NEOBIČNI PRIZORI /

'Užarena kugla' iznad Srbije, BiH i Hrvatske: 'Evo o čemu je riječ. Ako ste ovo snimili, vi ste sretnik'

Image
Foto: Facebook, Danko Kočiš / X, Lukai1861

Neobični prizori na nebu vidjeli su se u Slavoniji, dijelovima Srbije, Bosne i Hercegovine

25.8.2024.
21:56
Facebook, Danko Kočiš / X, Lukai1861
VOYO logo

Neobični prizori "svjetleće kugle" na nebu iznenadili su stanovnike Slavonije, ali i susjedne Srbije i Bosne i Hercegovine u nedjelju navečer, a mnogi nagađaju da je riječ o meteoru.

"Iako može biti bolid, moguće da je i svemirsko smeće ili kakav pokvareni satelit", stoji u opisu snimke koju je na Facebooku objavio Danko Kočiš, koja je nastala u Budrovcima kraj Đakova i na kojoj se vidi svjetlost koja putuje nebom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznad sela Jaruge u brodsko-posavskoj županiji na nebu se mogao vidjeti meteor u gorućem obliku, prošao je iznad naše kuće", ispričao je jedan mještanin za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uhvatio sam dva meteorita na nebu iznad Slavonije. Jedan veći, i jedan malo manji pored njega. Prekrasno", dodao je drugi, ističući da su se kretali sporo, a ne kao zvijezde padalice.

Ovakvi prizori na nebu ostavili su u čudu i građane u Srbiji. Mnoge snimke osvanule su na društvenim mrežama, a užareni objekt na nebu vidjeli su građani Beograda, Niša, Kraljeva. Potencijalni meteor vidljiv je bio i u dijelovima Bosne i Hercegovine, a izazvao je brojne reakcije.

Organizacija za promociju astronomije Astrokutak Eureka, objasnio je o čemu je riječ.

"Ako ste imali prilike vidjeti ovakvu pojavu na nebu, u pitanju je bolid, odnosno meteor izrazitog sjaja. Letio je relativno sporo jer je u atmosferu ušao pod oštrim kutom. Bez brige, nema panike jer je u potpunosti sagorio u atmosferi. Pojava meteora nije toliko rijetka. Ipak, pojava ovako velikih meteora je pa ako ste snimili ovaj događaj, može se reći da ste večeras dosta sretni", naveli su iz udruženja na svom Instagramu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da njegovu pojavu nekad može pratiti i pucketanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: U Hrvatskoj Kostajnici snimili spektakl na nebu: Munje sijevale 40-ak minuta

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo