Pred novinarima u Saboru / Bačić o Krimskoj platformi u Zagrebu: 'To je priznanje RH. A Milanović je odbio susret s 3. osobom SAD-a'

Image

Govorio je i o cijenama goriva, o rastu BDP-a Hrvatske u 2022. od 5,7 posto: 'To će biti jedan od najviših gospodarskih rastova u EU-u'

25.10.2022.
15:10
VOYO logo

Pred novinare je na konferenciji za medije u Saboru nakon sastanka predstavnika parlamentarne većine izašao Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru.

Rekao je da su govorili o godišnjem izvješću Vlade Andreja Plenkovića koje je "djelomično, ne u potpunosti bilo bojkotirano od strane oporbe u Saboru", zatim o odluci o ulasku Hrvatske u schengenski prostor početkom 2023., ministri rada i financija, dodao je, izvijestili su zastupnike vladajuće koalicije o pregovorima sa sindikatima o plaćama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Držimo da se prosvjedima ne može definirati, odrediti dogovor o opravdanom zahtjevu o povećanju plaća državnih i javnih službenika", kazao je nakon što je konstatirao da su prijedlog Vlade vrijedan 2 milijuna kuna sindikati odbili.

Bačić je rekao da su na sastanku govorili i najnovijim cijenama goriva, odnosno da je ocijenjeno da je to dobra odluka, ali i to, da nije bilo ograničavanja cijena dizela i supera, cijene bi bile dvije kune više nego sada, a to bi bio poticaj daljnjoj inflaciji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku su, rekao je, govorili i o odabiru se da sastanak Krimske platforme organizira u Zagrebu:

"Držimo da je to na određeni način priznanje Hrvatskoj, prije svega predsjedniku Vlade koji je od prvih dana zagovarao potporu Ukrajini koja je žrtva ruske agresije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da to govori i o priznanju ugleda RH na međunarodnoj razini. Govoreći o ekonomiji, rekao je da ove godine Hrvatska može računati na gospodarski rast od 5,7 posto, usprkos energetskoj i svakoj drugoj krizi kao posljedicama rata u Ukrajini:

"To će biti jedan od najvećih gospodarskih rasta u EU-u."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za cijene goriva rekao je da će se voditi i o položaju malih distributera, ali i o standardu građana u stanju inflacije i globalne energetske situacije.

O izjavi predsjednika Zorana Milanovića o Krimskoj platformi te o njegovom odbijanju da se sastane s predsjednicom američkog Kongresa Nancy Pelosi Bačić je prvo duboko uzdahnuo, okrenuo očima, a onda rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje se radi o parlamentarnoj dimenziji Krimske platforme koju je inicirao predsjednik Zelenski u kolovozu prošle godine, ako se ne varam. Ovo doista jest sastanak na razini parlamenata, ali je činjenica da je Hrvatska domaćin, činjenica je da Hrvatska kao država koja je čvrsto stala iza Ukrajine, u svim svojim sastavnicama vlasti treba imati unisoni, zajednički, čvrsti stav o potpori Ukrajini."

"Točno je da je gospođa Pelosi predsjednica zastupničkog doma američkog Kongresa. Međutim, ona je u rangu treća osoba najjače države svijeta. Ukoliko je doista najavila posjet, držim da je predsjednik RH, uz svo dužno poštivanje njegovih obaveza, zbog interesa države trebao i morao sastati se s (njom) i na taj način jasno dati potporu činjenici da su SAD došle u Hrvatsku i jasno stale iza inicijative koja se provodi na razini Hrvatskog sabora. Meni je jednostavno neshvatljivo da bi razlog izbora u SAD-u za Kongres i njegov rezultat bio jedno od opravdanja zašto se neće sastati s predsjednicom zastupničkog doma parlamenta", kazao je dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinare je zanimalo i što Bačić ima za reći povodom uhićenja Vinka Zulima, bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika.

"Tijekom sastanka sam primijetio da je objavljeno...", krenuo je odgovarati, na tren napomenuvši o "nultoj stopi tolerancije na korupciju" u HDZ-ovoj politici i neovisnosti policije, DORH-a, USKOK-a i sudbene vlasti, da bi nastavio, "Koliko sam mogao vidjeti, radilo se o djelu koje se dogodilo prije tri ili četiri godine. G. Zulim više nije saborski zastupnik. Nije mi jasno kako svi detalji iz te optužbe koje ga terete, su već u javnosti. To mi je na tragu onih događanja kad su saslušani ministri prije nekoliko dana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro više...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike