AKTUALNA PITANJA /

Plenković na sjednici Vlade: 'Imamo mehanizme kojima ćemo zaštititi hrvatske pilote, generale i zapovjednike'

Image
Foto: Robert anič/Pixsell

Premijer Plenković u uvodnom se obraćanju ponovno osvrnuo na hrvatske pilote protiv kojih je u Beogradu podignuta optužnica

9.6.2022.
15:25
Robert anič/Pixsell
VOYO logo

Vlada Republike Hrvatske održava 124. sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Na dnevnom su redu Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku (EU), te Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vladi Republike Hrvatske. Vlada će, među ostalim, raspravljati i o prijedlogu odluke o pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuča na područjima Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isprika za malo kašnjnje, ali gotovo da je pola ministara u Luksemburgu, nekoliko vijeća se odvija pa smo zbog činjenice da je ministar Medved ostao na press konferenciji u Sisku vratili s drugog događaja ministricu Brnjac i sad smo u kvorumu možemo nastaviti rad", rekao je uvodno Plenković.

O srpskoj optužnici za hrvatske pilote

"Najprije da se osvrnemo na vijest iz Beograda o tome da je viši sud utvrdio optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima. Želimo ponoviti jasan stav Vlade: Zakon kojim je Srbija uspostavila kvazi univerzalnu nadležnost za države na području bivše SFRJ za nas je apsolutno neprihvatljiv. To smo rekli više puta dosad. Sve zamolnice koje dođu mi ćemo ih odbiti. Želim spomenuti da je pitanje suradnje u pitanju sukoba nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina uvršteno u kontekst pregovora između Srbije i EU i Hrvatska inzistira na ovom pitanju i ispunjavanju ovog mjerila. Želim podsjetiti da je 2018. godine uspostavljeno povjerenstvo za rješavanje pitanja suradnje u predmetima ratnih zločina s ciljem sklapanja međudržavnog ugovora koji bi trajno riješio pitanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina.
Povjerenstvo je održalo tri sastanka i unatoč inicijativama Hrvatske za inteziviranjem dijaloga i nastavkom rada nažalost došlo do toga da Srbija nije pokazala daljnji interes za suradnju. Imamo na raspolaganju mehanizme kojima ćemo zaštititi hrvatske pilote, generale i zapovjednike. Procesuiranje ratnih zločina DA, neovisno o nacionalnosti žrtve i počinitelja, ali ne u dnevno-političke svrhe, ne temeljem ovakvog zakona i ne od strane onih koji odbijaju svaki oblik suradnje. To je poruka Srbija koja se još uvijek nije suočila sa svojom odgovornošću za ratove na prostore bivše Jugoslavije, agresije velikosrpskog Miloševićevog režima. Ovo je politika provokacije", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O sankcijama SAD-a prema Čavari

"Tema sankcija SAD-a protiv Marinka Čavare, predsjednika federacije BiH. Nakon što smo primili takvu vijest, prvi joj se usprotivio ministar Grlić Radman. Mi smo izrazili i neslaganje i stav da je riječ o pogrešnoj, neutemeljenoj odluci i poruci. Prema legitimnom predstavnikom hrvatskog rada gdje se dovodi u pitanje smisao odluke budući da Čavara nema imovine niti računa u SAD-u. Ne vidim što bi ta odluka uopće mogla imati za cilj. I Hrvati u BiH i političke stranke hrvatske i Vlada RH trudimo se pojasniti problem koji postoji s deficitiom u pogledu izbornog inžinjeringa i sve što je u konačnici i gospodin Čavara činio bio je artikuliranje tog političkog stava. Neovisno o tome, SAD jesu hrvatski partner."

"Bilo je nekoliko vrlo važnih drugih tema. Telefonska sjednica Vlade održana je u ponedjeljak kada smo smanjili trošarine na benzin za dodatnih 40 lipa po litri što je 80 lipa smanjena trošarina na benzin. Smanjili smo i za dizel dodatnih 20 lipa. Time smo po 50-litrenom spremniku građanima uštedili oko 114 kuna, za dizel 136 kuna i za plavi dizel 71 kunu. U drugoj uredbi smanjili smo limit za marže sa 75 na 65 lipa, za plavi dizel s 50 na 40. I dalje ćemo pratiti situaciju koja je posljedica ruske agresije na Ukrajinu", kazao je.

"Ministar Piletić, zastupnik Hrelja i ja predstavili smo izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koji ide za tim da korisnicima obiteljskih mirovina omogućimo pravedniji izračun mirovine kao i mogućnost korištenja dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine. Sve je to dio programa Vlade s naglaskom na održivost mirovinskog sustava i adekvatnost mirovina. Radimo veliku reformu. Ovim zakonom ćemo podići najniže mirovine", kazao je premijer i dodao da su predstavili konkretne primjere i izračune te podsjetio da je obilježen i Dan hrvatske diplomacije te podsjetio da je Vlada dala potporu Bjelovarsko-bilogorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike