Uvodi se jedinstveni broj za Hitnu pomoć - 194

20.2.2012.
12:43
VOYO logo

Upravo zbog toga su djelatnici hitnih medicinskih pomoći tražili da se za njih uvede jedinstveni broj dispečerskog središta centra hitne pomoći 194, uz koji dežura medicinski djelatnik koji zna procijeniti razinu hitnosti, pozvati najbližu mobilnu ekipu, ali i dati savjet o tome kako pomoći unesrećenom dok ne dođu kola s liječnikom i medicinskom sestrom ili tehničarom.

Zasad se samo u Zagrebu može nazvati stari broj, 94, i izravno dobiti hitnu bez posredovanja 112, a od 1. ožujka to će se moći napraviti i na broj 194.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, zagrebačka je uprava prva početkom godine iskoristila mogućnost da zatraži uvođenje troznamenkastog broja 194, a kad će to napraviti ostala područja Hrvatske ovisi o tome kad će to lokalne samouprave zatražiti od mjerodavnih, piše Vjesnik.

112 ostaje za elementarne nepogode i turiste

Ipak, svi će postupno prijeći na 194, a jedinstveni 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje ostat će broj za slučajeve elementarnih nepogoda, ekoloških i drugih nesreća, ali i za hitne medicinske slučajeve za strance i turiste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, od početka studenoga prošle godine i policiju se izravno zove na broj 192. Broj 92 od 1. studenoga više nije u funkciji, ali govorna pošta obavještava pozivatelje o promjeni, što će trajati do početka 2013. godine. Do 3. prosinca ove godine istodobno se koriste i vatrogasni brojevi 93 i 193.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo