UŽIVO: AKTUALAC U SABORU / Oporba rešeta premijera: 'Znam da si vjerujete, i Sanader si je vjerovao'

Image

Glavna tema današnje sjednice Sabora bit će, kako se za sada čini, otkup Ine i prodaja dijela HEP-a. Upravo to najviše zanima zastupnike na današnjem aktualnom prijepodnevu.

17.1.2017.
10:10
VOYO logo

U Hrvatskom saboru u tijeku je aktualno prijepodne na kojem će premijer Andrej Plenković i ministri njegove Vlade odgovarati na pitanja zastupnika. Ako je suditi prema prvim postavljenim pitanjima, glavna tema bit će otkup dionica Ine i djelomična prodaja HEP-a u tom kontekstu.

Među prvim pitanjima bilo je i ono predsjednika SDP-a Davora Bernardića. 'Tražim nedvosmislen i sadržajan odgovor - planirate li povesti Hrvatsku u kupnju dionica od MOL-a koji joj je do sada nanio mnogo štete i navesti jasan plan kako ćete to učiniti?', upitao je Bernardić premijera Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: Prodaja HEP-a je najbolje rješenje

Premijer je zaključio, kao i nebrojeno puta do sada, kako nije čuo nijedan bolji prijedlog za otkup Ine bez stvaranja javnog duga od inicijalne javne ponude 25-1 dionica HEP-a. 'Od svega što smo čuli u javnoj raspravi, nisam čuo bolji i kvalitetniji model bez stvaranja javnog duga od inicijalne javne ponude dionica HEP-a 25-1 dionica. Hrvatska zadržava sva ključna prava u upravljanju HEP-om, bez ikakve prodaje nacionalnog bogatstva', rekao je Plenković.

Predsjednik SDP-a premijera je prozvao zbog, kako kaže, skrivanja plana za otkup Ine. 'Nije bilo javne rasprave oko otkupa Ine i ideja oko prodaje HEP-a i kupnje ne drži vodu. Od javnosti skrivate kako planirate otkupiti Inu. Pozivam vas da o važnim nacionalnim pitanjima razgovarate s oporbom. S pravom sumnjamo da postoji još neki tajni plan HDZ-a i Mađara', rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Znam da si vjerujete, i Sanader si je vjerovao'

I SDP-ov Gordan Maras imao je pitanje vezano uz Inu. Premijeru Plenkoviću je rekao kako je prodaja dijela HEP-a, ista kao i prodaja nekog nacionalnog parka. 'To je tvrtka koja je u 2015. godini uprihodila dvije milijarde kuna', rekao je Maras. 'Prodati HEP ili prodati nacionalne parkove ista je stvar. Koliko vrijedi mađarski udio u Ini i koliko vrijedi 25% HEP-a?', dodao je.

Premijer Plenković je ponovio kako je prodaja 25 posto-1 dionica najbolje i najrazrađenije postojeće rješenje. 'Ja si vjerujem', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ja znam da si vi vjerujete, vjerovao si je i Sanader pa vidite kako je to završilo. Kada nema transparentnosti onda vam je teško vjerovati u namjere oko Ine i HEP-a', rekao mu je Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo