OTAC I MAJKA SVIH POJAČALA /

Utihnuo zvuk koji nas je pratio čitavog života

Image

Umro je Jim Marshall, čovjek čija je smrt glazbeni svijet potresla na isti način na koji je kompjuterske frikove uzdrmao odlazak Stevea Jobsa. Za one koji ne znaju, u pitanju je tvorac najznačajnijeg dijela glazbene opreme u povijesti, još uvijek nezamjenjivog Marshall pojačala.

7.4.2012.
9:31
VOYO logo

Njegovo vas lice neće danima progoniti s naslovnica žutog tiska, niti će bivše supruge i ljubavnice prijetiti iznošenjem prljavih tajni, no zato će počast Jimu Marshallu odati svaki roker ovog svijeta.

Za one koji ne znaju, u pitanju je tvorac najznačajnijeg dijela glazbene opreme u povijesti, još uvijek nezamjenjivog Marshall pojačala, istog onog u koje već desetljećima buljimo čekajući da naš omiljeni bend započne sa svirkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkad je, tamo negdje sredinom šezdesetih, predstavio prvi i do danas minimalno izmijenjeni prototip spomenutog pojačala, sva druga kao da su prestala postojati, a koncerti Stonesa, Hendrixa, Zeppelina ili nekoliko dekada kasnije, Metallice i Iron Maidena, dobili su vječni detalj scenografije.

Zanimljivo, sličnost Jimovog prezimena s titulom Josipa Broza Tita posredno je u gadne probleme uvalila i zafrkante iz Zabranjenog pušenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, osamdeset i neke sarajevskim rock legendama pokvarilo se pojačalo, što je frontmen Nele Karajlić prokomentirao riječima: „Crk'o maršal!“. Iako, barem tako tvrdi, nije aludirao na odlazak velikog vođe, članovi grupe mjesecima su bili pod strogom prismotrom, a njihove nastupe iz prvih su redova počeli pratiti i agenti tajnih službi.

Kako to inače biva, Marshall je svoju malu revoluciju pokrenuo potpuno slučajno, zasićen stalnim žalopojkama članova Stonesa, Whoovaca i ostalih rock pionira koji su mu se svakodnevno jadali da im je američka glazbena oprema preskupa i da je zaista vrijeme za pojačalo „made in Britain“.

Ostalo je povijest, nazive tih skupocjenih američkih komada opreme teško je pronaći i na internetu, a kompanija Marshall uskoro će proslaviti 50. rođendan velikim koncertom na Wembleyju, gdje će nastupiti neki od najvećih svjetskih rock bendova kao što su Iron Maiden, Slipknot i Whitesnake. Nadajmo se da će pojačala odvrnuti toliko glasno da će ih, negdje tamo gore, moći čuti i sam Jim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo