PREDSJEDNIČKI IZBORI 2019. / Utrka za Pantovčak: Od ponoći počinje prikupljanje potpisa za predsjedničke izbore

Potencijalnim kandidatima za Pantovčak potpisanu potporu mora dati najmanje 10.000 birača

21.11.2019.
21:50
VOYO logo

Onih koji su najavili ulazak u izbornu utrku trenutno je mnogo, no upitno je koliko će ih ostati u igri za 13 dana kada potpise trebaju predati Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

I dok je aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i u četvrtak pjevala na državničkom poslu - dodjeli odlikovanja, jučer se ta HDZ-ova predsjednička kandidatkinja pojavila kao jedna od zvijezda stranačkog skupa pučana i poručila: ''Ja sam prva žena predsjednica Republike Hrvatske i vrlo sam odlučna u namjeri da uskoro postanem i prva žena koja je osvojila drugi mandat''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mogu samo reći da je predsjednica odlazila i prije kad je došla na skup gospođe Ruže Tomašić ili skup Zelenih Mirele Holy'', kazala je glasnogovornica Ureda predsjednice Ivana Crnić i istaknula da to ''u ovom slučaju nema veze s kampanjom“.

I predsjednica i ostali kandidati i kandidatkinje su u niskom startu jer je odluka o izborima 22. prosinca stupila na snagu. U ponoć počinju rokovi za prikupljanje potpisa. A kandidati za to imaju 12 dana. DIP ima 48 sati za provjeru potpisa nakon čega počinje 16-dnevna službena kampanja. Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić objasnila je: ''Da bi kandidatura bila pravovaljana, svaki kandidat i kandidatkinja moraju prikupiti najmanje 10.000 potpisa birača. Svaki birač može dati potporu samo jednom kandidatu ili kandidatkinji“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je 14 potencijalnih kandidata otvorilo poseban račun za kampanju, među njima su i kandidati s najviše šanse, no ne i Mislav Kolakušić. U slučaju da netko ne otvori račun moguće su posljedice. 

''To nije razlog za odbijanje kandidature, ali svakako je prekršaj za koji će biti prijavljen“, istaknula je potpredsjednica DIP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok Kolakušić poziva građane i građanke da ga podrže putem društvenih mreža, Zoran Milanović sutra kreće s prikupljanjem potpisa sa štanda u Puli dok će mu potporu potpisom u Zagrebu dati šef SDP-a Davor Bernardić.

Na više od 200 mjesta potporu će prikupljati i Miroslav Škoro u čijem stožeru kažu da preraspoređuju lokacije zbog podizanja cijene zakupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lista na kojoj je sada gotovo 20 imena onih koji se vide na Pantovčaku vjerojatno će se smanjiti dok oni među njima koji postanu i službeni kandidati za kampanju mogu potrošiti najviše osam milijuna kuna.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike