O PROIZVODNJI I UVOĐENJU EURA / Plenković: 'Udruge za zaštitu potrošača, građani i mediji trebaju eksponirati one koji sada neprimjereno dižu cijene'

Image

Počinje proizvodnja hrvatskih eurokovanica, a na svečanom obilježavanju su premijer Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić

18.7.2022.
13:56
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić dali su izjave povodom svečanog obilježavanja početka proizvodnje hrvatskih eurokovanica.

"S prvim siječnja Hrvatska postaje članica europodručja, a dotad trebamo dovršiti sve aktivnosti europripreme za zamjenu hrvatskih kovanica eurom. To podrazumijeva kovanje kovanica kao i nabavljanje novčanica", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da će na svim kovanicama podloga biti šahovnica, na kovanici od 2 eura je karta Hrvatske, na jednom kuna, a na 10, 20 i 50 centi Nikola Tesla.

"Smatramo da da ćemo sa svim aktivnostima koje slijede na vrijeme osigurati distribuciju kovanica i novčanica, ponajprije bankama, pošti, Fini dovoljan iznos. Onda i svima ostalima neposredno pred 1. siječnja. Smatramo da smo cijeli proces punih pet godina vodili vrlo sustavno, strukturirano s odličnom prirpemom i ispunjavanjem svih kriterija i potvrdili smo da Hrvatska ide u onaj dio članica koji su samo središte funkcioniranja europske politike", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da smo ovo danas imali prilike vidjeti i da će to vidjeti javnost. Zahvaljujem gospodinu koji vodi hrvatsku kovnicu novca i njegovim suradnicima koji će se potruditi da se cijeli ovaj posao dovrši na vrijeme. To su ogromne količine kovanog novca. Za to treba dobra organizacija i kvalitetan rad, a siguran sam da će sve biti obavljeno onako kako treba da u europodručje uđemo u potpunosti spremni"

Kovanice će se proizvoditi 24 sata dnevno

"Počeli smo proizvodnju hrvatskih eurokovanica, prije toga smo imali mogućnost otkovati milijun komada da bi pripremili alate. Alati su spremni, otkov je počeo. Radit će se u tri smjene, 24 sata svaki dan da bi se do kraja ove godine otkovalo otprilike 420 milijuna komada hrvatskih eurokovanica. S time da će se i iduće godine 230 milijuna otkovati. Planiramo pustiti otprilike 3700 tona kovanica i uz novčanice kojih će biti otprilike 350 milijuna koje će izaći eura, to bi trebalo zadovoljiti potrebe za gotovinom i zamjenu kune 1.siječnja. To je veliki logistički napor, njega prati i povlačenje sadašnjih kuna iz opticaja. Radi se o milijardu i 100 milijuna komada kovanica i 500 milijuna novčanica, 320 iz opticaja, i 180 strateških rezervi", kazao je guverner Boris Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Siguran sam da ćemo to uspjeti sve postići i da će svi biti opskrbljeni. Zahvalio bi se svima koji su bili uključeni u ovaj proces", dodao je.

"Građanima će se kovanice početi distribuirati mjesec dana prije uvođenja eura. Krenut ćemo s predopskrbom tri mjeseca prije uvođenja eura. Prvo bankama, Fina, Hrvatska pošta, onda prema poduzećima i na koncu građanima. Velika većina Hrvata je dobro upoznata s eurom tako da ne bi trebalo biti problema"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko može imati svog favorita. Sve su kovanice jako lijepe. Premijer je rekao da bolje izgledaju kad se prime u ruku. Ja se slažem s njime. Uspješno su napravi svi detalji. Morali smo se dogovoriti s hrvatskom vojskom s hrvatskom vojskom gdje ćemo uložiti u izgradnju kapaciteta u vojarni HV, koji će kasnije služiti vojsci za opremu koju će tamo držati, a u prvoj fazi će koristiti za pohranjivanje svih kovanica koje ćemo povlačiti", poručio je Vujčić.

"Sva iskustva zamjene nacionalnih valuta eurom su u normalnim okolnostima imali minimlano povećanje cijene. Ono što je ključ u ovim okolnostima je uslijed svih zbivanja, ruske agresije, rast cijena energenata i hrane, ovo je trenutak, zaista svi i Vlada, ministarstvo gospodarstva sa mehanizmima koje smo usvojili i koji prate situaciju i lovi li netko u mutnom. Sve udruge za zaštitu potrošača, građani i mediji što više eksponiraju one za koje su sigurni da dižu cijene na način koji apsolutno neprimjeren ovom trenutku i nalik je nekoj vrsti profitiranja. Mislim da je to nedopustivo. Vlada i HNB mogu napraviti određeni dio aktivnosti, možemo napraviti puno toga kad je riječ o smanjivanju poreza, administrativnim mjerama, socijalnim transferima, ali nemamo sve mehanizme u slobodnom tržištu gdje se puno toga formira slobodno. Važno je da se radi pritisak na one koji nastoje profitirati u ovom trenutku", odgovorio je premijer Plenković na pitanje kako spriječiti dizanje cijena pa dodao da svi akteri moraju dati doprinos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje mogu li utjecati na trgovine odgovara:

"Možemo. Tu je kodeks, prozivanja, crne liste. U današnje interentsko vrijeme svakoga se može eksponirati u sekundi pa će dvaput promisliti hoće li kupiti netko kod njih ili nekog drugog. Mogu ih raditi udruge za zaštitu potrošača. Imaju iskustva, to nije nešto što je teško, ministarstvo će pomoći", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo