NA SABORSKOM ODBORU / UŽIVO Kandidat za šefa DORH-a citirao Bibliju: 'Griješi se mišlju, riječju, djelom i propustom. DORH previše propušta'

Image
Foto: Patrik Macek

Četiri su kandidata za mjesto čelnika DORH-a koji se danas predstavljaju resornom odboru u Saboru. Dragičević je rekao da je sustav previše zatvoren za mlade te da pravosuđe mora biti brže te tako vratiti povjerenje građana

17.1.2024.
10:01
Patrik Macek
VOYO logo

Odboru za pravosuđe Hrvatskoga sabora danas se predstavljaju kandidati za imenovanje glavnoga državnog odvjetnika Republike Hrvatske - Mladen Dragičević (odvjetnik, Odvjetničko društvo Dragičević i partneri), Emilijo Kalabrić (zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Republike Hrvatske), Ivan Turudić (sudac Visokoga kaznenog suda Republike Hrvatske) i Nikša Wagner (zamjenik županijskoga državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu). Kandidati će predstaviti svoje programe i odgovarati na pitanja članova Odbora i zainteresiranih zastupnika.

11:30

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnici su počeli s postavljanjem pitanja Kalabriću i Bartulica je iznio kao problem njegovo dugotrajno iskustvo u sustavu.

Ružica Vukovac pitala je Kalabrića o mogućoj povezanosti s premijerom Anrejem Plenkovićem i ministrom Ivanom Malenicom te je Kalabrić ustvrdio da s Plenkovićem nije imao nikakve kontakte, a da ministra nije poznavao dok nije došao na tu funkciju. "Čini mi se da sam ja kandidat za kojeg je Plenković rekao da s njim nije u kontaktu", rekao je Kalabrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je da za njega kao glavnog državnog odvjetnika ne glasuju oni "koji očekuju da kao glavni državni odvjetnik budem poslušni".

Za Peđa Grbin je minus što je ovaj tek na treće mjesto stavio borbu protiv korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:30

Drugi kandidat koji se predstavlja saborskom odboru je Emilio Kalabrić, aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice. On je istaknuo kako bi posebnu pozornost posvetio radu na predmetima zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te utaji poreza i carine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I on je govorio o kadrovskoj strukturi DORH-a te naglasio potrebu da se treba popraviti kvaliteta rada.

"Po mom mišljenju, glavni problem je Zakon o državnim vježbenicima i pripravnicima. Nije to greška DORH-a, nego sustava koja je producirala takvu situaciju u Državnom odvjetništvu", rekao je i dodao da nije problem samo manjak ljudi, nego da trebaju novac i opremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

10:00

Uslijedila su pitanja zastupnika, a na pitanje Stjepe Bartulica što misli o ostavci Hrvoj Šipek u kontektsu slučaja "Agrokor", ovaj je odgovorio da je ostavka bila njezina moralna obveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako padne tako veliki predmet, odlaziš i preuzima zamjenik. Meni seto ne bi dogodio jer sam ekonomski nezavisan. To je moja prednost", rekao je. Ustvrdio je da će svaki novi glavi državni odvjetnik samo biti bolji, da ne može biti lošiji.

"Jeste li dobili mig na ovo radno mjesto od vladajućih", pitao je zastupnik Petar Baranović s bzirom da je Dragičević imao angažmane u državnim tvrtkama i eventualno u tvrtkama vladajućih stranaka. Dragičević je rekao da nikakavog "miga" nije bilo. "U većini državnih tvrtki sam izgibio angažmane, a raio sam u raznim tvrtkama tijekom svih vlada", odgovorio je Dragičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9:00 Razgovore s kandidatima obavit će uz premijera potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, potom ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i ministar financija Marko Primorac.

Zaštita imovine, povećanje efikasnosti i transparentnost DORH-a ključni su za Dragičevića koji se prvi predstavio saborskom odboru. Kritizirao je pritom ustroj DORH-a, naveo je da je to zatvoren sustav te da je otežan ulazak mladih ljudi. Naveo je i primjer: "Nevjerojatno je da odvjetnik s 30 godina staža može postati glavni državni odvjetnik, ali ne i njegov zamjenik koji za to treba proći neku školu. Uz dužno poštovanje, u mojim godinama meni se ne da u školu. Nitko ne može mlađi ući i mladi ne mogu napredovati. Sustav treba promijeniti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je bitno vratiti povjerenje u pravosuđe, da su sudovi postali opterećujući faktor te se osvrnuo na slučaj Agrokora: "Biblija kaže da se može pogriješiti mišlju, riječju, djelom i propustom. U DORH-u se previše puta svjedočilo propustima i to se više ne bi smjelo događati. Ako je netko zatražio krivo vještačenje, on mora odgovarati."

Naveo je pritom da je bitno da pravosuđe bude brzo, odnosno da se slučajevi moraju brzo rješavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, novi glavni državni odvjetnik zamijenit će prvu ženu na čelu DORH-a, Zlatu Hrvoj Šipek, koja je izabrana u svibnju 2020. nakon što je njen prethodnik podnio ostavku kada se otkrilo da je bio član masonske lože.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo