IZNENAĐENI ILI? / Usporedili smo cijene smještaja u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i BiH: Evo gdje je najskuplje, a gdje najjeftinije

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Period boravka za koji smo gledali cijene je šest noćenja za dvije odrasle osobe u periodu od 7. do 13.kolovoza

24.7.2023.
7:34
Zvonimir Barisin/PIXSELL
VOYO logo

Posljednjih tjedana ne prestaju kritike na račun cijena na Jadranu. Žale se gosti, žale se domaći. Skup je, kažu, smještaj, pa mnogi apartmani i smještajni kapaciteti zjape prazni, skupa je hrana, skup je sladoled.

Mnogi bruje da bi nas sve to u konačnici moglo koštati dobre turističke sezone te da bi turisti, nastavimo li s ovakvim napumpavanjem cijena, iduće godine mogli odabrati neku drugu zemlju za svoj godišnji odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Hit među turistima su kampovi: Broj noćenja veći za 22 posto od rekordne 2019. godine

Usporedba cijena

Neke od tih zemalja koje bi mogle profitirati su zemlje u našem okruženju, stoga smo odlučili usporediti cijene smještaja u Rovinju (Hrvatska), Portorožu (Slovenija), Tivtu (Crna Gora) i Neumu (Bosna i Hercegovina). Period boravka za koji smo gledali cijene je šest noćenja za dvije odrasle osobe u periodu od 7. do 13.kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjeftiniji smještaj koji se na Bookingu nudi u to vrijeme su sobe s balkonom i kupaonicom, a za koji ćete izdvojiti 672 eura. Objekt se nalazi kilometar od centra grada te 1,2 kilometra od najbliže plaže. Najjeftiniji hotel koji se tada nudi kategoriziran je s četiri zvjezdice s uključenim doručkom u istom periodu koštat će vas 1666 eura, na doduše veoma dobroj lokaciji – 150 metara od centra grada i 250 metara od plaže.

Slovenija jeftinija od Hrvatske

Najjeftiniji apartman koji ćete u tom periodu naći u Portorožu koštat će vas 597 eura. Riječ je o kompletnom apartmanu s kuhinjom koji je smješten tri kilometra od centra grada te 1,8 kilometara od najbliže plaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zato biste mogli puno povoljnije proći s hotelom. Hotel s tri zvjezdice i uključenim doručkom koji se nalazi kilometar od centra i 450 metara od plaže u Portorožu će vas koštati 949 eura za dvije osobe.

Image
'ČEKAJ, JESU LI SE ONI ZEZNULI...?' /

Ostali smo šokirani cijenama u restoranu u Sloveniji, ali pozitivno: Pogledajte koliko tamo košta ručak za četiri osobe

Image
'ČEKAJ, JESU LI SE ONI ZEZNULI...?' /

Ostali smo šokirani cijenama u restoranu u Sloveniji, ali pozitivno: Pogledajte koliko tamo košta ručak za četiri osobe

Jeftinije od Hrvatske, ali i Slovenije, proći ćete u crnogorskom Tivtu, gdje se najjeftiniji smještaj za šest noćenja nudi već od 245 eura. Riječ je, doduše, o najobičnijoj sobi s dva kreveta i kupaonicom, no opet je puno jeftinije od primjerice istog smještaja u Rovinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se hotela tiče, najjeftiniji kategoriziran s tri zvjezdice s uključenim doručkom na samoj plaži platit ćete 632 eura za dvije osobe.

Neum skuplji od Tivta

Jedna od hit lokacija u posljednje vrijeme i za Hrvate je Neum u Bosni i Hercegovini, no zanimljivo, ovo hit mjesto skuplje je nego Tivat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjeftiniji privatni smještaj tamo ćete platiti 330 eura, no dobra je stvar što se nalaze relativno blizu mora. Najjeftiniji hotel u Neumu s tri zvjezdice i doručkom koštat će vas 608 eura za šest noći, a dobra je stvar što se hotel nalazi na samoj plaži.

Dakle, kako stvari stoje, izgleda da ćete najskuplji odmor platiti upravo kod nas u Hrvatskoj, dok biste u drugim zemljama mogli znatno uštedjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim smještaja, jedna od važniji stavki na ljetovanju je i cijena hrane, a tu će najbolje proći oni koji ljetuju u Neumu ili u Crnoj Gori. Tamo je, naime, hrana i dalje jako povoljna, a porcije su ogromne. Jedini izuzetak mogla bi biti nešto razvikanija Budva, gdje su i cijene hrane, ali i smještaja nešto veće u odnosu na ostatak zemlje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo