potpredsjednik vlade / Božinović: 'Nastavit ćemo uspješno odvraćati migrante. Imovinska kartica? Nadam se da sam je točno ispunio'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar obilazi policijske službenike koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija

15.9.2023.
12:11
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je u obilasku policijskih službenika koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Na rasporedu je i susret s karlovačkom županicom Martinom Furdek-Hajdin i gradonačelnicom Slunja Mirjanom Puškarić.

"Zadnji put smo se svi skupa našli u Karlovcu prije tjedan dana. Otad smo u svakodnevnom kontaktu i sa Županijom, Gradovima i Općinama - ne samo na ovom području već i u Ličko-senjskoj i Sisačko-moslavačkoj. One su pod najvećim pritiskom ilegalnih migracija. U Brodsko-posavskoj županiji se situacija normalizirala. Radi se o jednom kompleksnom fenomenu, ono što je naša poruka i županici i gradonačelnici - a prije svega građanima to je da je hrvatska policija tu i jamči sigurnost", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurnost niti u jednom trenutku nije bila narušena s obzirom na to da se gotovo ni ne bilježe ni kaznena djela, a vrlo je mali broj prekršaja gdje se sumnja da bi počinitelji mogli biti pripadnici migrantske populacije. Međutim, svjesni smo onoga što poručuju građani, postoji neka vrsta zabrinutosti zbog toga što povećani broj ljudi iz drugih dijelova svijeta dolazi u ovu županiju i grad kao i u gotovo sve europske zemlje", dodao je.

"Pogotovo je alarmantna situacija koja se bilježi na Sredozemlju. Radi se o globalnom fenomenu, mi smo ga svjesni. Ne danas, nego od prvog dana mandata ove Vlade. Kao država, kao Vlada i institucije, ispunili sve uvjete za ulazak u šengensko područje i kad govorimo o poštivanju prava šengenskog zakona i nacionalnih propisa, humanitarnoj dimenziji ovog pitanja, ali smo i osigurali da Hrvatska i danas jedna od najsigurnijih zemalja u Europi", poručio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na dnevnoj bazi analiziramo sve vezano za migracije, donosimo odluke, razmještamo snage, jačamo prisutnost na vanjskim granicama i imamo u planu i rješenja kako bismo vratili u najvećoj mogućoj mjeri percepciju građanima da je situacija apsolutno pod kontrolom. Mi migracijama upravljamo, barem mi u Hrvatskoj od prvog dana. Ne dopuštamo da migracije ili bilo koji akter izvan onoga što je hrvatska politika bi htjela da se događa"

"Na graničnoj crti - granični policajac u daljini vidi skupinu migranata koja hoće doći u Hrvatsku. Kad vise policiju - oni se povuku. Mi registriramo da su oni odvraćeni. Je li njih bilo 70, 125 ili 149 - to nitko u tom trenutku nije prebrojao, toga ima, toga će biti. Međutim, hrvatska policija će ih odvraćati uspješno kao i dosad"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustaška zastava na utakmici, u HNS-u kažu da je to sabotaža?

"Ono što vam mogu reći je da je policija postupila promptno, da je osobe koje se osnovano dovode u sumnju uhitila već na samom stadionu. Mislim da je danas sud u Rijeci presudio u jednom slučaju s kaznom zatvoru, drugom novčanom kaznom što je prije svega posljedica vrlo promptne i učinkovite akcije kojom su dovedeni pred sud. Znam da se radi na prijavi koja je pretpostavljam već podnesena za još jednog počinitelja. Ono što ću vam reći je da to kriminalističko istraživanje traje i dalje kako bi se rasvijetlile sve okolnosti vezane za taj slučaj…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li teško ispuniti imovinsku karticu s obzirom na to da je ministar Grlić Radman propustio upisati 2 milijuna, odgovorio je:

"Ja vas upućujem da ukoliko imate dodatna pitanja da ih uputite kolegi koji je jučer imao posebnu izjavu i konferenciju za novinare"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li vi ikad zaboravili prijaviti u imovinskoj kartici podatke?

"Nisam o tome nikad razmišljao"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li sigurni da ste ispunili svoju imovinsku karticu točno?

"Ja se nadam da jesam"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Grlić-Radman je najbogatiji ministar u Vladi, a milijune eura dividendi je zaboravio prijaviti: 'Nisam se bavio time'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo