međunarodna plovidba / Uvodi se obavezno cijepljenje za pomorce: 'Postoji ozbiljna mogućnost da oni necijepljeni ostanu bez posla'

Image
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

U nacionalnom putničkom brodaru, Jadroliniji, kažu da za sada uvođenje obaveze cijepljenja za njihove pomorce nije planirano

8.10.2021.
15:28
Grgo Jelavić/Pixsell
VOYO logo

Cijepljenje protiv COVID-19, za pomorce u međunarodnoj plovidbi uskoro bi moglo postati obavezno, ukoliko žele zadržati svoja radna mjesta.

Jučer je stigla vijest da je Stena, jedan od najvećih i najpoznatijih svjetskih brodara, odlučila za svoje pomorce uvesti obavezu cijepljenja protiv COVID-19. Iz kompanije su, doznaje Novi list, obavijestili svoje zaposlenike i posrednike u zapošljavanju pomoraca putem kojih ukrcavaju pomorce na svoje brodove, da se svi sadašnji pomorci kompanije moraju cijepiti objema dozama cjepiva do kraja siječnja iduće godine, dok svi novi pomorci koji se žele zaposliti na toj kompaniji, moraju biti cijepljeni objema dozama cjepiva (ili jednom dozom ako je riječ o cjepivu Johnson&Johnson) najkasnije do 15. studenog ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest je potvrdio Mario Zorović, predsjednik Hrvatske udruge posrednika u zapošljavanju pomoraca, ujedno i direktor agencije Zorović Maritime Services, čijim posredstvom na brodovima Stena-e plovi oko 150 časnika, mahom iz Hrvatske. Zorović ističe da je ovakva odluka neke od velikih kompanija bila očekivana i praktički samo pitanje dana i da se očekuje da slične odluke donesu i drugi brodari.

"Zbog toga želimo na vrijeme upozoriti sve pomorce koji su zaposleni putem posrednika, ali i one koji su direktno zaposleni kod brodara, kako bi na vrijeme mogli reagirati. Očekujemo da će dosadašnja preporuka da se pomorci cijepe protiv COVID-a vrlo brzo prijeći u obavezu, pri čemu postoji ozbiljna mogućnost da oni necijepljeni ostanu bez posla", kaže Zorović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
šef stožera /

Božinović o mogućim tužbama zbog covid potvrda: 'Ne bih izjednačavao potvrde i obavezno cijepljenje'

Image
šef stožera /

Božinović o mogućim tužbama zbog covid potvrda: 'Ne bih izjednačavao potvrde i obavezno cijepljenje'

Prema podacima CROSMA-e, od oko 17 tisuća hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi, od kojih čak 77 posto čine časnici na brodovima, protiv COVID-19 cijepljeno je njih tek nešto više od 50 posto.

"U prvom redu očekujemo da će obavezno cijepljenje biti uvedeno za posade kruzera, kao i drugih putničkih brodova, jer su njihovi pomorci u stalnom kontaktu s putnicima, ali vjerujemo da će uskoro to postati obaveza na gotovo svim kompanijama", kaže Zorović, dodajući da čak ni obavezno cijepljenje neće značiti izbjegavanje karantene za pomorce pri iskrcaju i ukrcaju u nekim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nacionalnom putničkom brodaru, Jadroliniji, kažu da za sada uvođenje obaveze cijepljenja za njihove pomorce nije planirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo