Utvrđne je i povećan broj bakterija i enterobakterija koji su indikatori higijenskih uvjeta u kojima se hrana priprema.
Iz Zavoda navode kako nije bilo opasnosti od trovanja hranom, a o potrebi poduzimanja odgovarajućih korektivnih mjera u procesu pripreme hrane upozoravane su odgovorne osobe u pojedinim objektima.
Olovo u proizvodima za šminku
Monitoringom kozmetičkih predmeta i ostalih predmeta opće uporabe u prvih šest mjeseci ove godine u pojedinim uzorcima utvrđene su niske količine olova. One u tim proizvodima mogu biti prisutne iz sirovine ili iz ambalaže proizvoda.
Utvrđene količine olova ne predstavljaju izravnu opasnost za zdravlje.
"S obzirom da izloženost visokim koncentracijama olova kroz dulje vrijeme može imati štetan utjecaj na zdravlje ljudi, NZZJZ “Dr. A. Štampar” preporuča daljnje kontinuirano praćenje prisutnosti olova i drugih teških metala u okolišu, hrani i predmetima opće uporabe", stoji u odgovoru NZZJZ "Dr. A. Štampar" za Net.hr vezano uz medijske natpise o nedozvoljenoj količini olova u uzorcima šminke.
Naručitelj istraživanja je Grad Zagreb.