nakon sjednice hdz-a / Plenković o pomoći Ukrajini, Kataru i Kolindi: 'Išao sam na polufinale, optimističan sam'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Prokomentirao je i posljednje izjave predsjednika RH pa navodi da ga ne sluša niti gleda, kako su mu poslali dopis

28.11.2022.
17:49
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Ranije se, podsjetimo, susreo s predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom koji je započeo svoj dvodnevni posjet Hrvatskoj. Prvog dana susreo se i s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako su se osvrnuli na prošli tjedan s krupnim događanjima, a zadovoljni su, tvrdi, informacijama Vijeća za euro o spremnosti Hrvatske za euro. Podsjetio je kako su predstavili i nacrt proračuna, a navodi i da su prihvatili 10 amandmana i od parlamentarne većine i oporbe vriujedni oko 9,5 milijuna kuna. Očekuje da se sutra izglasa proračun.

Govorio je i o Schengenu pa istaknuo da su dobili jasnu poruku austrijske vlade o ulasku Hrvatske i odluka bi trebala biti donesena idući tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže i da su prošlog tjedna uputili Saboru prijedlog o sudjelovanju Hrvatske u vojnoj pomoći Ukrajini. Navodi kako je ministar predsjedniku poslao dopis, ali mu nije odgovorio nego poslao priopćenje javnosti pa su zaključili da ne želi sudjelovati pa su uputili prijedlog Saboru, kaže. "Ovo nije nikakva vježba, misija je koja će trajati najmanje dvije godine, sudjelovat će brojne države", navodi.

Rekao je i da se ide na reguliranje rada nedjeljom, osvrčući se na današnju sjednicu Vijeća pa istaknuo kako je to dio šireg paketa mjera. Najavio je potom intenzivne tjedne do božićnih blagdana pa se osvrnuo i na pobjedu Hrvatske protiv Kanade na Svjetskom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je oko pomoći Ukrajini te koliko glasova oporbe očekuje, a osvrnuo se na žrtve tijekom rate, štete nastale na infrastrukturi, krize koje trpe druge države, misleći pritom na energente, migrante i slično. Kaže kako je slično iskustvo Hrvatske u ratu koji traje u Ukrajini, a smatra da je stav Hrvatske po tom pitanju dosta slično. "Parlamentarna je većina stabilno 'za' i bit će 'za', a kakva će politička stajališta zauzimati oporbene stranke to je njihov problem, njihova odgvornost", kaže.

Što se tiče obveze hrvatskog ministra koji je u Bruxellesu digao ruku da ukrajinski vojnici mogu doći u Hrvatsku, a sada bi to moglo pasti, navodi kako je Hrvatska dala mogućnost sudjelovanja na tri fronta. Sve je to, govori, na dnevnom redu, a pozicija je Vlade win-win, kaže. Teret je odgovornosti na onima koji to odbiju, navodi. Parlamentarnu će većinu, navodi, pohvaliti, ali mogu prokomentirati samo one koji odbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prokomentirao je i posljednje izjave predsjednika RH pa navodi da ga ne sluša niti gleda, kako su mu poslali dopis. "Tu je sad riječ o porivu njegova osobnog, ali i talačkog u smislu ovih koje stavlja u Sabor da bi bili protiv HDZ-a", kaže pa ističe kako to šteti njemu i njima.

Zakon o radu

Za 50 posto više radnom nedjeljom, a ne blagdanima govori kako su kao Vlada raspravljali, kako idu u paketu Zakoina o trgovini koji će regulirati rad nedjeljom i Zakonom o radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko blagdana će biti predmet razgovora sa sindikatima, tvrdi pa dodaje da ne žele sve riješiti zakonom nego razgovorima.

Tvrdi kako ne želi reći ništa oko Zakona o trgovini, a uputio je i na DORH o pitanju 11 milijuna kuna. Kaže kako s Pahorom nisu razgovarali o Schengenu u kontrolama od 1. siječnja. O rastu cijena cigareta govori da je potrebno pitati ministra, a onda je prokomentirao Svjetsko prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Kolindi i Kataru

"U Rusiju sam išao u polufinale, optimističan sam, ako se bude moglo, ići ću", kaže. Oko pobjede protiv Kanade govori kako je najveće otkriće zapravo koliko je Maroko dobra momčad, a oko utakmice s Kanadom navodi da je to sjajna igra, učinkovita, a atmosfera je jako dobra. "U prilog nam ide da Belgija nije u formi kakvoj je bila prije 4 godine", govori. Što se tiče Kolinde u nošnji govori: "To su njene odluke, napori, to radi u cilju promocije Hrvatske, veliku je napravila na zadnjem, a očito kao netko tko jako voli sport to čini i dalje", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo