'cijela se tresla od straha' / Užas u Dalmaciji, majka prijavila nastavnika: 'Dira ih po tijelu. Njezinoj prijateljici uvlači ruke u grudi'

Image
Foto: Shutterstock

Škola je poduzela do sada sve mjere zaštite prava učenika. Slučaj je proslijeđen nadležnim institucijama i postupak je u tijeku

11.1.2024.
9:24
Shutterstock
VOYO logo

Majka učenice jedne osnovne škole u Dalmaciji, kontaktirala je Slobodnu Dalmaciju, kako bi, citira portal, Prosvjetna inspekcija kojem je poslala prijavu, "iznijela navode o počinjenju kaznenih djela na štetu malodobnog učenika", javlja Slobodna Dalmacija. Majka je poslala podnesak 8. studenoga 2023. inspekciji Ministarstva obrazovanja koja ga je proslijedila Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu (ODO) i o tome obavijestila podnositeljicu 29. studenoga.

Image
UKINUT MU ISTRAŽNI ZATVOR /

Nastavnik optužen zbog devet slučajeva spolnog zlostavljanja učenica, dvije su bile mlađe od 15 godina

Image
UKINUT MU ISTRAŽNI ZATVOR /

Nastavnik optužen zbog devet slučajeva spolnog zlostavljanja učenica, dvije su bile mlađe od 15 godina

Ona je s još jednim roditeljem učenice iz istog razreda podnijela prijavu radi "počinjenja kaznenih djela protiv braka i djece – povreda djetetovih prava, grubo kršenja prava djece", a koji su "počinjeni u duljem vremenskom periodu na štetu djece". Majci to nije prva prijava prema predmetnom nastavniku, stoji u prijavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prvim tjednima škole je kći došla kući uplakana, čitava se tresla od straha i rekla da, zajedno sa svoje dvije prijateljice sjedi u zadnjim klupama u učionici na nastavnom satu. Nastavnik tijekom održavanja nastave prilazi njima u zadnjim klupama te im se približava, dira ih po tijelu te se svojim tijelom naslanja na njih. Približi joj se s leđa dok sjedi u školskoj klupi i nasloni se svojim prsima na njezina leđa pa je počinje maziti. Njezinoj prijateljici uvlači ruke u grudi, a drugu uznemirava tako što je grli i štipa po tijelu", naveli su roditelji dviju učenica u svojoj prijavi.

Roditelji dali detaljan iskaz policiji

Prije podnošenje prijava, majka učenice se sastala s ravnateljem 16. listopada. Roditelji druge učenice podnijeli su u školi prijavu 29. listopada zbog ”neprimjerenog ponašanja” i ”seksualnog uznemiravanja”. Škola je zatim podnijela prijavu policiji gdje su roditelji dali detaljan iskaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavnik je poslan na bolovanje 4. studenoga prošle godine, navodi se u dopisu roditelja dviju učenica. Nakon zimskih praznika vraćen je na posao, no više ne predaje razredu u kojem su učenice čiji su roditelji podnijeli prijavu, kažu roditelji.

Majka je poslala prijavu Prosvjetnoj inspekciji 18. svibnja zbog istih radnji u generaciji njezina sina tijekom prošle nastavne godine, navodi se u podnesku, ali ta prijava se nije odnosila na njezina sina. "Krenula sam se raspitivati i saznala da se to događa već dugi niz godina te da su neki roditelji dolazili u školu i prijavljivali takve događaje ravnatelju, ali se po tom pitanju nije ništa učinilo zbog čega bi majke i očevi odustali", navodi majka u spomenutoj zajedničkoj prijavi, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podignuta kaznena prijava zbog prijetnji

Nakon sastanka s ravnateljem, njezina je kći prebačena iz zadnje u prvu klupu u učionici, što je kod nje izazvalo strah, ističe se u prijavi. Djeca kolega nastavnika prošla su isto, pišu roditelji. Nakon sastanaka majke i ravnatelja održanih 16. i 25. listopada, protiv majke je 26. listopada pred ODO-om podignuta kaznena prijava zbog prijetnji.

U toj prijavi naglašava se kako se majka sumnjiči da je na sastancima s ravnateljem govorila kako "neće dočekati Božić" zbog čega je čelnik obrazovne institucije u Imotskoj krajini, kako se navodi, podigao kaznenu prijavu "strahujući za život i zdravlje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram kako su me time htjeli odgovoriti od toga da prijavim događaje Prosvjetnoj inspekciji", rekla je majka učenice.

Ravnatelj kaže da se radi o delikatnoj situaciji

Ravnatelj škole je odgovorio kako "zbog osjetljivosti situacije nisu u poziciji iznositi informacije" o cjelokupnom slučaju. "Radi se o delikatnoj situaciji u koju su uključene malodobne osobe te da je nama kao odgojno-obrazovnoj ustanovi u cilju zaštititi učenike od javnog izlaganja i potencijalne stigmatizacije. Škola je poduzela do sada sve mjere zaštite prava učenika. Slučaj je proslijeđen nadležnim institucijama i postupak je u tijeku. Nadam se da ćete uvažiti ozbiljnost i delikatnost situacije", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske su odgovorili kako tražene podatke mogu dostaviti isključivo nadležnim institucijama dok "osobne podatke o kaznenom i prekršajnom postupku" ne mogu dati zbog odredaba Zakona o zaštiti osobnih podataka.

Otac učenice kaže kako je podnio prijavu Uredu pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević. Iz Ureda su odgovorili kako "zaprimaju prijave seksualnog nasilja i prate postupanja nadležnih tijela" i kako su "uočene slabosti sustava u zaštiti djece".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Psihologinja za RTL Danas otkrila kakve posljedice na djecu može imati zlostavljanje u vrtiću

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo