šuti. Visoki predstavnik ipak može, kad hoće. Nažalost, tu se ipak moram složiti sa Srbima i Dodikom jer su tu upravu - nije ga izabralo Vijeće sigurnosti. Sustav tako funkcionira", dodao je Milanović komentirajući najnovije poteze Visokog predstavnika.

"To što stoji na papiru kada pogledam, prije svega koristi njemu i njegovom manipuliranju situacijom nakon izbora u BiH. Hrvatima si dao neku sirotinju. Znači ipak možemo? Šta je sa izborom člana predstavništva BiH još sljedeće četiri godine? Tamo će i dalje biti biran netko tko ih ne zastupa. Tko nije dobio ni dva glasa. O tome se više ne razgovara", smatra predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gdje je tu gospodin Plenković? Ima li on još nešto reći o tome? Ja ovo ne smatram ničime nego jednostavno milostinjom za Hrvate", istaknuo je.

Pozvao je Visokog predstavnika da ukine sve mjere njegovih prethodnika koje su donesene na štetu Hrvatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin bi trebao poništit jer može. Pozivam ga mjesecima, a Plenković šuti. Zašto ranije nije udružio snage sa mnom? Njegove su veće ako to želi. Da izvršimo pritisak, a to možemo još uvijek", naglasio je Milanović.

"Ovo ima elemente zla jer imamo na raspolaganju moćne instrumente", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik se osvrnuo i na posljednje komentare srpskog predsjednika Vučića koji je komentirao da neće odustati od posjeta Jasenovu jer ga Hrvati ne mogu uplašiti.

"Dajte da prvo raščistimo tjaming pada ukrajinskog aviona sa srpskim oružjem i Vučićeve eskapade. Činjenica je da je danima prije pada aviona Vučić pripremao svoj put u Jasenovac i da vjerojatno nisu namjeno srušili avion. Nije povezano jedno s drugim. No, nije se radilo kako se trebalo radit. Radilo se potajno preko posrednika. Bio sam detaljno o tome obaviješten cijelo vrijeme, ali nisam o tome govorio", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Vučić je to trebao službeno najaviti. To je normalno da se tako napravi. On je prvi srpski predsjednik koji je to tražio. Vučić u zadnje vrijeme vidim da balansira svoje izjave pa i oko tog mita da je u Jasenovu stradalo 700.000 ljudi, pa nije ni blizu. Šta 90.000 ljudi nije dosta? Ako želiš konkretan susjedski odnos pa daj doprinesi tome", rekao je Milanović.

"Što se tiče odlaska u Jasenovac, na kraju ću ga ja tamo odvest za ruku ako ne bude išlo drukčije", dodao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I pazite govoriti da je hrvatska vlast ustaška. Pa baš nije. Ustaša ima jako malo u Hrvatskoj, ali četnika u Srbiji koliko hoćeš", dodao je.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo