bez dogovora / Beroš nakon sastanka: 'Uzet ćemo si 2 dana i sagledati obećanja'. Liječnici: 'Od njega ništa novo'

Za mogući štrajk rekao je da će postaviti pitanje je li legitiman, novinarime je potvrdio da je o svemu razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem, a za Uredbu kojom bi se povećali koeficijenti da će se financirati iz sredstva HZZO-a

3.4.2023.
14:07
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš sazvao je danas u 12 sati sastanak s pet krovnih liječničkih udruga koje su prije dva tjedna organizirale prosvjed u Zagrebu i tražile da ih primi premijer.

Beroš je nakon sastanka novinarima izjavio da je razgovor bio konstruktivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Liječnička udruga i dalje inzistira na određenim rokovima, pri tome smo se prvi put sami obvezali, ja osobno kao ministar, na određene rokove. No donošenje zakona, pogotovo u ovakvim vremenima krize i pandemije, potresa, ekonomske kroze... doista je zahtjevno pa je teško govoriti o rokovima. No oni su na tome i dalje inzisitrali. Tako da ću nakon konzultacija vidjeti hoću li ponovno ući u proces obećavanja rokova pa se tako izložiti mogućnosti da ponovno poskliznemo", rekao je Beroš.

Nastavio je da obije strane imaju jasno viđenje kako unaprijediti zdravstvo, da nema puno razmimoilaženja u tome. "To je pitanje mladih liječnika, pitanje specijalizacije, pitanje Uredbe koja je u završnoj proceduri i koja će zdravstvo koštati dodatnih 74 milijuna eura, ali je utemeljena. Dvojba je bila oko rokova, tu smo se poskliknuli, ali zbog objektivnih okolnosti. Rekao sam da ću si dati 2 dana kad ću im se pismeno obratiti vezano uz obećanja i reokove", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
štrajk ipak moguć? /

Objavljeni uvjeti koje će Beroš ponuditi liječnicima. Paket je težak 72 milijuna eura, kreće udar na koeficijente

Image
štrajk ipak moguć? /

Objavljeni uvjeti koje će Beroš ponuditi liječnicima. Paket je težak 72 milijuna eura, kreće udar na koeficijente

Dodao je ta želi da se iznjedri utemeljeno rješenje, a ne da to bude brzinsko rješavanje problema.

"Ako smo desetljeća čekali, onda koji tjedan ili mjesec ne bi trebao biti nikome problem, potogotovo ako se prepoznaje namjera ove administracije da riješimo problem", komentirao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za mogući štrajk rekao je da će postaviti pitanje je li legitiman, novinarime je potvrdio da je o svemu razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem, a za Uredbu da će se financirati iz sredstva HZZO-a.

"Drugi veliki problem da krajem lipnja ide Zakon o plaćama u javnim službama nakon čega slijedi izmjena dvije uredbe o koeficijentima", rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da će rokove dati pisanim putem za dva dana, te je dodato da su raspisane 922 specijalizacije te to vidi kao argument da ima pomaka.

Renata Čulinović Čaić iz Hrvatskog liječničkog sindikata kaže da na sastanku nisu čuli ništa novo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar je na početku apsolutno odbio da će biti riječ o datumima, a onda je rekao da će se savjetovati s Vladom. Ministar je rekao da ne može utjecati na ubrzanje postupka međuresorne suradnje. Mi smo pokazali dobru volju, ali ništa novo nismo čuli. Djela, a ne riječi!", poručila je Čulinović Čaić. O eventualnom štrajku odlučit će do kraja tjedna.

"S obzirom na to što smo čuli, drugo nam ne preostaje. Ako ministar misli da je štrajk zakonski upitan, neka provjeri je li je ili nije", poručila je nakon sastanka Čulinović Čaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, rekao je da je zadnji prosvjed najbolji poziv premijeru na sastanak. "Želimo biti konstruktivni, ali izostaju djela, a ovaj put izostaju i rokovi", rekao je Luetić.

Nataša Ban Toskić iz KoHOM-a komentirala je Beroševu izjavu da je pomak to što je trenutno preko 900 osoba na specijaliziciji. “Prema demografskom atlasu Hrvatske na današnji dan je na specijalizaciji 291 liječnik iz obiteljske medicine. Nažalost, nisam čula ništa što bi pomoglo da se interes za našu granu medicine poveća”, rekla je i dodala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Trenutno primarna zdravstvena zaštita je u kadrovskom propadanju. Budućnost ovisi o Vladi, prvenstveno premijeru.”

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo