trag novca / Usred najveće Agrokorove krize Todorić prebacio pet milijuna eura u Dubai

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dok se Agrokor raspadao i njegovi radnici strepili za plaće u ožujku prošle godine, s računa Agrokora prebačeno je pet milijuna eura u Švicarsku na račun Agrokora AG u Zugu koji su uplaćeni na određen račun tvrtke u Dubaiju

13.6.2018.
22:23
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ako ste ikada gledali neki detektivski film, znate da morate pratiti trag novca. Upravo su to napravili novinari Expressa i 24sata te otkrili da je Ivica Todorić uoči kraha Agrokora prebacio pet milijuna eura u Dubai.

Ionako nitko nije vjerovao u Todorićeve izjave da živi s troškom od tek stotinjak kuna u elitnoj četvrti u Londonu. S novim dokazima otkriva se da je spremio novac daleko od očiju istražitelja te tako uspijeva platiti i skupe odvjetnike iako su mu svi računi blokirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dokumentima koje je prikupio tjednik Express, Gazda je preko Švicarske prebacio pet milijuna eura u Dubai samo mjesec dana prije nego što je potpisana predaja Agrokora na upravljanje državi. Dok je on prebacivao Agrokorov novac na privatan račun, u Hrvatskoj je 60 tisuća Agrokorovih radnika strepilo hoće li dobiti plaću ili će završiti na ulici. Dobavljači su već krenuli s obustavom robe, a Todorić je tražio pomoć države.

Kako navodi 24sata, Todorić je najprije iz hrvatskog Agrokora isplatio pet milijuna eura na račun Agrokora AG u švicarskom Zugu. Taj novac je sjeo na švicarski račun otvoren u UBS banci 2. ožujka, no nije bilo nikakvog pravnog niti poslovnog razloga da se taj novca isplati u Švicarsku, a kasnije je taj novac proslijeđen na račun određene tvrtke u Dubaiju. Istražitelji su također utvrdili da je račun švicarskog Agrokora služio za potpuno neopravdano podizanje gotovine i plaćanje troškova obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prebacivanja novca, Ivica Todorić odlazi sa sinom Antom u Švedsku 5. ožujka. Službeni vozač odvezao ih je do Graza u Austriji, a tamo su unajmili privatni mlažnjak za odlazak u Zürich i banku UBS. Prema uvidu u račun, osobno po nalogu I. T. (Ivica Todorić) 6. ožujka novac se isplaćuje s tog računa. Nakon toga vraćaju se mlažnjakom u Zürich, a onda ih vozač vozi doma. Naravno, i taj je trošak pokriven s Agrokorovog računa, a vožnja luksuznim avionom koštala je oko 90 tisuća kuna.

Tjednik Express piše da to nije jedina sumnjiva transakcija koju je Ivica Todorić dok je Agrokor, a i cijelo hrvatsko gospodarstvo tresla kriza. Također je početkom ožujka dobio dodatnih 100 milijuna eura od Sberbanka za isplatu dobavljačima. Sberbank je platio 75 milijuna eura dobavljačima, ali oni su polovicu novca odmah vratili nazad u Agrokor u dogovoru s Todorićem. Tako je Todorić poslao u Švicarsku još 1,5 milijuna eura kojima su plaćene dvije rate kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, istraga za izvlačenje 1,14 milijardi kuna iz Agrokora prethodnih godina već je otvorena, a nakon što su forenzičari izvanredne uprave otkrili da je novac u Dubaiju, ponovno se treba istražiti daljnji trag novca. Sve je predano i Državnom odvjetništvu.

Račun švicarskog Agrokora je i inače bio u fokusu istražitelja koji su utvrdili da je od 2007. do 2014. preko njega izvlačen novac iz Agrokora za privatne potrebe Todorićevih, piše 24sata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Todorić otvorio još jednu platformu za utjerivanje pravde

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo