ŽESTOKO OKO SANADERA I 8.000 EURA, MEĐUSOBNO SE OPTUŽIVALI ZA PUČ! / Završila je debata, ovo su bile ključne teme

Image
Foto: Pixsell/RTL

Završila je debata na RTL-u uoči drugog kruga predsjedničkih izbora koji će se održati 5. siječnja 2020.

30.12.2019.
19:31
Pixsell/RTL
VOYO logo
  • Žestok duel oko Ive Sanadera - Milanović poručio kako je Sanader Kolindin life coach, ona uzvratila kako je sjedila u prvoj Vladi koja je bila jedna od najuspješnijih
  • Kolinda: Milanovićeva Vlada ostavila je Hrvatsku opustošenu
  • Milanović: Želim osloboditi Hrvatsku od vas i vašeg kartela HDZ-u
  • Milanović želi ukinuti pomilovanja, Grabar Kitarović kaže kako je raspustila odbor za pomilovanja nakon sumnjivih pomilovanja za vrijeme njenog mandata
  • 'Izbacili ste Dragana Lozančića na ulicu kao kriminalca', kazao je Milanović o bivšem šefu SOA-e
  • Milanović kaže kako Vučića ne bi zvao na inauguraciju, ali treba razgovarati sa Srbijom. Grabar Kitarović kaže da ga ne bi ponovno zvala dok se ne riješi pitanje nestalih
  • Oboje kandidata kritični su prema izboru Željka Komšića kao predstavnika Hrvata u BiH
  • Grabar Kitarović predbacila je Milanoviću Lex Perković, zakon kojim je 'štitio udbaše', Milanović uzvraća kako je Josip Perković HDZ-ovac
  • Grabar Kitarović kaže kako je s Izraelom, Kinom i SAD-om razgovarala o poslovima koji bi mogli donijeti 8.000 eura bruto plaće Hrvatima. Milanović smatra da su to bajke
  • Kandidati se međusobno optužuju da su pokušali puč - Grabar Kitarović Milanović jer je ovaj kazao da će se zabarikadirati u Banske dvore i govorio joj kako Karamarku ne bi trebala dati mandat, a Milanović jer je na konzultacijama o sastavljanju Vlade činila sve da lijeva Vlada ne dođe na vlast
  • Jedan je stožer tražio skraćivanje debate, kazala je voditeljica. Prema svemu sudeći bio je to stožer Kolinde Grabar Kitarović. No, oboje kandidata pristalo je odgovarati na završni blok pitanja te su ipak nastavili

22.19 Završna riječ Zorana Milanovića

Milanović: "Poručujem vam kako ću biti vaš predsjednik i dići jednu zapuštenu dužnost. Svoje znanje i kontakte koristit ću za RH. Borit ću se protiv lopovluka. Ratovi su gotovi, zadnji rat ima svoje pobjednike to je hrvatska vojska i država. Vječna slava poginulima, ali moramo dalje. Moramo se boriti za svoje mjesto u Europi. Moramo se boriti za državu u kojoj ćemo svi biti jednaki. Ovo smatram borbom za hrvatsku dušu i hrvatski duh. Dajte mi povjerenje, neću vas razočarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


22.16 Završna riječ Kolinda Grabar Kitarović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar Kitarović je kazala kako Hrvatska danas ima bolje makroekonomske pokazatelje, ali može još bolje. "Za okupljanje sam i zajedništvo. Nudim vam program koji se temelji na promicanju ugleda Hrvatske, davanju dodatnog vjetra poduzetnicima, većim plaćama, mirovina za sve. Hvala vam lijepa i koristim priliku čestitati svima Božić i Novu godinu".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

22.10 Jedan od stožera ima zahtjev da žele preskočiti kratko i jasno - Milanović je pitao čiji je to stožer, a Grabar Kitarović je pogledala na sat i pitala 'Jesmo li dosadili ljudima'. Ipak su nastavili.

Biste li podržali Istanbulsku konvenciju? Kolinda: Teško je odgovoriti sa da ili ne. Ne vidim da se nešto drastično dogodilo kada se ratificirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto vaša Vlada nije ratificirala Istanbulsku? Milanović: Zato što smo imali važnijeg posla, švicarski franak, a uskočili su nam i šatoraši.

Hipotetska situacija - šećete Hercegovinom i sretnete bjegunca Zdravka Mamića? Kolinda: Rekla bih mu da dođe u Hrvatsku; Milanović Rukovao bih se i ne bih mu rekao ništa. On je fenomenalan menadžer, ne znam što mu je trebalo krasti Dinamo i Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što ćete napraviti ako izgubite? Milanović Pobijedit ću, ne treba mi SDP i HDZ; Kolinda: Pobijedit ću.

Ubrzo nakon ovoga iz oba su stožer kazali kako oni nisu tražili prekid debate. Kazao je to Nikola Jelić iz Milanovićevog, te Zoltan Kabok iz stožera Kolinde Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


22.07 Kazali ste da volite pjevati, pitanje za Grabar Kitarović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinda: "Pjevat ću i dalje sa svojim narodom. Ne znam koja je razlika kad svirate klavir s nekim državnikom ili se proveselite s narodom. Ponašat ću se i dalje kao normalna pristupačna država".

Milanović: "Nemam ništa protiv pjevanja i navijanja, premda ja ne bih tako. Želim ukazati na ovo 'mome narodu'. To je Aleksandar Karađorđević i šestosječanska diktatura. A što sam ja, kriva Hrvatska?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa


22.04 Kuloari tvrde kako ste više vremena kao premije provodili u jednom restoranu, a ne u Banskim dvorima, pitanje za Milanovića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam, to dolazi od jedne osobe koje sam se morao riješiti", rekao je Milanović kazavši kako se bavio ozbiljnim državničkim poslovima te kako su mu onda došli šatoraši.

Kolinda: "Koliko ja znam vi ste pokušali usporiti potpisivanje ugovora s EU". Milanović uzvraća: "To je kao da sam ja vas vidio da ste u nekoj nepriličnoj situaciji kod stola".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


21.59 Krenuo je blok pitanja predsjednik - osobno. Što to gospodin Bandić ima da privlači ljude poput vas?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinda: "Bandić je gradonačelnik najvećeg hrvatskog grada. Svatko je nevin dok mu se ne dokaže suprotno i za to načelo ću se boriti."

Milanović: "U Hrvatskoj se živi od rada, a HDZ-ovci žive od nedostatka dokaza. Dakle vrijedi presumpcija nevinosti za bivšeg šefa SOA-e, ali ne vrijedi za Bandića. To je šizofreno. Bandića sam izbacio iz stranke. Bandić vaš prijatelj postaje kada je izašao iz istražnog zatvora. Bandić je ušao u moj život tako da sam ga porazio na izborima za predsjednika SDP-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinda: "Bandića ste vi, gospodine Milanoviću, zvali svojim prijateljem. To je čovjek s kojim radim. Bandić je bio mentor Davoru Bernardiću koji bi bio najsretniji da izgubite".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

21.56 Zašto kao najgori premijer želite biti predsjednik Hrvatske, pitala je Grabar Kitarović Milanovića.

Milanović je kazao kako je nezaposlenost počela padati za vrijeme njegovog mandata te kako je gospodarski rast bio gotovo tri posto. Rekao je i kako su smanjili poreze, osim PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinda: "Gospodinu Milanoviću je očito normalno predbacivati odgovornost na druge. Bogatima ste omogućili predstečajne nagodbe".

Milanović je kazao kako Grabar Kitarović stalno čita s papira pet istih rečenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

VELIKA FOTOGALERIJA: Žestoki sraz Kolinde i Milanovića RTL-u, pogledajte najinteresantnije trenutke

Image

VELIKA FOTOGALERIJA: Žestoki sraz Kolinde i Milanovića RTL-u, pogledajte najinteresantnije trenutke


Tekst se nastavlja ispod oglasa

21.53 Milanović je kazao kako neće postaviti pitanje Grabar Kitarović nego sebi.

Kazao je kako je njegova Vlada smanjila zatezne kamate i učinila puno toga kako bi pomogli slabijima u sukobu s kapitalom. "Prvo kada smo došli na vlast sam ukinuo saborske mirovine i privatne ovršitelje. Ovrhe su čedo HDZ-a", rekao je Milanović.

Grabar Kitarović je kazala kako je Milanović imao priliku ukinuti ovršni zakon.

"Nijedna hrvatska vlada kada postanem predsjednik od mene neće doživjeti ovakvo nepoštenje", kazao je Milanović.


21.49 Rad nedjeljom?

Milanović: Ne mora se radit nedjeljom, vidim da države funkcioniraju i bez toga

Grabar Kitarović: Treba ispoštovati stvar da ako netko i radi nedjeljom dobije adekvatnu plaću. Da radnik sam bira hoće li raditi nedjeljom.


21.44 Odnos Crkve i politike. Mora li predsjednik biti praktični vjernik?

Kolinda: "Apsolutno ne mora. Moj odlazak u Crkvu je kao vjernice. Crkva ima pravo na svoj stav, nisam vidjela mješanje u politiku".

Milanović je kazao kako je predsjednica kršila Ustav kada je prijetila raspisivanjem izbora i zvala ljude nudeći im funkcije dok su trajale konzultacije oko izbora Vlade. "To je osnova za impeachment, da postoji kod nas".

Kolinda: "Vi ste prijetili pučem. Da ćete se zabarikadirati u Banske dvore".

Kolinda: "Kada mi je Karamarko donio 76 potpisa, poslali ste mi poruku da mogu biti državnica i odbili ga". Milanović tvrdi da to nije istina


21.41 Možete li privući birače?

Milanović: "To što je Grabar Kitarović izvela s Božom Petrovom je mali puč. I vi meni govorite o puču. Taj puč je možda izveo Vaso ili Karamarko. Natjerali ste Karamarka da prihvati čovjeka koji ne zna hrvatski". Kazao je kako je radila sve kako bi spriječila dolazak lijeve vlade.

Kolinda: "Nikakav ustavni puč nisam pripremala. Kada mi je Karamarko donio 76 potpisa, vi ste mi rekli da sada mogu sastaviti svoju vladu".

Milanović: "Vi ste izvukli operetni puč. Morate poznavati Ustav".


21.38 Kako mislite pridobiti Škorine birače?

"Ne dijelim birače na Škorine, lijeve i desne. Mislim pridobiti većinu birača svojim programom", kazala je Grabar Kitarović i rekla kako s narodom razgovara pet godina kako bi se upoznala s istinskim problemima.

Milanović: "Narod i teren, to su ti tehnički termin. Gospodin Škoro će napravit što hoće - oni su ga gazili u kampanji, a sada pričaju da su sukandidati".

Kolinda. "Za vrijeme konzultacija ste se htjeli zabarikadirati u Banske dvore. Tada ste kršili ustav".


21.34 Koliko Plenkovićeva Vlada ima ministarstava i koja biste ukinuli?

Milanović: "Ne znam. Ne znači da bi Vlada s manje ministarstava bila učinkovitija".

Grabar Kitarović: "Mislim da Plenkovićeva Vlada ima isti broj ministarstava kao i Milanovićeva. To bi se moglo reducirati".

Grabar Kitarović je kazala kako se susrela s Trumpom i Putinom. Milanović uzvraća: "Niste imali nikakav bilateralni sastanak, susreli ste se na biljarskom stolu".


21.28 Pitanje o premijeru Andreju Plenkoviću

Grabar Kitarović kaže kako pruža ruku suradnje svima - pružila ju je i Milanoviću kada je bio premijer, ali on nije htio surađivati. Kritizirala je svaku vladu, kazala je. "Bila sam kritična i prema Vladi Andreja Plenkovića dok nismo našli zajednički jezik, posebno oko demografije".

Milanović je predbacio Grabar Kitarović kako je išla u šator i rušila vlast.

Milanović je kazao kako je spreman na ozbiljnu suradnju s Plenkovićem ako ovaj preživi poraz Grabar Kitarović na izborima.

"Pet godina ste bili predsjednica, a došli ste do ograde Bijele kuće", kazao je Milanović. Rekao je kako njegovi kontakti u europskim krugovima sežu daleko dalje od Grabar Kitarović i Plenkovića. "Moje iskustvo, moj karakter - ako me Hrvatska treba, tu sam".


21.23 Grabar Kitarović je najavila plaću 8.000 eura za Hrvate koji će raditi preko interneta. Je li to moguće?

Milanović: "Nije, možda za par njih. Dajmo ljudima realne perspektive, ovo je manipuliranje i zavođenje.

Grabar Kitarović: "Žao mi je što obeshrabrujete mlade ljude. O ovim sam poslovima razgovarala s Izraelom, SAD-om i Kinom. Tvrdim vam da je to moguće. Nakon mog posjeta Izraelu, ministar Božinović je potpisao ugovor o kibernetičkoj suradnji".

Grabar Kitarović je kazala kako je riječ o Izraelu, nije konkretno odgovorila o kojem se točno broju ljudi radi koji bi se mogli zapostiti na takvoj plaći. Kazala je kako se radi o bruto plaći. "O tome sam razgovarala i s gospodinom Bloombergom koji se kandidirao za predsjednika SAD-a".


21.11 Predstečajne nagodbe i uvođenje eura

Milanović je kazao kako sličan institut ima 26 država u Europi. Grabar Kitarović uzvraća kako je ezgodus Hrvata krenuo baš nakon tih predstečajnih nagodbi.

Kandidati su odgovarali i na pitanje kolika je prosječna plaća - Milanović je kazao kako ide prema sedam tisuća, ali je puno važnija medijalna plaća. Grabar Kitarović je pročitala točan iznos neto prosječne plaće koja iznosi nešto više od 6400 kuna.

Grabar Kitarović smatra kako je Hrvatska bila spremna za uvođenje eura još za vrijeme prve Vlade Ive Sanadera.

"Imali ste i vi svog političkog komesara pokojnog Ivicu Račana". Milanović je kazao kako ne bi trebala pričati o pokojima. "Ovo je vrlo ružno, radi se o čovjeku koji je preminuo. Nisam bio ničiji službenik, on nije bio moj mentor".

Kolinda: "Ne vrijeđam Račana. Govorila sam o vama".

Milanović je kazao kako je otišla s mjesta veleposlanice da nije javila tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor.

Milanović: "Hrvatska bi uskoro, ako smanji javni dug, mogla ispuniti uvjete", rekao je. Upozorio je kako Poljska kalkulira s ulaskom u euro. "Nisam protiv, ali to su teme koje su jako kompleksne".


21.05 Milanović Kolindi nije želio postaviti pitanje. Grabar Kitarović rekla je kako je Milanović posvađao Hrvatsku sa svima te kako je da bi zaštitio udbaške zločince donio Lex Perković. Zašto mislite da ste sada kompetentni sukreirati hrvatsku vanjsku politiku?

"Ovo je trolanje. Josip Perković je HDZ-ovac. Vaša HDZ-ova falanga isporučila je tog čovjeka stranom pravosuđu. To je izdaja, to nema veze sa Udbom", rekao je Milanović.


20.57 Što mislite o Donaldu Trumpu, kako bi izgledao vaš susret da se sretnete?

Milanović se osvrnuo na žilet žicu - kazao je kako to nije želio napraviti, premda je mogao. "Kad imate posla s manipulatorom kao Orban, treba se ponašati lukavo".

Kolinda kaže kako je predlagala da vojska na zahtjev policije pomogne oko migranata.

Kolinda: "Trump je predsjednik SAD-a. Protiv njega se trenutno vodi proces kakav se vodi, ja ne biram predsjednika SAD-a. Treba stvareati savezništva kako bi se promicali naši interesi".

Milanović: "Jedino mi, Bugarska i Malta imamo vize. Trumpa ne bih komentirao, to nije moj izbor. Vojska na granicama. Kako biste vi to riješili, pučem?"

Kolinda: "To ste pokušali napraviti 2015. kad ste se zabarikadirali u Banskim dvorima".

Milanović: "Trumpa ne bih komentirao. On nije moj izbor".

Prokomentirali su i ruskog predsjednika Putina.

"S Putinom sam riješila pitanje zagađenje zraka u Slavonskom Brodu", kazala je Grabar Kitarović, podsjetila je i na slučaj Agrokor u koji su uključene ruske banke. "Iduće godine očekujem dolazak Putina", rekla je Grabar Kitarović.

"Što se tiče Putina, poštujem. Putinova karijera je imala i faze približavanja Zapadu, nije sva krivnja na njemu".


20.55 Zašto mislite da ste najbolji izbor za Hrvate u BiH, pitanje za Grabar Kitarović

Kazala je kako se zalaže za ulazak BiH u EU i NATO te kako brani interese Hrvata u BiH.

"Puno puta sam bila u BiH, uglavnom odlazim vozilom u Sarajevu kako bih pokazala kako smo blizu".

Milanović je predbacio susret s Erdoganom oko BiH. Kazao je kako on nije demokratski lider.

Grabar Kitarović poručuje kako je Milanović hrvatskoj ostavio žilet žicu na granici te kako bi razgovarao s Erdoganom oko problema izbjeglica.

20.47 Tko je za vas Željko Komšić, biste li prihvatili njegov poziv i pozvali ga u Hrvatsku?

"On je legalno, ali ne legitimno izabran predstavnik Hrvata u BiH", rekla je Grabar Kitarović.

Milanović: "Bio sam uvijek uz Hrvate u BiH. Kada je doslovno gorilo bio sam u BiH, nitko iz HDZ-a nije bio tamo". Kazao je kako je situacija oko Komšićevog izbora i zakonski upitna. Grabar Kitarović uzvraća kako ga takva pozicija čudi jer je Komšića nekad podržavao.

Milanović kaže da je Komšića podržavao 2010. godine. "Moj stav je poznat, predstavnike hrvatskog naroda bi trebali birati oni koji se etnički deklariraju kao Hrvati".

Image
Image

20.43 Treba li Hrvatska blokirati put Srbije u EU?

"Ne", rekao je Milanović. "Srbija ima nesreću kako ih vodi ratni kabahija", kazao je.

Grabar Kitarović kaže kako je iz skromne obitelji. Milanović uzvraća kako je njen otac bio privatni mesar te kako je bila iz imućne obitelji.

"Moj otac je izašao iz partije 80-ih", rekao je Milanović.

"Da je moj otac živio u normalnoj državi, koliko je radio, sada bi bio miljarder", rekla je Grabar Kitarović.

Milanović je kazao kako je Grabar Kitarović dobila 1995. povlašteni kredit, ubrzo nakon Oluje. "Ispričajte vi o svom kreditu", uzvraća Milanović.


20.38. Biste li zvali Vučića na inauguraciju, bio je na inauguraciji Grabar Kitarović, pitanje je za Milanovića.

"Ne mislim da se na Srbiji treba iskaljivati. Regija je 30 posto hrvatskog izvoza. Vučića ne bih pozvao, vrlo jednostavno. Ne treba se grliti s Vučićem, uzimati cvijeće i onda rigati vatru".

Kolinda je uzvratila: "Ne rigam vatru na gospodina Vučića, rekla sam samo da treba riješiti problem nestalih".

"HDZ vodi kampanju mržnje. Oni su bolni čir ove zemlje", rekao je Milanović.

Grabar Kitarović je rekla kako cijelo vrijeme pričaju o HDZ-u, što nije tema.

Image
Image

20.34 Grabar Kitarović postavlja pitanje Milanoviću: Zašto netko tko je bio loš premijer želi postati predsjednikom. Jeste li se spremni ispričati se jer ste rekli da je RH slučajna država?

"Moram birati riječi. Kandidiram se da spasim Hrvatsku od vas i vašeg kartela. HDZ zlostavlja Hrvatsku. I sada to radi, i ova Vlada to radi", rekao je Milanović. "Ostavili ste zemlju u kaosu", rekao je.

"Pričam o stranka jer smo parlamentarna demokracija. Vi ste u HDZ-u bili sluga, a ja sam u SDP-u bio predsjednik.

Milanović nije imao pitanja za Grabar Kitarović.


20.31 Smatrate li Sauchu svojim najvećim promašajem, pitanje je za Milanovića

"To svakako nije moj uspjeh", rekao je Milanović. Kazao je kako će sud utvrditi što je bilo u slučaju dnevnice. "Ja svakako ne podržavam što je Saucha podržao Plenkovićevu Vladu. To vjerojatno podržava Grabar Kitarović".

Predsjednica je kazala kako ne razgovaraju o HDZ-u i Plenkoviću. "Fokusirajmo se na funkciju predsjednika i prestanimo govoriti o HDZ-u", kazala je Grabar Kitarović.

Image
Foto: Screenshot: RTL
Image
Foto: Screenshot: RTL

20.29 Zašto ste smijenili Matu Radeljića, u tom su se slučaju spominjale i prijetnje smrću?

"To je zatvoren slučaj", kazala je Grabar Kitarović i rekla kako nema govora o prijetnjama smrću.

"Ovo je vrlo ozbiljna tema", rekao je Milanović i kazao kako Kolinda ponovno nije odgovorila na pitanje.

Grabar Kitarović je kazala kako neće javno reći zašto je smijenila bivšeg šefa SOA-e Dragana Lozančića kojeg je ranije nazvala "privatnim obavještajcem Zorana Milanovića".

"Lozančića ste izbacili na ulicu kao kriminalca", kazao je Milanović.


20.27. Grabar Kitarović je Milanoviću predbacila izbor suradnika - Marina Lovrić Merzel, Radimir Čačić koji je zbog prometne nesreće koju je odslužio zatvorsku kaznu u Mađarskoj.

Milanović je kazao kako je Merzel birao narod kao županicu, a kako Čačić nije bio član njegove stranke.

Milanović je predsjednici predbacio bliskost s Bandićem. "Rekli ste da biste u SOA-u dovodili male balave hakere. Najveći problem hrvatskoj sigurnosti je Kolinda Grabar Kitarović", kazao je Milanović.

"Svima je poznato kako ste zlouporabili sigurnosne službe. Za to vas optužuju i neki vaši bivši ministri", kazala je Kolinda.


20.21 Koga biste pomilovali, Sanadera ili Merčepa?

Grabar Kitarović je kazala kako nitko od njih nije zatražio pomilovanje, te kako ne razmišlja o stvarima koje se u ovom trenutku ne mogu riješiti.

"Vi nemate stav", poručio je Milanović Kolindi. Na isto pitanje Milanović je odgovorio kako ne bi pomilovao nikoga. "Institut pomilovanja je kvazi monarhistička institucija", rekao je.

"Što god ste takli u svom mandatu to ste zeznuli", rekao je Milanović.

"Podsjećam da je i vas Sanader primio u Ministarstvo vanjskih poslova. Bila sam osobno nazočna kada ste primljeni u MVP. Ja nisam dijete Sanadera", rekla je Grabar Kitarović.

"Vi ste Sanaderovo čedo", rekao je Milanović. Kazao je da je bio na razgovoru kod Sanadera 1993., te da Kolinda nije bila u sobi.


20.16 Sljedeće pitanje vezano je za ovlasti predsjednika.

Milanović je kazao kako pomilovanje kao ovlast predsjednika treba ukinuti te kako je Grabar Kitarović pomilovala sumnjive ljude. Predsjedniku ne treba više ovlasti, kazao je Milanović.

Grabar Kitarović kaže kako ne zna kako očekuje da ga narod bira kada je rekao da se nikad ne bi kandidirao za dužnost predsjednika.

"Mislim da su ovasti predsjednika sasvim dovoljne, definirane Ustavom. Predsjednička kampanja nije vrijeme za raspravu o tome", kazala je Grabar Kitarović i kazala kako bi trebalo preciznije definirati ovlasti predsjednika u vanjskoj politici i funkcioniranju institucija.

"Ja sam apsolutno nekorumpirana osoba. Voljela bih da su svi korumpirani kao ja. Nakon onih sumnjivih pomilovanja raspustila sam komisiju za pomilovanje", kazala je.


20.11 "Prava Hrvatska je Hrvatska koja nije slučajna Hrvatska", kazala je Grabar Kitarović odgovarajući na pitanje na što je točno mislila u svojoj izjavi o "pravoj Hrvatskoj.

"Gospođa Kitarović ima specifično razumijevanje hrvatskog jezika", kazao je Milanović. Dodao je kako je rekao "mi ili oni", nakon šatoraškog prosvjeda. "Možda imate budućnost kao asistent hrvatskog jezika na nekom Sveučilištu u Kanadi", kazao je Milanović.

Grabar Kitarović je uzvratila je Milanović ponizio branitelje te kako ne može vjerovati da je na branitelje poslao policiju.


20.05. "Sjedila sam u prvoj Vladi Ive Sanadera koja je bila jedna od najuspješniji", kazala je Grabar Kitarović.

"Gospodin Ivo Sanader je vaš životni coach", uzvratio joj je Milanović.

Grabar Kitarović je kazala kako je Milanovićev dolazak na mjesto premijera "zabetonirao" hrvatsku na ekonomskom dnu. "Zbog kriminalnih predstečajnih nagodbi krenuo je val iseljavanja", kazala je.

Image
Image

20.00 Grabar Kitarović je kazala kako nudi kontinuitet za rast koji smo ostvarili. Kazala je kako je danas Hrvatska bolja, dok je Milanović kao premijer zemlju ostavio u krizi. "Vrijeme Zorana Milanovića bio je vrijeme opustošene Hrvatske zahvaćena požarom", kazala je Grabar Kitarović.

"Mislim da se građani trebaju pitati koga vide u slučaju krize kao osobu koja integrira sustav. Tko ima veće iskustvo, tko se pod pritiskom ponaša bolje. To su sve stvari u kojima djelujem bolje od Grabar Kitarović", kazao je Milanović. "Imam iskustvo, ponašat ću se predvidljivo u pozitivnom smislu. Ostavio sam vladu u ritmu rasta", rekao je Milanović.

Kazao je kako je Grabar Kitarović sjedila u Vladi Ive Sanadera koja je zadužila Hrvatsku i ostavila je u velikim problemima.


19.45 Na sučeljavanje je stigla i Kolinda Grabar Kitarović.


19.29Zoran Milanović stigao je na RTL televiziju uoči debate s početkom u 20 sati.


Na RTL televiziji u ponedjeljak s početkom u 20 sati održava se debata predsjedničkih kandidata Zorana Milanovića iKolinde Grabar Kitarović.

Bit će ovo prvo sučeljavanje kandidata uoči drugog kruga izbora koji će se održati 5. siječnja 2020. godine.

U prvom krugu izbora najviše glasova osvojio je Milanović - 29,55 posto, dok je Grabar Kitarović dobila 26,65 posto glasova.

Škoro neće podržati nikoga

Nekoliko sati prije debate na Facebooku se oglasio i trećeplasirani iz prvog kruga - Miroslav Škoro. Danima se spekuliralo hoće li podržati kandidatkinju desnice, no danas je jasno - takve podrške nema.

Škoro je, unatoč pozivima aktualne predsjednice i ljudi iz njene kampanje usmjerene prema biračima koji su glas dali Škori, kazao kako će izaći na izbore, ali neće zaokružiti niti prvog niti drugog kandidata već će nadopisati broj 3 - hrvatski narod.

Debatu će voditi Damira Gregoret i Ivan Vrdoljak. Urednica RTL Duela je Ana Bulić, a emisija će trajati najmanje 90 minuta.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Koncept sučeljavanja

Što gledatelji mogu očekivati?

"Dakako, jednak pristup, kroz pet tematskih cjelina. Svi će dobiti priliku da u roku od 60 sekundi daju odgovor na određeno pitanje, nakon toga imat će mogućnost replike i replike na repliku. Uz ovih pet cjelina tu je i jedna novost koja se zove KRATKO I JASNO i tu nisu predviđene replike. Ono što je novost je da će također moći jedan drugome postaviti pitanje", rekla je Gregoret, objavio je RTL.

Pitanja se kreću od političkog, gospodarskog do društvenog života.

"Uredništvo RTL-a je pripremilo niz pitanja, a ono što je važno spomenuti je da neka od tih pitanja kandidatima nikad nitko dosad nije niti postavio. Ono što je također jednako važno jest da će neka pitanja kandidati prvi put vidjeti i čuti i za njih se nisu mogli nikako pripremiti", rekao je Vrdoljak.

Birači će večeras imati priliku čuti i vidjeti što nude, a što skrivaju kandidati i time procijeniti tko će dobiti njihov glas. U nedjelju petoga siječnja Hrvatska će dobiti predsjednika ili predsjednicu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo