ODLUKA IZAZVALA POMUTNJU / Beroš demantirao: 'Ništa se ne mijenja, neće trebati covid potvrda ili negativan test za odlazak liječniku'

Image
Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Šef Stožera Davor Božinović potpisao je odluku o uvođenju obveznih covid potvrda za sve pacijente i pratnju u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj

26.1.2022.
15:17
Dusko Jaramaz / Pixsell
VOYO logo

U utorak je na snagu stupila "Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti COVID-19 prilikom prijema pacijenata u prostorima zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnih zdravstvenih djelatnika".

Nikamo bez covid potvrde

Tu je odluku dan ranije potpisao ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović. Njome su svi pacijenti i njihova pratnja obvezni pokazati covid potvrde ili negativan test pri ulasku u sve zdravstvene ustanove u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'U JEKU SMO 5. VALA' /

Zašto drugi mogu, a Hrvatska ne može ukinuti covid potvrde? Stručnjak objasnio razliku i dodao: 'Možda za mjesec dana...'

Image
'U JEKU SMO 5. VALA' /

Zašto drugi mogu, a Hrvatska ne može ukinuti covid potvrde? Stručnjak objasnio razliku i dodao: 'Možda za mjesec dana...'

"Zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni radnici iz točke 1. ove Odluke nositelji su zdravstvene djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku koja se obavlja kao javna služba te u smislu zakona koji uređuje zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti i ove Odluke smatraju javnopravnim tijelima", stoji u odluci, koja se odnosi na "pacijente, osobe u pratnji pri porodu, roditelje/skrbnike koji borave u smještaju s djecom te osobe koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim pacijentima".

Svi oni su dužni ovlaštenoj osobi predočiti covid potvrdu ili negativan test. Ako odbiju, neće smjeti ući u zdravstvenu ustanovu. Ako se, pak, zdravstvene ustanove ne budu pridržavale ove odluke, ravnateljima prijeti kazna od 50 do 80 tisuća kuna sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš drugačije priča

Podsjetimo, kad su obvezne covid potvrde uvedene za zaposlenike u zdravstvu i socijalnoj skrbi, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se one neće odnositi na pacijente, jer bi time dostupnost zdravstvene zaštite postala upitna.

"Jasno je da je upotreba covid potvrde naš način suživota s virusom. Apsolutno je činjenica da će daljnje okolnosti odrediti daljnju upotrebu covid potvrde. Jedno su djelatnici, drugo bolesnici, treće posjeti", poručio je tada Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada, pak, kaže da se ništa nije promijenilo i da se to ne odnosi na pacijente koji odlaze kod, primjerice, obiteljskog liječnika ili na hitnu pomoć. Za Jutarnji je potvrdio da je riječ samo o dodatnom obrazloženju koje je napisano zbog ranije odluke Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo