POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA POKRENULO POSTUPAK PROTIV PLENKOVIĆA: / Sporno je zapošljavanje kuma

Image
Foto: N1 screenshot

U druga dva slučaja zapošljavanja sestrične i ujaka predlaže se nepokretanje postupka

23.11.2018.
11:08
N1 screenshot
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je kako će pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića zbog imenovanja njegova kuma Igora Pokaza na mjesto hrvatskog veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Povjerenstvo je također pokrenulo postupak protiv ministra Tomislava Ćorića zbog zapošljavanja ujaka premijera Plenkovića Marka Raosa u Parku prirode Biokovo.

Protiv Plenkovića su podnesene prijave u tri slučaja - zapošljavanju Plenkovićeve sestrične Nere Miličić u uredu Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj, ujaka u PP Biokovu i kuma kao veleposlanika u Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapošljavanje sestrične, ujaka i kuma

Povjerenstvo je ustanovilo kako premijer nije sudjelovao, niti je imao ovlasti sudjelovati u bilo kojoj fazi postupka ili na bilo koji način sudjelovao u imenovanju Nere Miličić, stoga se predmetne prijave na dužnosnika ocjenjuju kao neosnovane, javlja N1.

Također, u slučaju zapošljavanja premijerova ujaka Marka Raosa u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo predloženo je nepokretanje postupka protiv premijera Plenkovića jer nije utvrđeno da je sudjelovao u izboru članova Vijeća. Predlaže se pokretanje postupka protiv Tomislava Ćorića u istom slučaju, a ta je odluka usvojena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Trebao je upoznati javnost sa situacijom'

Treća točka o Plenkoviću koja je bila na dnevnom redu povjerenstva jest imenovanje Igora Pokaza, kuma premijera Plenkovića na mjesto veleposlanika RH u Ujedinjenom Kraljevstvu. U tom se slučaju predlaže pokretanje postupka protiv premijera, a ta je odluka usvojena.

"S obzirom na to da je premijer u situaciji da mora imenovati osobu s kojom je povezan, postavlja se pitanje kako je i dužnosnik trebao ispravno postupati u takvoj situaciji. Dužnosnik je trebao upoznati javnost s ovom situacijom i objasniti zašto mora sudjelovati u imenovanju njemu bliske osobe. Predlažemo pokretanje postupka", rekao je Davorin Ivanjek iz Povjerenstva, prilikom predlaganja pokretanja postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo