Uživajte samo do utorka, stiže jako hladna zima

Od sredine idućeg tjedna trebat će nam šalovi i kape.

19.11.2010.
14:48
VOYO logo

Dosadašnja srednja temperatura zraka u cijeloj zemlji bila je iznad prosječna za ovo doba godine, na Jadranu uglavnom za 2 do 4°C, a u kontinentalnom području čak ponegdje i oko 7°C. Pritom je, naravno, i srednja najniža i srednja najviša temperatura posvuda bila viša nego je uobičajeno, a ponegdje se dogodilo da čak ni jedan dan nije bilo hladnije od prosjeka, kao primjerice na postaji Zagreb Maksimir.

Relativno toplo vrijeme u većini Hrvatske zadržat će se do utorka, a nakon toga će temperatura u mnogim krajevima biti čak i niža nego je uobičajeno za posljednje dane studenoga. Premda to još nije dovoljno pouzdano, ali postoji mogućnost da poneki dan čak dobije i klimatološku ocjenu "studeni dan", što znači da će mu najviša dnevna temperatura zraka biti niža od 0°C, objavio je Zoran Vakula za HTV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon kiše s početka tjedna ponegdje mogu zalepršati snježne pahulje, ponajprije u gorju. Na Jadranu će, poglavito sjevernom, zapuhati jaka i olujna bura.

Zoran Vakula kaže da se u skoroj budućnosti ne treba nadati novom dugotrajnom toplijem razdoblju. Najveća vjerojatnost za najveće negativno odstupanje od srednje tjedne temperature u većini Hrvatske u sljedećem tjednu, a u sjevernijim krajevima i u tjednu u kojem završava studeni i počinje prosinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosinac i siječanj hladniji od prosjeka

I prognoze za ovu zimu već više mjeseci su prilično postojane. Najnoviji računalni izračuni upućuju, uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze, da će srednja temperatura zraka razdoblja prosinac-siječanj-veljača biti niža od klimatološkog prosjeka. Pritom će, također vrlo vjerojatno, diljem Hrvatske srednja mjesečna temperatura i prosinca i siječnja biti niža od prosjeka, osobito siječnja, a u veljači se predviđa oko prosjeka.

U prognozi Vakula zaključuje da, iako se u idućem tromjesečju srednja temperatura zraka očekuje većinom nižom od prosjeka, da to ne znači da neće biti izraženijih toplijih dana i/ili razdoblja. Isto tako, iako se količina oborine predviđa uglavnom manjom od prosjeka, to ne znači da neće biti dana i/ili razdoblja s izraženijim viškom oborina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201011180290006 arti-201011150123006 arti-201011030621006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo