romić za rtl danas / 'Uvođenjem novca u ruralni razvoj vratit ćemo mlade, a poljoprivrednike molim za malo strpljenja što se tiče poticaja'

Poljoprivrednici su istaknuli da će se problemi u proizvodnji, posebice mlijeka, samo gomilati jer interesa ministarstva nema kao ni dovoljno novčanih poticaja

22.5.2016.
19:03
VOYO logo

18. međužupanijsku stočarsku izložbu u Slavonskom Brodu zasjenila su lica nezadovoljnih poljoprivrednika i stočara. Naime, poljoprivrednici su istaknuli da će se problemi u proizvodnji, posebice mlijeka, samo gomilati jer interesa ministarstva nema, kao ni dovoljno novčanih poticaja.

Gost RTL-a Danas je ministar poljoprivrede Davor Romić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bruxelles dobro zna za stanje u Hrvatskoj. Sve manje se proizvodi mlijeko. Jeste li tražili pomoć od Unije i kakvu?

Mi dobro znamo kakvo je stanje u ovom sektoru u RH. U travnju smo dobili neke upute. Bili smo na Vijeću ministara. Razgovarali smo o problemima u mljekarskom sektoru, no nismo bili zadovoljni. Stoga smo tražili posebnu točku na zadnjem VIjeću. Pričali smo o temi da je naš mljekarski sektor vrlo ranjiv. Naime, kod nas pada proizvodnja, a povećava se uvoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako možemo pomoći?

Bitno je da znamo usmjeriti taj novac u pravom smjeru, što će dati najbolje efekte da se vrati život na ruralne prostore Davor Romić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo im pomoći s aspekta što smo tražili od EU. Kao i nizom mjera koje radimo u ministarstvu poljiprivrede. Te mjere, koje će biti izravne, i one koje će biti regulirane zakonom, kao što je zakon o poštenoj trgovačkoj praksi i niz drugih zakona, pomoći će našim mljekarima. To je vrlo osjetljivi sektor, a on je za našu poljoprivredu iznimno važan.

Zaiskrilo je na mjeri 4. Programa ruralnog razvoja - sredstva su blokirana, neizvjesan je ishod istrage. Vaš kolega ministar Tolulšić poziva na kaznenu odgovornost. Vi, pomirljivije, znate li nešto što on ne zna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja sam nastupio točno onako kako sam smatrao da je trebalo nastupiti. Proveli smo dubinsku analizu, u tom trenuku došla je revizija Europske komisije. Ona je ukazala na potencijalne nepravilnosti koje su bile u mjeri 421 i 411. Poduzeli smo određene korake. Od nas se tražilo da sve proslijedimo Afcos mreži i oni sad rade na tome. Imamo niz sastanaka koji će donijeti pravičnu odluku za sve u RH koji se bave poljoprivredom.

No program je puno veći, traži se više novaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša omotnica za program ruralnog razvoja je iznimno velika. Bitno je da znamo usmjeriti taj novac u pravom smjeru, što će dati najbolje efekte da se vrati život na ruralne prostore. Mi danas govorimo da ljudi odande odlaze, proizvodnje se smanjuju. Ali uvođenjem tog novca u ruralni prostor, očekujemo boljitak. Samo pod uvjetom da to bude usmjereno u pravom smjeru. 

Razgovarala sam s jednim poljoprivrednikom koji je prije godinu dana na zaključenom natječaju mjere 4 na papiru iznad crte i odobreno mu je oko pola milijuna kuna za strojeve. Čeka godinu dana i ozbiljno razmišlja o tužbi. Što biste mu vi odgovorili? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedno s mladima, u ruralni prostor ćemo uvući 35 milijuna eura, što je značajno. Molim samo malo strpljenja za poljoprivredne proizvođače koji će dobiti svoje poticaje Davor Romić

Ja bih zamolio samo za malo strpljenja da završimo ovo što se tiče povjerenja prema Europskoj uniji. Mi moramo graditi povjerenje prema Europskoj komisiji. Ukazat ću na jednu mjeru koja je bila jako vana, a to su špekulativne zalihe šećera. U Bruxellesu sam zamolio za pomoć povjerenika Hogana za pomoć oko reguliranja te mjere, a on me pitao: 'Vi ste dobili produženje i u 6 mjeseci niste ništa napravili. Kako mi možete garantirati da ćete poduzeti nešto u ova četiri mjeseca?' Ja jedino što sam mu imao za ponuditi je povjerenje. Moramo vjerovati da to što radimo je ispravno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoćete reći da vaš prethodnik nije zabrljao samo na ovim slučajevima, već i na mnogim?

Mislim da puno vremena trošimo na ono što je prošlo. Time se manje fokusiramo na ostalo i ne možemo se posvetiti za kreiranje boljega. Kreiramo da u ruralnom prostoru bude bolje. Mi smo sada pustili odluke za 1150 malih poljoprivrednih proizvođača, Zajedno s mladima, u ruralni prostor ćemo uvući 35 milijuna eura, što je značajno. Molim samo malo strpljenja za poljoprivredne proizvođače koji će dobiti svoje poticaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači li to ovaj tjedan?

Ne mogu reći jer ne mogu tu utjecati na rad Afcos mreže, koja radi svojim tempom i svojom dinamikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo