USTAVNI SUD ODLUČIO: / 'Vjeronak u vrtićima i školama nije u nesuglasju s Ustavom, država i crkva nisu apsolutno odvojene'

Image
Foto: Pixsell, Marko Lukunić

"Ustavni sud uvodno utvrđuje da se navodi iz prijedloga predlagatelja u svojoj biti sažeto mogu svesti na stajalište po kojem je u skladu s Ustavom samo apsolutna odvojenost države i crkve,

13.2.2019.
14:47
Pixsell, Marko Lukunić
VOYO logo

Odbacujući prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica Ustavni sud je zaključio da vjeronauk u vrtićima i školama nije u nesuglasju s Ustavom, donosno da država i crkva nisu apsolutno odvojene.

Image
PRIJE 25 GODINA UVEDEN JE VJERONAUK U ŠKOLE: /

'Komunisti su ga protjerali 1952. godine'

Image
PRIJE 25 GODINA UVEDEN JE VJERONAUK U ŠKOLE: /

'Komunisti su ga protjerali 1952. godine'

Izolirano tumačenje Ustava

“Ustavni sud uvodno utvrđuje da se navodi iz prijedloga predlagatelja u svojoj biti sažeto mogu svesti na stajalište po kojem je u skladu s Ustavom samo apsolutna odvojenost države i crkve, i to neovisno o bilo kojim drugim okolnostima, jer je po njihovom shvaćanju svako drugačije uređenje protivno ustavnom načelu odvojenosti vjerskih zajednica od države”, stoji u rješenju Ustavnog suda u kojem je odbijen prijednog za ocjenom ustavnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjavaju da je takvo stajalište “zasnovano na izoliranom tumačenju" Ustava, jer vjerske zajednice istovremeno "u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države".

Izborni predmet

"Iz te odredbe proizlazi da odvojenost države i vjerskih zajednica nije apsolutna. Sve dok je zaštita i pomoć države djelatnostima vjerskih zajednica u okviru članka 41. stavka 1. Ustava, slobodno izabrani vjerski odgoj u ustanovama predškolskog odgoja te slobodno izabrana nastava vjeronauka kao izbornog predmeta u osnovnim i srednjim školama, po ocjeni Ustavnog suda, sami po sebi nisu nesuglasni s Ustavom", stoji u obrazloženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvali se na stajalište Europskog suda za ljudska prava

Pritom se pozivaju i na pravna stajališta Europskog suda za ljudska prava "prema kojima pravo na iskazivanje vjere kroz poučavanje zajamčeno člankom 9. stavkom 1. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda".

Ustavni sud zaključno ističe da je, "po njegovoj ocjeni, kod predmetnog pitanja riječ o suverenom pravu Hrvatskog sabora, kao zakonodavnog tijela, da sukladno" odredbama Ustava "odlučuje o uređivanju gospodarskih, pravnih i političkih odnosa u Republici Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo