vruća tema / Plenković: 'Oporba je Ruslanu pljeskala, slikali su selfije, samo što suze nisu puštali. A ne bi mu pomogli'

Image

Premijer se osvrnuo i na odluku o obuci ukrajinskih vojnika. Na pitanje ima li u Saboru dvotrećinsku većinu, rekao je da ne shvaća zašto je oporbenim strankama problem tko kome šalje dopis. Za sve je opet optužio - Milanovića

30.11.2022.
11:07
VOYO logo

U povodu 30 godina institucije pučkog pravobranitelja održana je konferencija "Zaštita ljudskih prava i vladavine prava", na kojoj je uvodno govorio predsjednik Vlade Andrej Plenković. Nakon toga odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama.

Fortenova u sklopu sankcija EU-a Rusiji

Komentirajući prodaju dionica Fortenove od strane Sberbanka arapskom investitoru i je li riječ o kaznenom djelu, kazao je kako su za istraživanje kaznenih djela zaduženi DORH i policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o sankcijama spram Rusije, kazao je da to funkcionira te da će Hrvatska artikulirati temu Fortenove i prodaju dionica u postupku pripreme novog kruga sankcija koje EU planira za Rusiju. Na pitanje ima li Vlada neki konkretniji stav o prodaji Fortenove nakon mjesec dana:

"Nama ni teoretske šanse da je onaj tko se pojavljuje kao kupac, koji je došao ovdje s PR agencijom, da je to netko čiji je to stvarni novac. Zato to treba ispitati niz institucija. A što se tiče pozicije države, i onog što smo mi učinili u slučaju Agrokor, problem je riješen upravo zbog angažmana Vlade."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podsjetit ću sve koji artikuliraju da smo mi isporučili kompaniju Sberbanci ili Rusima u ruke, da jednostavno lažu. Oni su bili tu i svoja su potraživanja pretvorili u vlasničke udjele. Oni su došli tamo zbog ranijih odluka uprave kompanije," dodao je premijer istaknuvši da nema nikakve dileme da će prodaja dionica Fortenove biti sankcionirana.

"Ima li oporba neku političku agendu da bude protiv"

Premijer se osvrnuo i na obuku ukrajinskih vojnika. Na pitanje ima li u Saboru dvotrećinsku većinu za tu odluku, rekao je kako je pitanje pravnog temelja i ustavnosti izmišljeno i da ne shvaća zašto je oporbenim strankama problem tko kome šalje dopis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je vojna misija koju je osnovala EU čija je Hrvatska članica. Oporbenim strankama je problem Milanovićev dopis. A tko je njemu poslao dopis? Stavit ćemo na web sve dopise koje je Vlada slala Milanoviću i njegovim prethodnicima, a nema dopisa koji je slao predsjednik Vlade. Uvijek ih šalju ministri obrane. To je ustaljena praksa koja traje godinama. Ne vidim što je ekipi iz SDP-a, Možemo i Socijaldemokratima problem", poručio je.

"To su oni isti ljudi koji su prije mjesec dana bili ovdje na večeri, tažili selfie Ruslanom Stefančukom, čelnikom ukrajinskog parlamenta ... Bili su ovdje da bi dali potporu Krimskoj platformi. Nakon toga im je Ruslan došao u Sabor: pljeskali su, ovacije, slikali selfije, samo što suze nisu puštali... I sad, prilika da daju potporu, i što je sad?", kazao je dodavši da treba upitati koga oni stvarno zastupaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imaju li neku političku agendu koja nadilazi naše razumijevanje da budu protiv, da li zastupaju nečije interese", upitao je Plenković.

"Zašto bih radio kerefeke? Nismo djeca"

Na pitanje je li spreman mijenjati praksu i napraviti ipak neke ustupke u vezi procedure, kako traži oporba, kazao je: "Zašto bi ja radio kerefeke? Politika Vlade je jasna, utemeljena na pravu, moralu, zakonu... Milanović je rekao prije dva mjeseca da je on protiv toga da Hrvatska sudjeluje u misiji. To je njegova politička odluka. I usprkos tome mi mu šaljemo dopis, po proceduri, a on nam nije odgovorio nego je objavio priopćenje, da bi on nešto drugo, jer mu Banožić nije dovoljno dobar..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je sad na Saboru red da se izjasni. Kazao je da jamči za 77 ruku i da će parlamentarna većina biti za.

"Onda teret odgovornosti hoće li Hrvatska sudjelovati ili ne više nije na Vladi nego na onima koji će pobjeći od odgovornosti, koji su Stefančuku pljeskali. Oni se trebaju pogledati u ogledalo i reći: dizao sam se i pljeskao Stefančuku, ali mu ne bi pomogao dok ima milijune izbjeglica, dok mu bombardiraju zemlju, dok svi imamo veće cijene zbog ruske agresije... Oni su u biti protiv, i to je jedino što će ostati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li opcija da sjedne s Milanovićem, odgovara: "Pa gospođa draga, nismo djeca. Nemamo vremena za one koji imaju politički stav da su protiv. Imamo proceduru, Vlada je zauzela politički stav, parlamentarna većina je zauzela politički stav. Saborski zastupnici imaju priliku pokazati javnosti gdje su.”

Kazao je da ne dopušta da se između Vlade i Pantovčaka stavlja znak jednakosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo na vlasti već skoro 7 godina i ovakvih problema dok on nije bio predsjednik nismo imali. … To je Hrvatska danas i to nije zbog nas, to je zbog divljaštva koje on godinama provodi i na koje je dio medija pristao. Kako toga nije bilo prije”, pita se premijer.

Plenković je rekao i kako se Milanović oko svojih izjava ne konzultira s Vladom ili s njim te da se i on s predsjednikom konzultira samo koliko nalaže procedura, “ni milimetra više”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“On je pobjegao u Makarsku kad je ovdje bila Krimska platforma. O čemu govorimo? Stvari su jasne kao dan. To može biti nejasno samo onome tko zagovara političku raspravu da bude nešto mimo HDZ-a. To nije tema ovdje. … Mi bi bili sretni da oporba bude za radi njih, a i radi Hrvatske. Radimo sve da bude kredibilna”, kaže.

O radu nedjeljom

Na pitanja o izuzecima od rada nedjeljom, premijer je rekao "kako ništa neće otklizati u kaos" te da se ugovorom o radu definira i to hoće li radnici raditi ili ne radnim nedjeljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Vatrenima i Belgiji

Govoreći o sutrašnjoj utakmici Vatrenih s Belgijom, premijer je ustvrdio da Hrvatska reprezentacija igra odlično i da svi u Hrvatskoj vjeruju da možemo dobiti Belgiju. Kazao je da bi volio da Hrvatska bude prva u grupi.

"Igramo dobro, a Belgija baš i ne. I kaže Marko da se svađaju", nasmijao se Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo