POHVALIO SE I STANJEM O POTRESU / Plenković na Vladi: 'Donosimo odluku o kraju epidemije COVID-a. HZJZ će objaviti preporuke...'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Odluka Vlade o proglašenju kraja epidemije koronavirusa slijedi nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predložio ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja epidemije, a Ministarstvo zdravstva takav prijedlog ocijenilo utemeljenim

11.5.2023.
11:16
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se 215. sjednica Vlade.

Premijer Plenković uvodno će govoriti o svim događanjima proteklog tjedna, a na dnevnom redu su informacije vezane uz potres, informacije o korištenju sredstava prikupljenih od dodatnog poreza na dobit i drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada bi trebala donijeti odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2.

Image
15 MOMENATA U 3 GODINE /

Što je obilježilo pandemiju? Capak na cjepivu, HDZ slavi nakon izbora, mladi su ispred HNK, a Marić osvojio društvene mreže

Image
15 MOMENATA U 3 GODINE /

Što je obilježilo pandemiju? Capak na cjepivu, HDZ slavi nakon izbora, mladi su ispred HNK, a Marić osvojio društvene mreže

Odluka Vlade o proglašenju kraja epidemije koronavirusa slijedi nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predložio ministru zdravstva Viliju Berošu da pokrene postupak proglašenja kraja epidemije, a Ministarstvo zdravstva takav prijedlog ocijenilo utemeljenim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da su obilježili Dan Europe, ali i prisjetio se svih ostalih događaja od prošlog tjedna. Kaže da su u završnoj fazi apsorpcija sredstava za obnovu od potresa.

"S jučerašnjim danom smo u potpunosti iskoristili sredstva od 319 milijuna eura za petrinjski potres, danas smo na 321 milijun eura", rekao je Plenković na početku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče za zagrebački potres, potrošeno je 551 milijun eura od 683 milijun eura, odnosno na 81 posto. Ostatak će potrošiti do kraja lipnja.

Nabrajajući o čemu će sve Vlada glasati dana, Plenković je poručio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slijedom odluke WHO-a, koja je kazala kako nakon više od tri godine to više nije javno zdravstvena opasnost u smislu prekograničnog karaktera, donosimo i odluku o kraju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. U svakom slučaju, iz ove velike zdravstvene ugroze, najveće pandemije u zadnjih sto godina, moramo izvući pouke u daljnim potencijalnim krizama ovog tipa. HZJZ će objaviti preporuke kako se ponašati u novim okolnostima", objasnio je.

Dodao je da je danas u javno savjetovanje upućen zahtjev o hrvatskim braniteljima gdje nastavljaju skrbiti za njih na najkvalitetniji način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uputit će se i zakon o socijalnoj skrbi gdje povećamo naknade za roditelje njegovatelje. Oni koji njeguju jedno dijete s 530 eura na 663 eura", rekao je pa dodao još za sve koliko se povećava naknada.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo