veće kvote za strance / Plenković: 'Došlo je do zlorabljenja u procesu protiv Daruvarca, javnost je s pravom ogorčena'

Vlada prihvatila prijedlog o povećanju kvota za zapošljavanje stranaca: 'Kvota bi se povećala na preko 50 tisuća dozvola, a od toga bi čak 13 tisuća bilo za turizam'

20.12.2018.
10:30
VOYO logo

NOVO:

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić predstavio je prijedlog o povećanju kvota za zapošljavanje stranaca za 2019. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovime želimo osigurati stabilnost radne snage gospodarstvu. Kvota bi se povećala na preko 50 tisuća dozvola, a od toga bi čak 13 tisuća bilo za turizam. Omogućili smo rad umirovljenicima na pola radnog vremena", rekao je Pavić. 

Vlada je prihvatila prijedlog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku sjednice, Plenković je rekao:

"Došlo je do zlorabljenja u procesu protiv Darka Kovačevića Daruvarca. Nije se to smjelo dogoditi, pogotovo nakon što se na videosnimkama vidi o kakvom napadaju se radi. Javnost je s pravom ogorčena kao i zbog slučaja tragične smrti mladog dječaka iz Metkovića. Pričao sam s ministrom Bošnjakovićem kako bismo vidjeli što možemo učiniti s našim kaznenim pravom kako ne bi dolazilo do sličnih slučajeva",rekao je premijer Plenković na početku sjednice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Registar stvarnih vlasnika tvrtki bit će javno dostupan

Registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj bit će javno dostupan, predviđeno je izmjenama i dopunama Zakona o o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma koji je Vlada u četvrtak uputila u hitnu saborsku proceduru, usklađujući taj zakon s novim EU propisima.

Obrazlažući na Vladi prijedlog izmjena i dopuna tog zakona, ministar financija Zdravko Marić izjavio je da su dva najvažnija pitanja koji se uređuju ovim prijedlogom zakona, prvo da se u hrvatsko zakonodavstvo uvode nove definicije i obveznici - definicije virtualnih valuta, virtualne imovine i pružatelja skrbničke usluge novčanika - i drugo rješava pitanje registra stvarnih vlasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novi obveznici provedbe mjera sprječavanja pranja novca financiranja terorizma postaju pravne i fizičke osobe koje se bave pružanjem usluga bilo razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta, bilo pružanjem skrbničke usluge novčanika. Drugo je pitanje registra stvarnih vlasnika", kazao je Marić. 

Objasnio je da će u cilju osiguranja transparentnosti u pogledu stvarnog vlasništva i kontrolnih struktura trgovačkih društava javnosti, sukladno zakonu, biti dostupni podaci o fizičkim osobama koje su stvarni vlasnici pravnih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti podaci će se nalaziti u registru stvarnih vlasnika", kazao je Marić. 

Ti će podaci biti na raspolaganju javnosti uz uvjet registracije putem interneta i plaćanjem naknada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve će to biti propisanom pravilnikom koji očekujemo da će se donijeti do kraja 2019. godine", rekao je ministar financija, dodavši da će registar sadržavati podatke o stvarnim vlasnicima ne samo trgovačkih društava, nego i udruge, zaklade, fondacije, ustanove kojima Republika Hrvatska ili jedinice lokalne samouprave nisu jedini osnivač te trustove i s njima izjednačene subjekte stranog prava ukoliko su obveznici OIB-a. 

Registar vodi Fina

U 2017. godini Sabor je donio Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, kojim je određeno da će podaci iz registra biti dostupni samo pravnim i fizičkim osobama koji dokažu opravdan pravni interes. U međuvremenu je revidirana EU Direktiva protiv pranja novca te je na razini EU dogovoreno da će registri stvarnih vlasnika tvrtki biti otvoreni javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fizičkim i pravnim osobama preko registra bit će dostupni podaci o imenu i prezimenu stvarnog vlasnika tvrtke, državi prebivališta, datumu rođenja, državljanstvu te prirodi i opseg stvarnog vlasništva.

Predviđeno je i da se u iznimnim okolnostima može ograničiti pristup podacima ili jednome dijelu podataka iz Registra, primjerice kada bi pristup tim podacima izložio stvarnoga vlasnika nerazmjernom riziku od prijevare, otmice, ucjene, iznude, zlostavljanja, nasilja ili zastrašivanja ili ako je stvarni vlasnik maloljetna osoba ili mu je oduzeta poslovna sposobnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Registar će voditi Financijska agencija (Fina).

Provedba izmjena tog zakona neće utjecati na povećanje proračunskih izdataka za nadležna državna tijela, koja su zadužena za njegovo provođenje, jer je sustav za sprječavanje i otkrivanje pranja novca i financiranja terorizma u Hrvatskoj već uspostavljen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne očekuju se novi troškovi niti za pravne subjekte vezano za obvezu istih za upis zakonom propisanih podataka u Registar stvarnih vlasnika jer će se koristiti već uspostavljeni kanali i mehanizmi komunikacije pravnih subjekata i Financijske agencije u skladu sa drugim zakonskim propisima.

KU za znanost i visoko obrazovanje nakon gotovo pet godina

Vlada je u četvrtak na sjednici prihvatila te zaključkom ovlastila ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak za potpisivanje prijedloga Kolektivnog ugovora (KU) za znanost i visoko obrazovanje te Dodatka ugovoru, nakon što je on otkazan još prije gotovo pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ističe ovaj KU izuzetno važnim za sustav znanosti i visokog obrazovanja. Pregovori su, navela je, trajali 16 mjeseci, a završeni su početkom ovog mjeseca.

Novi KU od materijalnih prava, između ostaloga, regulira pravo zaposlenika u suradničkom, stručnom i nastavnom zvanju i na radnom mjestu na povrat troškova povezanih s izradom, tiskom i opremom doktorske disertacije u visini do najviše 3500 kuna, a koji se dokazuju računima, kao i pravo na naknadu za odvojeni život od obitelji te prava vezana uz troškove poslijediplomskih doktorskih studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolektivnim ugovorom se potiče i znanstvena izvrsnost jer se po prvi puta u normi, osim nastavnog, vrednuje i znanstveni rad te rad na projektima.

Novi KU omogućava i fleksibilnu podjelu radnog vremena odnosno neće više biti nužno da je ono pola nastava, pola znanost, a dodatkom KU-a uređuje se i osiguravanje dodatka na plaću za radna mjesta s posebnim uvjetima rada u iznosu 10, 12 ili 15 posto osnovice za izračun plaće u javnim službama (npr. zaposlenici koji rade s opasnim materijalima).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za štete od elementarnih nepogoda 19,9 milijuna kuna

Za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u ovoj te dijelom u prošloj godini, Vlada je odobrila 19,9 milijuna kuna žurne pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tog iznosa, 3,2 milijun raspoređuje se za potvrđene štete u građevini, a 16,7 milijuna kuna za potvrđene štete na poljoprivredi, a pomoć će se davati u postotku od potvrđene štete na obrtnim sredstvima u poljoprivredi te na stambeno građevinskim objektima fizičkih osoba.

Vlada je uredbom odredila i kriterije za utvrđivanje korisnika i način raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za iduću godinu, procijenjenih na nešto više od 483 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema uredbi, 35 posto prihoda dodjeljivat će se organizacijama koje promiču razvoj sporta, 4,19 posto onima koje pridonose borbi protiv zlouporabe droga i drugih oblika ovisnosti, 12,5 posto onima koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, 19,1 posto onima koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom, 3,7 posto onima koje se bave tehničkom kulturom, 12,28 posto onima koje se bave kulturom, 1,96 posto onima koje se bave izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece i mladih te 11,27 posto onima koje pridonose razvoju civilnog društva.

Kuščević: 'HDZ nema veze s nikakvim aferama, Galić je očito imao razloga dati ostavku'

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak uoči sjednice Vlade da vodstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) nema nikakve veze s aferama, a o ostavci savjetnika predsjednice Vlade Galića, kazao je da je "on očito imao razloga za ostavku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan hoće li afera SMS ostaviti traga na HDZ-u, Kuščević je odgovorio kako "vodstvo HDZ-a nema apsolutno nikakve veze s nikakvim aferama".

"Dobro je da se smjenjuje, dobro je da se provjetrava, jer uvijek novi ljudi imaju bolji elan za raditi", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je, komentirajući ostavku savjetnika predsjednice Vlade Galića, kazao da je Galić sam dao ostavku.

"Očito ima razloga da da ostavku", izjavio je i dodao da ne bi ulazio u njegove razloge te da ga podržava da radi kako misli.

Na pitanje o tome je li potpredsjednik stranke Milijan Brkić trenutno "pretežak uteg" za HDZ, Kuščević je kazao da HDZ-u "ne odgovara da se ikakve afere vežu za bilo kojeg člana stranke", ali da ne treba prejudicirati i osuđivati prema medijskim napisima, već da bi htio da institucije kažu svoje.

"Ja bih pričekao da se sve dovrši pa ćemo onda pričati o aferama. Svaki član HDZ-a je nama važan i dok radi časno i pošteno u interesu Hrvatske i njenih državljana, mi ćemo ga čuvati i štititi", rekao je ministrar.

Dodao je i kako HDZ ima stav da se treba što prije rasvijetliti svaka pojedinost te afere, da onda svatko i odgovora i onako kako je sudjelovao u tome. Rekao je da ta afera neće biti tema današnjih stranačkih sastanaka HDZ-a.

Za podmirenje dugova prema dobavljačima, "državnim" bolnicama 244,2 milijuna kuna

Vlada je odlukom dodijelila ukupno 244,2 milijuna kuna bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Sredstva se doznačuju KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre milosrdnice, KB Dubrava Zagreb, KB "Merkur", Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Klinici za dječje bolesti Zagreb, KBC-u Rijeka, Klinici za ortopediju Lovran, KBC Split i KBC-u Osijek.

Cilj je zadržati jednaku razinu zdravstvene zaštite na cijelom području Hrvatske i osigurati nesmetano funkcioniranje bolničkih zdravstvenih ustanova kojima je osnivač država.

U Sabor upućen prijedlog zakona o Pravosudnoj akademiji

U saborsku je proceduru Vlada sa sjednice u četvrtak uputila prijedlog zakona o Pravosudnoj akademiji kojim se želi redefinirati značaj i uloga Državne škole za pravosudne dužnosnike, a naročito sustava polaganja završnog ispita.

Stoga se predlaže obveza pohađanja Državne škole za pravosudne dužnosnike i polaganja završnog ispita za sve osobe primljene na neodređeno vrijeme na mjesto savjetnika u pravosudnim tijelima.

Predloženo je i unapređenje i nadogradnja sustava kontinuiranog stručnog usavršavanja pravosudnih dužnosnika i službenika iz područja pravosuđa te proširenje djelatnosti stručnog usavršavanja na druge ciljane skupine polaznika, uključujući i sudionike u postupcima pred pravosudnim tijelima u državi, čime je Pravosudnoj akademiji dana šira mogućnost stjecanja vlastitih prihoda.

Predlaže se i smanjenje broja članova Upravnog vijeća i povećanje broja članova Programskog vijeća radi učinkovitijeg načina donošenja odluka te kreiranja što kvalitetnijih programa, istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Zbog sprječavanja mogućih sukoba interesa kroz članstvo u različitim tijelima Akademije predložena je i ograničena mogućnost istovremenog obnašanja funkcija člana različitih tijela Akademije.

U prvo saborsko čitanje Vlada je uputila i prijedlog zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina kojim se na cjelovit način uređuje održavanje tih izbora, s obzirom da je Zakonom o lokalnim izborima propisano da će se postupak izbora članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina urediti posebnim zakonom.

Predloženim zakonom se propisuje da će se ti izbori održavati prvu nedjelju u listopadu svake četvrte godine.

Propisuje se i da udruga nacionalne manjine koja na izborima dobije najmanje jednog člana vijeća ili predstavnika nacionalne manjine u toj jedinici, ostvaruje pravo na naknadu troškova izborne promidžbe, a ako su članove vijeća odnosno predstavnika nacionalne manjine, kandidirali pripadnici nacionalnih manjina-birači, pravo na naknadu troškova izborne promidžbe ostvarit će vijeće odnosno predstavnik nacionalne manjine koji je izabran.

Medved: 'Milakovićeva stajališta o "Oluji" protivna Ustavu'

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ocijenio je u četvrtak da su stajališta dogradonačelnika Vukovara i predsjednika Demokratskog saveza Srba (DSS) Srđana Milakovića o etničkom čišćenju Srba u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja" 1995. godine protivna Ustavu.

Milaković je te ocjene izrekao na zadnjoj sjednici vukovarskog Gradskog vijeća, nakon čega su iz tamošnjeg Kluba vijećnika HDZ-a najavili "sve pravne radnje" kako bi zabranili djelovanje DSS-a i sudjelovanje ekstremnih pojedinaca u obnašanju vlasti.

Medved je rekao da su Milakovićeve izjave apsolutno neprihvatljive i protivne Ustavu, a s inicijativom vukovarskog HDZ-a da se zabrani DSS nije upoznat.    

Uoči sjednice Vlade u izjavi novinarima izrazio je zadovoljstvo učinjenim u njegovu resoru nakon što je donesen Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

"Podneseno je gotovo 17.500 zahtjeva, doneseno je 14.000 rješenja i za oko 6000 branitelja pokrenut je postupak utvrđivanja  statusa, bolnice su odradile preko 3000 zahtjeva, na Zavod za vještačenje upućeno je gotovo 2000 predmeta, to je ogroman posao koji smo odradili", rekao je Medved dodavši kako se to u najvećoj mjeri odnosi na dobivanje naknada za osobe koje su nezaposlene i bez ikakvih stalnih primanja.

Uvijek se može bolje, ali zadovoljan sam s onim što smo postigli s mojim timom. Uz potporu Vlade odrađen je velik posao i nastavljamo istim intenzitetom, poručio je.

RANIJE:

Vlada Republike Hrvatske održat će u četvrtak svoju redovitu sjednicu. Na dnevnom redu je, između ostalog, prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019.

Iduće godine Hrvatska bi trebala uvesti čak 63.000 stranih radnika. Takav je prijedlog Ministarstva bio je poslan na razmatranje poslodavcima i sindikatima, a riječ je o dvostruko većem broju radnih dozvola za strance u odnosu na ovu godinu.

Sjednicu Vlade pratite uživo na našem portalu.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo