GENERAL U OFSAJDU / Gotovina uvozi jeftinu tunu iz Libije, pa lažira dokumente? Ministrica poljoprivrede tvrdi - nema šanse

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministrica Marija Vučković tvrdi da je uzgoj, uvoz i promet plavoperajne tune reguliran posebnim pravilima koje provjerava Europska agencija za kontrolu ribarstva

5.1.2022.
16:31
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Umirovljeni general i vlasnik dviju tvrtki za uzgoj ribe, Ante Gotovina nabavlja tune iz Libije te ih nastavlja uzgajati u svojim kavezima bez ikakvih dozvola, tvrdi državni ribarski inspektor iz Zadra te županijski i gradski vijećnik Akcije mladih, Marko Pupić Bakrač. Dodaje kako Gotovina plaća tunu po cijeni od dvije kune po kilogramu te da dokumentaciju o ribi rješava naknadno u Ministarstvu poljoprivrede kako bi sve ispalo legalno. Slobodna Dalmacija piše da policija i Državno odvjetništvo imaju saznanja o tome.

Ništa bez Europske komisije

Na ove je navode reagirala ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, naglasivši kako se bilo što vezano uz ribolov te uzgoj i plasman plavoperajne tune ne može učiniti bez odobrenja Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bilo što vezano uz tunu ne može se bez Europske komisije, riječ je o najreguliranijem ribolovu. Navodi iz medija su u potpunosti neistiniti'', prenosi ministričine riječi Dnevnik.hr.

Najbolji u kontroli

Dodaje da je uzgoj plavoperajne tune moguć u uzgajalištima i preko nacionalne kvote, što smatra dobrim za razvoj proizvodnje i vanjske trgovine. No, to se odvija po strogim pravilima, koja kontrolira Europska agencija za kontrolu ribarstva i sve zemlje koje sudjeluju u procesu uzgoja ribe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hrvatska kod svakog prometa, kod uzgoja, kod stavljanja u kaveze, osim što koristi visoku tehnologiju o svemu komunicira s Komisijom i dokazuje da se cijeli takav promet, osobito stavljanja u kaveze događa u skladu s preporukama Međunarodne komisije za zaštitu plavoperajne atlantske tune'', rekla je Vučković i dodala da je zbog toga Hrvatska nagrađena kao najbolja mediteranska zemlja u korištenju visokih tehnologija za kontrolu ribarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo