UZBUNA MEĐU DIPLOMATIMA: / Ovo su ljudi za koje predsjednica više ne želi da budu veleposlanici Hrvatske

Image
Foto: PIXSELL, Petar Glebov

Nezadovoljstvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović navodno izaziva četvero veleposlanika koji se povezuju s njenim posljednjim kritikama objavljenima u javnosti.

6.5.2016.
21:58
PIXSELL, Petar Glebov
VOYO logo

Večernji list piše kako nije samo riječ o veleposlaniku u Sjedinjenim Državama kojeg krivi za neuspjeli sastanak Kovača i Kerryja već i dvoje veleposlanika u nama susjednim zemljama te Goldsteinom koji je u Parizu završio po političkoj liniji.

Kritike predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u kojima je za neke veleposlanike rekla da ne zna zastupaju li Hrvatsku ili države primateljice s kojima se slažu u kritikama, povezuju se, između ostalih, s veleposlanikom u Sjedinjenim Državama Josipom Parom. Kap koja joj je prelila čašu jest SMS koji je ministar vanjski poslova Miro Kovač dobio tek kad je sletio u Washington, a u kojem mu je Paro javio kako se državni tajnik John Kerry ne može sastati s njim zbog čega se Kovač morao vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDSJEDNICA NA HRT-U PROZVALA HDZ-OVOG MINISTRA: /

'U svijet se namjerno plasira slika fašističke Hrvatske'

Image
PREDSJEDNICA NA HRT-U PROZVALA HDZ-OVOG MINISTRA: /

'U svijet se namjerno plasira slika fašističke Hrvatske'

Na udaru i Goldstein, Perić i Markotić

U nemilosti je navodno i veleposlanik u Francuskoj Ivo Goldstein kojeg je Vesna Pusić ondje postavila po političkoj, a ne karijernoj liniji. On Grabar-Kitarović navodno nije drag zbog svojih svjetonazora.

Na listi su navodno i veleposlanica u Crnoj Gori Ivana Perić kojoj se, priča se, zamjera da ne zastupa interese RH, te Gordan Markotić, veleposlanik u Beogradu. Markotić se navodno zamjerio što je prošle godine, 4. kolovoza, uoči obljetnice Oluje, odaslao pitanje u Zagreb treba li, s obzirom da to čine neke države, i na zgradi RH u Beogradu spustiti zastavu na pola koplja!? Kako je službeni Beograd bio uveo dan sjećanja na izbjegle Srbe iz RH, ovakav je upit navodno ocijenjen krajnje neumjesnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jadranka Kosor: Hrvatska je zbog Grabar-Kitarović nekoliko mjeseci bila bez veleposlanika

No, ni radom današnje predsjednice dok je bila veleposlanica nisu svi bili zadovoljni. Primjerice Jadranka Kosor se 2011. našla u vrlo neugodnoj situaciji kada je doznala da hrvatska veleposlanica u SAD-u Grabar-Kitarović odlazi u NATO.

"Mi u Vladi doznali smo da odlazi kada je sve bilo gotovo. Bila je izborna godina, a ni pregovori s EU nisu bili gotovi tako da je to bilo jako ružno vrijeme da se ostane bez veleposlanika u SAD-u. I nismo ga ni imali nekoliko mjeseci", podsjeća Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo